Da regjeringen og landbruksminister Sandra Borch (Sp) fjernet 750.000 kroner i støtte fra statsbudsjettet til dyrevernsorganisasjonen NOAH var det flere som sperret opp øynene.

Blant andre tidligere glamourmodell Aylar Lie (38) og influenserne Anniken Jørgensen (26) og Sophie Elise Isachsen (27).

Les også: NOAH har anmeldt Isak Dreyer: – Å promotere ulovlige jaktformer er uakseptabelt

Sistnevnte, som i mange år har vært opptatt av dyrs rettigheter, tok tirsdag til Instagram med en oppfordring til sine godt over 500.000 følgere om å donere penger til en spleis hun selv hadde opprettet for dyrevernsorganisasjonen. I tillegg donerte hun 100.000 kroner selv.

Spleisen nærmer seg i skrivende stund 750.000 kroner, der 200.000 kroner er blitt donert av skjønnhetsselskapet LUSH.

– Enormt skuffet

Familien Dahle Moe, partnere i LUSH Norge, kunngjorde i en pressemelding onsdag at de støtter organisasjonen med 200.000 kroner for å sende et viktig budskap.

– Vi er enormt skuffet og mener det er uhørt at Senterpartiet med et pennestrøk valgte bort en kritisk røst for dyrene og miljøet, noe som vi synes må være en prioritet i et statsbudsjett i 2023. Vi ønsker derfor å bidra med en delvis kompensasjon, skriver de i pressemeldingen.

Les også: Dette har «Farmen»-deltakerne manglet i 20 år: Nå gjør TV 2 endringer

Familien kom nylig inn som nye partnere i skjønnhetsselskapet, som har som hovedverdier å selge etiskproduserte, miljøvennlige og dyrevennlige produkter.

LUSH har tidligere støttet NOAH via Charity Pot – et fond som har som mål å støtte norske grasrotorganisasjoner som aktivt jobber for en positiv endring innenfor miljøvern, dyrevelferd eller menneskerettigheter.

Les også: NOAH-kutt og lekkasje til nytte og besvær

Nå velger altså familien igjen å støtte organisasjonen, og oppfordrer andre aktører i næringslivet til å gjøre det samme.

Fagleder i NOAH, Siri Martinsen, er veldig tilfreds med å motta støtte til dyrevernsorganisasjonen.

– Det er utrolig flott at næringslivet engasjerer seg for dyrs rettigheter. Fra før av kjenner vi LUSH som et firma som tar dyrevennlige valg, og vi setter enormt pris på at de nye partnerne støtter NOAH i denne situasjonen hvor Senterpartiet velger å nedprioritere dyr og fjerne statsstøtten, heter det i pressemeldingen.

En halv million på få timer

– At regjeringen velger å kutte all støtte til NOAH gjør meg både trist og opprørt, skrev Isachsen i et innlegg til sine 574.000 følgere på Instagram tirsdag ettermiddag.

Videre skrev hun at det viktigste man kan gjøre når man er i en posisjon med mange følgere, er å bruke makten til noe – i håp om at mange vil bidra både med penger og til å spre budskapet.

Kort tid etter oppfordringen hadde svært mange donert penger til støtteordningen med navnet «Folkestøtte til NOAH, for dyrs rettigheter». På under en halv dag var over 500.000 kroner samlet inn.

I skrivende stund har derimot over 2000 personer bidratt og over 600.000 kroner er blitt donert.


Hylles av NOAH

I kjølvannet av støtteordningen delte NOAH et bilde på Instagram der de takket influenseren for hennes sjenerøse bidrag og oppfordringen i sosiale medier.

– NOAH vil rette en stor takk til Sophie Elise, som har opprettet spleis og samtidig donerer 100.000 kroner til NOAH for å styrke vårt arbeid for dyrene, skrev organisasjonen innledningsvis til bildet.

Les også: Gir skattelette til sine egne, men rydder dyrevernere bort fra statsbudsjettet

Til Nettavisen sier Martinsen at Isachsens engasjement viser at folk virkelig bryr seg om dyrs rettigheter og urettferdige grep fra politikerne.

– Det er fantastisk, og det viser at folk virkelig bryr seg veldig om dyrs rettigheter. Og de bryr seg om urettferdige grep fra politikerne. Man tar penger fra dyrs rettigheter og NOAHs arbeid, som er noe mange reagerer på, sier hun.

I tillegg legger hun til at Isachsens pengeinnsamling fremhever at det er mange som reagerer på at politikerne prøver å ta styr over frivillige organisasjoner.

– Det er også mange som reagerer prinsipielt, fordi statsstøtten skal ikke brukes på en måte slik at politikerne skal styre hva frivillige organisasjoner skal mene og jobbe med. Det er mange som blir forbanna over, sier hun.

Mistet all støtte

At det ikke var satt av noe statsstøtte i budsjettforslaget for 2023, mener Martinsen er misbruk av statsstøtteordningen. Noe landbruksminister Sandra Borch (Sp) nekter for.

– Det er misbruk av statsstøtteordningen fordi Senterpartiet innrømmer at det er NOAHs meninger og arbeidsområder som gjør at de ønsker å svekke NOAH, sier Martinsen til Nettavisen.

Les også: Kjæresten til Marius Borg Høiby innlagt på sykehus

Tirsdag kveld møttes NOAH-lederen og Borch for å diskutere i «Debatten» på NRK, der Martinsen mente at Senterpartiet «bruker ordningen i et forsøk på å svekke og kneble sin skarpeste kritiker».

I tillegg påpekte Martinsen at NOAH er i rettssak mot regjeringen i forbindelse med felling av ulv.

Borch forsvarte på sin side med at det er et beinhardt budsjett i år, og forklarte at hun er opptatt av at de organisasjonene som får støtte fra staten skal støtte opp under norsk landbruk og norsk matproduksjon.

– Husdyrhold er en bærebjelke i norsk matproduksjon og i norsk landbruk. Det er heller ingen rettighet å ha en post på statsbudsjettet, sa hun i «Debatten».

I sendingen ble det opplyst at organisasjonen har en omsetning på 24 millioner kroner og bankinnskudd på 28 millioner kroner. I tillegg at har flere hundre tusen kroner blitt samlet inn til NOAH etter Isachsens Spleis-oppretting. Som følge av dette spurte Borch følgende:

– Trenger dere da pengene?

– Ja. Da kan man også spørre seg om de andre organisasjonene trenger pengene, og også der er svaret ja, svarte Martinsen.