Gå til sidens hovedinnhold

Solvang om «Japanese Ramm show»: -Jeg lo

På tirsdag valgte NRK og avpublisere episoder av Nicolai Ramm «Japanese Ramm show». Fredrik Solvang la deretter ut et innlegg på Instagram hvor han stiller seg kritisk til å fjerne episodene.

Det var Medier24 som først omtalte saken.

Solvang skriver på sin Instagram-profil at han syntes programmet var morsomt, og stiller seg kritisk til å fjerne episodene.

– Hva blir konsekvensen av at det ikke er greit å etterape aksenter og populærkulturelle sjangre som japansk gameshow egentlig? Hadde Nicolay Ramm sminket seg brun, myst og lagd skjeve øyne, syns jeg (som i utgangspunktet er var for den slags) saken hadde stilt seg helt annerledes, men det gjorde han ikke.

Videre skriver han til sine 117.000 følgere at han selv lo av programmet.

- Jeg lo, for jeg syns han nailer det rare med japanske og asiatiske gameshow godt uten å være slem. Kan ingen komikere heretter herme etter dansker og finner, for ikke å snakke om russiske ubåtkapteiner?

Les også: NRK trekker «Helt Ramm»-episoder

Influencer Jenny Huse stilte seg kritisk til serien

Til VG fortalte hun at hun følte seg ukomfortabel av å se på episodene. Huse deler erfaringer og meninger på sin Instagram profil, som ofte omhandler rasisme.

– Det går helt greit å lage japansk gameshow, men å ha på parykk og se skikkelig asiatisk ut og snakke med asiatisk aksent, da blir jeg veldig ukomfortabel, sa Jenny Huse til VG.

Det er ikke bare Solvang som er kritisk til at NRK fjerner episodene. Mads Hansen kommenterte også saken på sin Instagram hvor han skriver:

Videre skriver han at hovedpoenget hans er følgende:

- Jenny Huse, og alle andre, har selvsagt lov til å føle seg støtt. Ingen kan bestemme hva andre skal synes er innafor og ikke. Det største problemet for meg i slike saker er hvordan dette blir håndtert- i dette tilfellet av NRK.

Han kritiserer også Huse sin kritikk til Ramm sin talemåte, og sammenligner det med å snakke med fransk eller tysk aksent.

NRK avpubliserte episodene på tirsdag etter en vurdering. Fungerende redaktør i NRK Sporten skriver blant annet til VG at det ikke var så mange reaksjoner, men reaksjonene som kom var såpass sterke at de kom frem til at det var rett å avpublisere.

Les også: Fredrik Solvang møtte sin biologiske far: - Veldig vondt

– Intensjonen var å parodiere en programledertype og formatkonsept, og ikke menneskene. Vi mente derfor at sketsjene var innenfor. I bakkant ser vi at det ikke blir opplevd slik av alle, skriver han videre.

Flere er misfornøyd med avpubliseringen

Kringkastingsrådet har mottatt flere klager angående serien. To av henvendelsene dreier seg om innholdet i programmet, fire av klagene omhandler selve avpubliseringen av programmet, opplyser rådssekretær Erik Skarrud til Kampanje.

Kritikken dreier seg om komiker Nicolay Ramms fremstilling av en japansk gameshow-vert i «Japanese Ramm Show». NRK har sagt at de avpubliserte programmet da det kunne oppleves som stigmatiserende og sårende.

I en av de to klagene som er negative til innholdet i programmet, roser avsenderen NRK for å ha avpublisert innholdet i lys av debatten om rasisme mot norsk-asiater. En annen klager hevder statskanalen har «sensurert» programmet, og kaller det en enorm skam.

Hovedpersonen Nicolay Ramm selv sier det var riktig å fjerne programmet fra rikskanalen.

– Vi ser nå at vi har tråkket feil. Da er det helt riktig å ta det bort. Vi trodde det ville være gøy for alle. Det er det ikke, sier Ramm.