SENTRALEN (Nettavisen): I høst ble det kjent at Sophie Elise Isachsen (27) og Fetisha Williams (28), lanserte sin egen NRK-podkast, «Sophie og Fetisha».

Allerede første episode av podkasten fikk stor oppmerksomhet i en rekke medier. Isachsen fortalte blant annet at hun hadde vært på avrusning i fem uker etter å ha vært avhengig av beroligende medisin.

Les også: Sophie Elise Isachsen innrømmer «Farmen»-utroskap: – Veldig egoistisk

Også en fersk episode av podkasten har vekket reaksjoner hos lytterne. Her beskriver duoen kondombruk som «fette nørd».

– Æsj

Williams forteller nemlig til Isachsen at hun ikke alltid bruker prevensjonsmiddel, men prøver å bruke kondom til tider.

– Vi prøver jo å bruke kondom, sier Williams.

– Nei, æsj, repliserer Sophie Elise.

– Det er jo så «fette nørd», svarer Williams da.

På Instagram det ble publisert en kort videosnutt av podkast-innslaget, og i kommentarfeltet kommer det tydelig fram at flere er bekymret over hva slags budskap jentene sender.

«Jeg er for fri abort, men å drite i prevensjon for å se om du kan bli gravid, for så ta abort fordi du ikke er “skapt” for å bære barnet fram selv. Det er æsj», skriver blant annet en bruker.

En annen skriver følgende:

«At Sophie Elise sier æsj til kondom. Er det som provoserer meg mest. Av alt det hun har sagt. Opp imellom. Hva slags forbildet er det for unge folk??»

– Vi bare køddet

Overfor Nettavisen slår Isachsen hardt ned på kritikken, og mener på sin side at det hele var ment som et underholdende innslag mellom to venninner.

– Vi bare køddet, og det er jo nesten ikke lov til å gjøre lenger. Vår podkast skal være som praten mellom to venninner. Man sier drøye ting til vennene sine, sier hun til Nettavisen og legger til:

– Det er jo ingen som reagerer på en sang med teksten «jeg bruker ikke kondom, jeg bruker ikke kondom». Men når vi sier at vi ikke bruker det med kjærestene våre, så blir det helt feil.

Flere av podkastepisodene har imidlertid høstet mye kritikk, men Isachsen selv ser på lanseringen som en suksess:

– Jeg er veldig fornøyd. Det har vært mye styr rundt den fordi NRK er statskanalen. Vi skjønner at de må holde en verdi, og det er noe vi respekterer.

Hun forteller videre at de fra start hadde et stort ønske om å lansere podkasten sammen med NRK, og legger ikke skjul på at hun er fornøyd med samarbeidet.

Anklaget for «kondom-shaming»

TV 2 publiserte mandag en sak der en lege reagerte kraftig på hva som ble sagt i podkasten.

– Å drive med «prevensjons-shaming», når det er økende aborttall og kraftig økning av kjønnssykdommer, blir helt feil. Selv om dette muligens er ment å være humor, bør de være mer bevisst på hvor mange de påvirker, uttalte legen til TV 2.

Heller ikke Williams tar til seg kritikken som har rent inn:

Duoen ble altså anklaget for «kondom-shaming», et ord Williams mener ikke eksisterer.

– Jeg tror ingen som hørte på episoden gikk hjem og kastet kondomene sine, sier 28-åringen til Nettavisen.

Jeg unner alle sammen å bruke kondom, men det er ikke noe jeg gjør med min faste partner.

Les også: Danby Choi om vennskapet med Sophie Elise: – Vi ble venner før hun ble pen

Hun understreker likevel at hun bruker en annen type prevensjon enn kondom.