Det har stormet rundt influenser Sophie Elise Isachsen (28) de siste ukene etter at hun postet et bilde av seg selv og venninnen Nora Haukland (26), der sistnevnte holdt en liten pose med foreløpig uidentifisert hvitt innhold.

Innlegget ble raskt slettet, men flere rakk å ta et skjermbilde av innlegget før det ble slettet, og siden har bildet blitt spredt videre i sosiale medier.

Få oversikt over saken her: Influensere, kongehuset, NRK og mulig partydop – alt i ett bilde: Dette er Sophie Elise-saken

Bildet førte til en klagestorm mot NRK, og statskanalen har måttet tåle mye kritikk for at de fortsatte samarbeidet med 28-åringen.

Nå er Isachsens podkast-samarbeid med NRK ferdig. Det bekrefter hun i en pressemelding.

– NRK har ønsket at dagens avtale skal endres på en måte som legger sterke begrensninger på vår øvrige kommersielle virksomhet. Jeg har ikke ønske om eller anledning til å legge ned resten av min virksomhet for å redde omdømmet til NRK, og vi ser oss derfor nødt til å avslutte samarbeidet, sier Isachsen i pressemeldingen.

NRK-sjef Vibeke Fürst Haugen bekrefter at samarbeidet er avsluttet senere torsdag kveld. Les hva NRK sier i denne saken.

Refser NRK

Videre i pressemeldingen stiller Isachsen seg svært kritisk til håndteringen til NRK.

Ifølge Isachsen har NRK gjort det tydelig hvor fornøyde de har vært med innholdet av podkasten, men at hun og Williams over de siste dagene har opplevd en endring i holdning og en manglende støtte fra ledelsen i NRK.

– For litt over et år siden stilte jeg på pitchedagene til NRK og konkurrerte med flere andre profiler om å bli en del av NRKs underholdningsportefølje. NRK var vel kjent med våre kommersielle engasjementer da de sa ja til podkast-konseptet «Sophie & Fetisha», skriver Isachsen i pressemeldingen.

Isachsen skriver også at hun opplever det påfallende at NRK ser ut til å stille andre krav til dem enn til andre NRK-profiler som også har kommersielle prosjekter gående mens de jobber for NRK.

Sophie Elise Isachsen har foreløpig ikke svart på Nettavisens henvendelser. Nettavisen har også forsøkt å komme i kontakt med NRK som foreløpig ikke har besvart.

På Instagram har podkast-kollegaen Fetisha Williams også publisert deler av pressemeldingen. Williams har heller ikke besvart Nettavisens henvendelser torsdag kveld.

Kringkastingssjefen tok selvkritikk

Avgjørelsen om å avslutte samarbeidet kommer like etter at Kringkastingssjefen, Vibeke Fürst Haugen, ble stilt til veggs i «Debatten» på NRK i forrige uke.

Kringkastingssjefen slet med å svare på flere av spørsmålene fra programleder Fredrik Solvang, blant annet om hun likte podkasten og om hun mente Isachsen var et godt forbilde.

– Personlig synes ikke jeg det er veldig godt innhold, men det er også ikke for meg, sa Hagen og siktet til at hun ikke er i målgruppen til podkasten.

Verken Sophie Elise Isachsen eller Fetisha Williams, som Isachsen har podkast sammen med, stilte i «Debatten».

Før «Debatten» innrømmet kringkastingssjefen at statskanalen burde håndtert saken med influenseren annerledes. Det gjorde hun i en ytring publisert på NRK.

«I tilfellet med Sophie Elise har vi ikke tatt godt nok innover oss hvor omfattende den kommersielle virksomheten er – og mer generelt hvor krevende det er å ha tilstrekkelig løpende kontroll opp mot presseetikken og våre interne retningslinjer», skrev hun i innlegget.

Samarbeidet mellom NRK og influenseren har vært kontroversielt lenge, men i forrige uke kunne Journalisten skrive at over en tredel har svekket tillit til NRK etter denne saken. 37,9 prosent svarte at situasjonen rundt influenseren har svekket deres tillit til NRK, mens hele 47,7 prosent svarte at NRK bør avslutte samarbeidet med Sophie Elise. 24,8 prosent ville sette betingelser for samarbeidet.

I etterkant av «Debatten» varslet Kringkastingssjefen at de nå ville gå i møter for å diskutere samarbeidet.

Ikke meningen

Bildet Isachsen delte for drøye tre uker siden, har fått enormt med oppmerksomhet og har allerede fått flere konsekvenser for 28-åringen. Blant annet har både Rema 1000 og Good for Me satt sine pågående samarbeid med influenseren på vent.

Isachsen selv holdt seg lenge taus rundt bildedelingen, men uttalte seg til slutt om bildet i NRK-podkasten, før hun delte et innlegg på Instagrams historiefunksjon der hun forklarte hva som skjedde da hun delte innlegget.

«Jeg har ikke for vane å se spesielt nøye på bildene jeg legger ut. Jeg skulle poste en bildekarusell, slik jeg ofte gjør. Jeg markerte bare bilder – jeg trykket meg ikke inn på noen av bildene jeg postet. Jeg så på bildene, fra avstand, og valgte slik jeg pleier. Da jeg ble oppmerksom på bildet, ble det fjernet etter bare tre minutter», forklarte Isachsen.

Før innlegget hadde enkelte spekulert i om den kjente influenserens bildedeling var et slags PR-stunt, blant andre Kristin Gjelsvik (36), men dette hevdet altså Isachsen at ikke var tilfellet.

«Publiseringen var uansett mitt ansvar, og noe slikt vil ikke skje igjen.»

Sophie Elise Isachsen har unngått pressen og har kun uttalt seg om hendelsen på sine egne plattformer.

NRK har foreløpig ikke besvart våre henvendelser.