Forrige fredag var Solvang (44) gjest hos «Lindmo» sammen med skuespiller Tinashe Williamson (36). Begge snakket om sine vonde møter med rasisme med fra barndommen sin, og historiene kom på løpende bånd overfor programlederen og alle andre som satt hjemme og så på. I løpet av sendingen forteller Solvang om hvordan han utviklet en langvarig selvforakt etter møter med rasisme, og at han alltid var han som var «annerledes» under oppveksten på Setermoen i Troms.
- Jeg er aldri blitt utsatt for noe systematisk rasisme. Men som brunt barn på et lite sted så vet man alltid at man er det. Man blir gjort veldig oppmerksom på det. For min del så var jeg egentlig veldig alene, og jeg tror ikke det er helt bra. Jeg vet at det har gjort at det har tatt meg veldig lang tid å forsone meg med egne trekk og leve med det utseendet jeg har, sa en tydelig berørt Solvang som har tatt til tårene.
Enormt med støtteerklæringer
De sterke følelsene til en vanligvis streng programleder i «Debatten», rørte mange hjerter i de norske hjem og støtteerklæringen har rent inn på sosiale medier. Nå går Solvang selv ut og retter en stor takk til alle.
«Kjære alle dere som det siste døgnet har skrevet til meg om besøket i Lindmo. Dere har nå et valg, enten lager dere en spleis sånn at jeg kan ta meg fri den neste uka for å svare dere hver i sær, eller så tar dere imot denne hjertefølte og inderlige kollektive takken.
Så mange av dere skriver at det Tinashe Williamson og jeg fortalte om gjorde at noe inni dere endret seg. For meg gjør det disse veldig lite planlagte minuttene i studio verdt det.
Mange skriver at dere selv er brune, har opplevd mobbing, følte dere annerledes, har vært på utsiden, er adoptert eller har adoptert - og at dere dro kjensel på følelsene vi beskrev.
Til deg som er ung og som gruer deg for skoleveien, som bare vil gjemme deg vekk for å unngå at noen kommenterer annerledesheten din, til deg som bare føler deg mindre og mindre fordi du har begynt å tro på det stygge de sier om deg:
Fortell noen voksne hvordan du har det, vær ærlig til mamma og pappa, venner og familie. De vil bli lei seg, men de blir knust når de skjønner at du har båret på alt dette alene alt for lenge. De voksne kan prøve å tenke ut en plan som gradvis får det til å bli bedre. Husk at sår gror.
Og til slutt blir du voksen selv, og da må du velge å legge det bak deg. Og da blir du strålende!», skriver Solvang på sin egen Facebook-side.
På under to timer har innlegget til 44-åringen allerede blitt «liket» over 4700 ganger, og det har fått mer enn 370 kommentarer.
Så på «hvit» som et ideal
Ifølge Solvang utviklet det hele seg til selvforakt på et tidspunkt. Han mislikte alle områdene han skilte seg ut på, og så på det å være hvit som et ideal. Noe som ble helt uoppnåelig.
- Og da kommer man alltid til kort. Det som er synd er at det er de verste kommentarene som setter seg, og som man aldri glemmer. De sitter, fortalte Solvang.
Les også: Fredrik Solvang møtte sin biologiske far: - Veldig vondt
Han fortalte også at det tok flere år å forsone seg med sitt eget utseende, og at han som 16-åring dro til Sør-Korea for å møte sine biologiske foreldre for første gang, et møte som har preget ham siden.
- Det er var selvfølgelig veldig sterkt, men antakelig det riktigste jeg føler jeg har gjort noen gang og noe jeg ikke ville vært foruten. (...) Det var mange biter som falt på plass. Å være adoptivbarn er en spesiell situasjon. Du har familie og venner som er glad i deg, men de kan aldri forstå helt. Det å se noen for første gang som liknet på meg var helt ubeskrivelig og veldig godt, sa en åpenhjertig Solvang til programleder Anne Lindmo.