Lørdag kveld er det finale i høstens store gjettekonkurranse, nemlig «Maskorama».

Gjennom hele høsten har store deler av Norges befolkning klødd seg i hodet over hvem det er som uke for uke skjuler seg bak de ekstravagante maskene, og lørdag kveld får vi altså svaret. De tre gjenværende deltakerne skal en etter en ta av seg masken, og seerne skal endelig få vite hvem som skjuler seg bak Bamsen, Dragen og Snømonsteret.

Les også: Her er alle «Maskorama»-hintene

En som imidlertid har visst alt hele veien, er «Maskoramas» egen kostymeansvarlig, designer Kjell Ingebrethsen Nordström (59), kanskje bedre kjent som Baron von Bulldog.

Mange seere synes det er for vanskelig å tolke hintene i Maskorama. Se hva Nordström sier om kritikken i videoen under:

– En del av jobben

Nordström er mest kjent for å ha samarbeidet med store motehus som Jean Paul Gaultier og Pierre Balmain. I tillegg har han lang erfaring med kostymearbeid til både TV og teater, og står blant annet også bak kostymene i NRK-suksessen «EXIT».

Da Nettavisen møtte 59-åringen på hans atelier i Oslo tidligere denne uken, var det en svært så hemmelighetsfull Nordström som møtte oss. Selv om han er en av de få som faktisk vet det resten av oss går rundt og lurer på, sier han selv at han ikke tenker så mye over akkurat det.

– Det er bare sånn det er. Det er en del av jobben og slik må det bare være. Det hadde kanskje vært deilig å slippe å få vite hvem som er under maskene, men da hadde jeg heller ikke kunnet gjøre denne jobben, sier han og mener med det at det i utgangspunktet ikke har noe å si om han vet hvem som skjuler seg bak maskene eller ei.

Godt vant med hemmelighold

Mange tenker kanskje at det kan være vanskelig å gå rundt og bære på Norges store hemmelighet omtrent alene.

For Nordström er det derimot ikke et stort problem. For gjennom en lang karriere som designer med både kostymer og hemmeligstemplede prosjekter, blir man etter hvert godt rutinert i å holde tunga rett i munnen.

- De prosjektene jeg har jobbet med, enten om det er film eller TV-prosjekter, så er alt hemmelig. Vi får aldri lov til å snakke om det, så jeg er godt rutinert på det.

Med jobben han har, har også de rundt ham gitt opp forsøket med å lire ut hemmeligheter av maskemakeren. Til Nettavisen forteller han at både hans nærmeste, venner og den ivrige «Maskorama»-fansen har forståelse for at han ikke vil røpe noe. Det tror han skyldes en enkel grunn.

- Jeg tror de fleste skjønner at om hemmelighetene rundt «Maskorama» hadde blitt avslørt, ville det ikke vært noe gøy lenger. Det er jo hemmelighetene, gjettingen og spekulasjonene som er gøy, så om du tar vekk det så vil ikke «Maskorama» være noe gøy lenger, sier han og fortsetter:

- Og vennene mine vet at det er ikke noe poeng å skulle spørre, for jeg vil ikke fortelle noe uansett. Så jeg er nok ikke en veldig morsom gjest å ha i middagsselskaper, for jeg har ikke sånne morsomme historier jeg kan fortelle. Jeg har mange morsomme historier jeg gjerne skulle fortalt, men det kan jeg ikke.

Les også: NRK med nedslående beskjed før «Maskorama»-finalen

Mye av grunnen til den eksepsjonelt lukkede munnen, er den svært konfidensielle kontrakten Nordström kan fortelle om. Overfor Nettavisen avslører han at «Maskorama» det strengeste prosjektet han har jobbet med, og skal vi tro Nordström er kontrakten på størrelse med Norges lover. Selv ikke kontrakten tør han å vise frem.

- Den kontrakten er som en bibel, skal jeg fortelle deg! Den er veldig regulert, og det er veldig bra. Det gjør at man vet hva man skal forholde seg til, sier han.

Hva skjer hvis du bryter den?

- Hvis jeg bryter den? Ja, da havner jeg nederst i Oslofjorden med sement rundt føttene, spøker han.

Omtrent alt rundt «Maskorama» er altså en godt bevart hemmelighet, og svært få får vite noe som helst. De utvalgte som faktisk vet, går langt for at de ikke skal røpe noe.

- Selv den lille kjernen vi er som vet, snakker aldri om hvem det er som skjuler seg under maskene. Vi nevner for eksempel aldri noe navn, vi snakker i koder og vi sender aldri bilder eller info verken på mobil eller mail. Så det blir fort sånn at selv når disse kjendisene tar av seg masken, så klarer jeg ikke si navnet deres. Det sitter så innmari i meg. Nøkken vil for eksempel alltid bare være Nøkken, sier han.

Men selv med en svært streng kontrakt, og et hode som er godt innstilt på å holde munnen lukket, er det likevel én person han har måttet fortelle litt til av praktiske årsaker. Men det tar han med knusende ro.

- Det er én person, og det er en som vite. Heldigvis er det en person med dårlig hukommelse, og ikke så mye sosial interaksjon, sier han med et smil, uten å avsløre hvem den heldige utvalgte er.

- Så i prinsippet er det ingen som vet, men det er altså noen som må få vite. Men selv de vet ikke alt, legger han til.

Deltakerne legger inn egne hint

I månedsvis før deltakerne skal på scenen, jobber Nordström med maskene under topphemmelige forhold. Kostymene vi har sett over de siste lørdagene har vært av det ekstravagante slaget, og designeren forteller at det er timevis med jobbing både for ham selv, deltakerne og produksjonen bak maskene.

Les også: Meldingene hagler inn: Slik svarer Sophie Elise på «Maskorama»-spekulasjonene

For prosessen fra deltakerne kommer inn på hans atelier i Oslo for første gang til de står på premieren i de store maskene, er lang. Nordström forteller at det første han gjør når han møter en ny deltaker er å gå gjennom skisseboken hans. Der har han flere skisser over potensielle karakterer deltakerne skal få velge mellom.

- Når en deltaker er klar så har jeg møter med dem hvor vi går over flere skisser jeg har i en hemmelig bok. Så ser vi på de forskjellige skissene, og jeg forteller litt om dem og historien og ideen bak karakteren. For det er jo ikke bare et kostyme disse maskene, det er jo mer en karakter.

Designeren forteller at avtalen mellom ham selv og deltakerne er enkel. Med én gang de ser en karakter som gjør at det kribler litt ekstra i magen, da slutter de å titte. Også blir det den.

- Men det er jo da selve jobben begynner, for da skal både deltakerne, produksjonen og jeg komme med innspill for å forme den. Så det er jo en lang prosess som settes i gang.

Les også: Karen-Marie Ellefsen nekter for kollegaens «Maskorama»-påstander: – Det er ikke sant!

Nordström kan ikke avsløre hvor mye hint det faktisk egentlig er å finne i kostymene, men han kan likevel fortelle at deltakerne har mer å si på kostymene enn det vi kanskje tror. Han understreker at disse maskene handler om hvordan deltakeren selv er, ikke nødvendigvis hvordan vi som seere oppfatter dem.

- Deres personlighet og deres tanker er en stor del av kostymene. Det er viktig at de skal føle at karakteren faktisk er dem. For eksempel Nøkken, altså Margaret Berger, elsket dette mørke og mystiske, det stygge mot det vakre. Hun falt pladask for det, fordi det er litt sånn hun tenker og at det var så henne, sier han og legger til:

- Men det er klart det er jo langt unna hvordan man tenker at hun faktisk er. Alle mennesker har jo forskjellige sider og personligheter, og dette var noe hun ville. Samme med Anne Rimmen i fjor som den mørke og mystiske Ravnen. Hun som er denne blonde, smilende damen, hadde også et ønske om å være noe som var det motsatte av det hun kanskje oppfattes som.


Kan bruke tre til fire måneder på et kostyme

Selv om det for oss seere er maskenes utseende som kanskje er det viktigste, forteller Nordström at det egentlig er innsiden av maskene som er den store jobben. Deltakerne skal tross alt både kunne synge, danse og ikke minst puste inni kostymene sine, i tillegg til at det skal være teknologiske løsninger for lyd i masken.

- Vi jobber et helt år med å ferdigstille åtte karakter. Da jobber teamet mitt og jeg ganske hardt, men det varierer hvor lang tid vi bruker per kostyme. Noen av de kan ta tre til fire måneder, mens andre tar bare én til to, forklarer han, og fortsetter:

- Det jobbes aldri med bare ett kostyme av gangen, vi jobber kanskje med to til tre, for noen av tingene vi gjør er ganske tidkrevende. Men vi begynner med det tekniske og praktiske først.

Les også: Dette er favoritten i «Maskorama»

Til tross for at det er noen av maskene som jobbes lenger med enn andre, og som får stå på scenen i flere uker enn resten, sier Nordström at han ikke har noen favoritt. I hvert fall ikke som han kan innrømme.

- Helt ærlig så har jeg ikke det. Det er som å spørre om du har et favorittbarn. Man har mest sannsynlig en favoritt, men det er ikke noe man kan si. Jeg er veldig glad i alle sammen, fordi de er alle så forskjellige, sier han og fortsetter:

- Men jeg kan også bli kjempeirritert på alle sammen. Alt går jo ikke alltid veien, noe går i grus og vi må gjøre ting om igjen. Men man kan ikke jobbe med «Maskorama» om man ikke er glad i det. Det er så mye pirkejobb og det er mange rare løsninger, så du må bli ordentlig glad i karakterene.

Karakterene som Nordström og hans team har laget til nå har alle vært svært så forskjellige, noe han kan fortelle at de gjør helt bevisst. De åtte universene i en sesong skal aldri bli for like, og ingen av karakterene skal føle at de er like en av de andre.

- Vi lager de veldig forskjellige helt bevisst, de skal ha sitt eget. Aldri skal det være sånn at to karakterer er så like at de konkurrerer med hverandre visuelt. Hver og en skal ha sitt eget univers som de er «herre over».