Dette er Nettavisens nye spalte hvor du får et innblikk i kjendisenes sommerminner, hvordan de ferierer, samt noen gode ferietips. Nettavisen ønsker deg en god sommer!

Vi har tatt en sommerprat med den tidligere «Farmen»-programlederen Gaute Grøtta Grav (43) som trives aller best i Norge på sommeren sammen med kjæresten Cathrine Montero Moen (32).

Hva er årets sommerplaner og hvem skal du tilbringe sommeren med i år?

– I år blir det sommer i Romsdalen fra start til slutt. Cathrine og jeg har startet et lite firma som heter God Kok der vi tilbyr folk overnatting, guiding og en spektakulær badstu ved elva vår. Vi har blitt populære blant både nordmenn og utlendinger på kort tid, så vi har nok å drive med på den fronten.

– I tillegg venter vi barn igjen til høsten, så det er litt begrenset hvor langt vi får dratt akkurat nå. Jeg elsker kombinere jobb og fritid når det er norsk sommer, og drar heller på ferie utenlands til vinteren.

Beste sommerminne?

– For meg er det ingenting som slår tropevarme i Romsdalen, da er det bare å fylle dagene maks med alt fra sandvolleyball og bading, til fjellturer og fester på gården vår. Vi får som regel noen slike døgn hver sommer, og da gjelder det å være klar.

Verste sommerminne?

– Før vi begynte på skolen klarte broder Sturla og jeg å gå oss vill i et dansk kjøpesenter. Vi ante ikke hvor vi skulle gå for å komme oss til riktig utgang. Alle butikkene stengte, kundene dro og så satt vi der mutters aleine på en benk. Heldigvis kom det et par vektere og fikk ført oss bort til greit bekymra foreldre etter hvert. Jeg har hatt gode opplevelser i Danmark etter dette altså.

Les også: Gaute Grøtta Grav snakker om kjæresten for første gang

Norgesferie eller utenlandsferie?

– De tre siste årene har Cathrine og jeg laget «Ferieperler». Dette er en nettserie med reportasjer fra store deler av Norge, der vi har reist rundt i bobil og filmet ting man kan gjøre på ferie i Norge. Jeg digger landet vårt på sommeren, og blir så imponert over hvor mye forskjellig man kan gjøre i alle landsdeler. Alt fra kulinariske opplevelser, strikkhopping og padling til roligere aktiviteter som badstu, fisking og massasje.

– I år blir det reportasjer med viking-stunts i Vestfold, telt og kajakk i Femunden og et lengre program fra nærområdet vårt i Romsdalen. Når regnet øser ned i Norge, kjenner jeg på suget etter Hellas, Spania og Tyrkia. Men samtidig tenker jeg at den norske sommeren kan være så fin - og den varer så kort - at jeg helst vil utnytte disse månedene i vårt eget land.

Hytte, båt eller camping?

– Jeg har reist mye både privat og i jobbsammenheng i store deler av verden. Luksushoteller appellerer ikke til meg. Jeg husker da jeg fikk ørebetennelse etter dykking i Australia, og ble sittende fast en uke med flyforbud på Hilton Hotel i Auckland, New Zealand. Resten av gjengen dro tilbake til Australia, mens jeg satt fast med luksus. Tipper hotellet hadde alle stjerner man kan få i boka, men du verden så klinisk og lite personlig. Kjedeligste uka i mitt liv.

– Når vi reiser på tur, er vi lite inne og prøver å oppleve mest mulig utendørs i løpet av dagen. Da spiller det ikke så stor rolle om man bor enkelt. Sånn sett er bobil helt konge, og jeg tenker mange småbarnsfamilier burde teste dette. Å leie bobil et par uker koster litt, men det gjør overnatting og bil uansett. - og med bobil har med seg hele hytta på tur. Må det tisses, eller noen trenger en akutt pause, er det bare å svinge inn til siden uten mer styr. Cathrine og jeg bodde et par uker i en van rundt Miami Beach for et par år siden, vi dusja på stranda og brukte offentlige toaletter. Litt stress å bli jaget bort fra parkeringsplasser midt på natta i starten, men etter hvert lærte vi oss å kamuflere bilen slik at det ikke så ut som noen lå inne i den. En fantastisk ferie.

– I Norge er camping med bobil mye enklere og tryggere. Har man en bil med ok batterier og vanntank, og det har de fleste mange, så kan man være «off-grid» i flere dager. Personlig liker jeg best å campe litt unna massene, men campingplasser er et flott tilbud som gjør livet enkelt, rent praktisk. Australia har vi også vært tre ganger, både med liten og stor bobil, helt topp. Cathrine elsker sjøen, hun har sertifikat for stor båt, mens bølger er min kryptonitt. Jeg blir alt for lett grønn i fjeset av dønninger, og har hengt over ripa mange ganger opp gjennom. Men hva gjør man ikke for kjærligheten?

– Båtliv med dagsturer inne i Romsdalsfjorden er heldigvis ikke noe problem, og vi har snakket om å kjøpe oss en grei båt for vannski og slikt når barna blir litt større. Min «guilty pleasure» på TV-fronten denne sommeren er «Below Deck». Det er en dokusåpe som følger mannskapet på en luksusyacht. Hver tredje dag kommer nye rikinger om bord, og disse suser rundt i middelhavet i overdådig luksus. Å jobbe ombord der hadde vært gøy, og kanskje hadde jeg blitt kvitt sjøsyken for godt i samme slengen også.

Les også: Gaute Grøtta Grav ferdig i TV 2

Strand eller by?

– Strand! Vi kaller oss selv «familien sol», og jeg sliter med å sitte inne hvis det er sol og blå himmel. Nå er vi ikke plaget med for mange soldager i Romsdalen, så når det er fint vær er det bare å komme seg ut. Jeg prøver å unngå å være i byer når det er sol og ferie. Jeg pleier å si at «sola i storbyer ikke gjelder». Unntaket er selvsagt norske byer med strand i sentrum og bademuligheter. Købehavn, med bading fra bryggene, er også et greit substitutt. Men ingenting slår ordentlig strandliv. Derfor prøver vi å få en måned eller to langt sør vinterstid.

Hva er ditt aller beste ferietips?

– Å bruke litt tid på en skikkelig forventningsavklaring før man drar på tur har vært en suksess for oss. Da får alle si hva de ønsker å oppleve på turen, hvordan de ser for seg at det skal bli, hva som vil gjøre dem glad - og hva de tenker er kjedelig. På den måten kan vi forsøke å legge opp dagene slik at alle får noen av sine ønsker oppfylt, så ofte som mulig. Det er lettere å være med på noe kjedelig nå, hvis man vet at man skal noe gøy senere. Eller det kan være greit å avklare tidlig at soft-is ikke trenger å være næringskilde nummer en hver dag. Eller at man blir enige om at klokka 10 på formiddagen et bra tidspunkt å stå opp på, eller et tidspunkt for å dra på stranda. Stort og smått er fint å få på bordet. Slike runder fungerer godt både før venneturer og familieferier, så lenge alle tør å si hva de faktisk mener.

Hva pakker du alltid med deg i bagasjen på ferie?

– Jeg er god til å pakke med meg lite til personlig bruk. Jeg ble lei av å drasse med klær og utstyr som kom hjem ubrukt etter ferier. Så lenge mobil, lader, pass og betalingskort er med, så tenker jeg at det går bra. Til varme land trenger jeg seriøst minimalt med klær, jeg vasker det jeg har og så kjøper jeg nytt om det skulle knipe. Jeg reiser som regel i joggesko og et sporty antrekk som egner seg for aktivitet. Skal jeg filme ferien, kommer jeg ikke utenom en kamerasekk med drone, kameraer, gopro's, lys og harddisker - den veier litt.

Hva er din favoritt sommersnack?

– Oliven. Oliven får du kjøpt nesten overalt, og det er enkelt å ha med seg. Lett å spise, og de funker uten å være kalde eller oppvarmet. Jeg er veldig glad i å lage mat, og tar gjerne med mye forskjellige på stranda. Men jeg opplever at olivenglasset blir fort tomt når det dras frem.

Les også: Sommerpraten: Kathrine Sørland (42)

Beste sommerlåt?

– Lil Nas X med «Thats what I want» spiller jeg fortsatt, og den blir jeg i godt humør av. Gjerne i bilen, eller når jeg prepper middag. Låta er ikke ferskvare lenger, men når jeg setter den på får jeg følelsen av fri, sommer og fest. Litt samme følelsen som da «Hey Ya!» kom med Outkast. Og hvis vi går riktig langt tilbake husker jeg at «MMMbop» med Hanson var en fantastisk gladlåt sommeren den kom.

– Når vi er inne på gamle låter, «Rockafeller Skank» med Fatboy Slim slo meg i bakken ved første lytting og var fast følge på mange sommerfester. Skulle forresten ønske at TIX lagde flere låter som «Sjeiken» igjen, det har vært så mange snille ballader den siste tida. TIX lager fantastisk effektiv festmusikk, det er bare å bøye seg i støvet. Han kan bare ringe meg om jeg kan bidra på tekstsida, så skal vi unngå trøbbel fra rødstrømpene også.

Det diggeste å slenge på grillen er …

– Hvis man kan si at en gassfyrt pizzaovn er en slags grill, så går jeg for tynn italiensk pizza som svar her. Vi kjøpte en slik ovn nå nylig, og det er overraskende enkelt å få et ok resultat. Så hjemmelaget pizza er sommerens grillschläger hos oss.

En overvurdert sommergreie er …

– Piknik i parken er overvurdert. Umulig å finne en god sittestilling på pleddet og det er ofte litt fuktigere i bakken enn du forventer. Har du med engangsgrill smaker alt tennvæske, og har du med en bærbar kulegrill er det stress å få den med hjem igjen uten for mye søl.

Her kan du lese mer av «Sommerpraten» med flere kjendiser!