Dette er Nettavisens nye spalte hvor du får et innblikk i kjendisenes sommerminner, hvordan de ferierer, samt noen gode ferietips. Nettavisen ønsker deg en god sommer!

Neste ut er journalist og samfunnsdebattant, Ingeborg Senneset (37).

Hva er årets sommerplaner og hvem skal du tilbringe sommeren med i år?
– Jeg skal ha tre uker ferie, og det føles veldig uvant. Den eneste fastlagte planen er at jeg, to kokker og en konditor skal besøke Michelin-restauranten Aimsir i Dublin. Det blir veldig artig.

Også på et eller annet tidspunkt skal jeg og Jimmy (Øien, kjøkkensjef på Rest) til Danmark for å besøke mammaen min og papfar – og ta berg- og dalbaner på Bonbon-Land. Jeg syns det er så artig, kjører nesten til jeg spyr. Det blir en bra sommer.

Beste sommerminne?
– Første sommeren i mitt liv hvor jeg ble forelsket på ekte. Det var absurd nok i koronatider. Det minnet vil gi bobler i magen så lenge jeg lever.

Verste sommerminne?
– Mine somre har en del ganger vært preget av mye alvor, da jeg har vært mye syk og flere ganger vært innlagt og slik fått se en mørk side av norsk psykiatri: Nemlig at avdelinger stenges ned om sommeren. Folk som har alvorlige tilstander, kan ikke ta seg fri fra sykdommen sin. De får ikke ferie fra diagnosen, men står brått uten behandling. Det har gitt groteske utslag. En gang satt jeg i trappen på et distriktpsykiatrisk senter med armen rundt skuldrene til ei som var vanvittig livredd, hun gråt ustanselig og visste at armene hennes kom til å blø og at maten ikke ville bli i magen. Jeg trodde selv at jeg ikke kom til å overleve den «ferien».

Les også: Opplevde boligeierens verste mareritt: Da tok Ingeborg Senneset grep

– Jeg vet at det hvert år kommer dem som skal minne om at ikke alle er glad i ferie, men vet du hva, det må vi faktisk fortsette med. Det er få som roper på vegne av psykiatriske pasienter. Og det gjelder mange flere enn dem som er innlagt. Norge har en underskog av folk som gruer seg til fridager og ferier. Jeg synes fortsatt at fri er vanskelig, for jeg vet ikke helt hvor jeg skal gjøre av meg eller hvem jeg er hvis jeg ikke jobber. Men det blir bedre og bedre, og jeg koser meg mer og mer. Det er fordi jeg overlevde og ble friskere – noe alle burde få sjansen til.

Norgesferie eller utenlandsferie?
– Jeg er veldig glad i norgesferie! Jeg har storebrødre i Trøndelag og mamma i Danmark (det teller ikke som utlandet, føler jeg), og svigerfamilie i Skien. Elsker å besøke alle dem. Men det er vanskelig å velge. Jeg syns det er spennende å se og lære ting, og vil gjerne oppleve Japan, Mexico og Island, for å nevne noe.


Hytte, båt eller camping?
– Det spørs på fasilitetene, haha. Jeg vil ha toalett og dusj, og jeg liker internett. Så hvis det er med, prioriterer jeg det – samme hva det er. Men hytte er ikke dumt, altså. Jimmy og jeg hadde nettopp en magisk éndagsferie på en hytte i Larvik ved Lågen. Et minihus med en utepeis hvor vi grillet sjøkreps på bålet, gikk tur på natta, tok badstu og våknet opp til vindu i taket og glassvegger så vi så rett ned på elven. Vi spiste burrata fra Annis i sengen til fuglesang og øyenstikkere utenfor. Der og da tenkte jeg bare fuck alle hotell i hele verden.

Les også: Kjolekrise rett før bryllupet: – Kommer ikke

Strand eller by?
– Hvis jeg måtte velge for livet ut, så hadde det blitt by. Der er det mye å se, lære og spise. Jeg syns det er fantastisk å bade og jeg digger stranden, men man kjeder seg jo etter et kvarter...

Hva er ditt aller beste ferietips?
– At man ikke skal sammenligne seg med andre, men kjenne på hva man selv har behov for. Ferie er hva du trenger, ikke hva du leser om. Og kanskje, hvis man har tid og mulighet, gjøre noe som ikke handler om seg selv? Det føles digg å få bidra på en eller annen måte for noen andre.

Hva pakker du alltid med deg i bagasjen på ferie?
– Jeg pakker egentlig ganske lett, men jeg har nesten glemt hvordan det er å reise. Men caps og solbriller er med, og pakker alltid noe å høre på, lese på, noe å lade med og noe å drikke.

Hva er din favoritt sommersnack?
– Vannmelon! Det kunne jeg spist tre ganger om dagen, hver dag. Man kan ha vannmelon i salaten, på grillen, til dessert, nattmat og frokost. Prøv vannmelon med blåmuggost. Eller feta. Eller parmesan. Eller alle.

Beste sommerlåt?
– Slippin' av Looptroop Rockers.

Det diggeste å slenge på grillen er …
– Sjøkreps. Man har parmesan og smør oppå kjøttet og steker den med skallsiden ned. Masse salt og pepper. Og vin (ikke i krepsene, men til).

En overvurdert sommergreie er …
– Å bli brun er kanskje den mest overvurderte sommergreien på jord. I så mange år har jeg jobbet som faen for å bli brun, grillet kroppen i de små kreftburene på Brun og Blid – men hva fikk jeg igjen for det? Ingenting! Det har ikke gitt meg noe her i livet.

Her kan du lese mer av «Sommerpraten» med flere kjendiser!