Det er jo så altfor fristende, når vekkerklokka forsøker å overdøve drømmene dine midt i det som kjennes ut som svarteste natta.

Kroppen roper «la meg være i fred», øyelukkene kjennes blytunge ut og armen din strekker seg ut i ren refleks.

Snooze.

Nye ni minutter i senga.

Snooze.

Nye ni minutter.

Snooze?

- Nei, sier søvnekspert Lina Hantveit, og kommer i stedet for med følgende råd:

- Kom deg opp, sett på kaffen og kom deg ut i verden!

Kjemper mot kortisol

I utgangspunktet har ikke «snoozing» noen særlig påvirkning på verken søvnkvalitet eller helse - så lenge du ikke sliter med søvnvansker fra før av.

Men svært mange gjør nettopp det. Ifølge Helsedirektoratet sliter én av tre voksne med søvnen ukentlig, altså nærmere to millioner nordmenn.

I tillegg har 15 prosent av den norske befolkningen har insomni av mer langvarig art, som Anders Bortne (45) - som sov dårlig i 17 år før han fant løsningen.

- Hvis du sliter med søvn, er det anbefalt at du kommer deg ut av sengen med én gang vekkerklokka ringer - og ideelt sett på samme tidspunkt hver dag, sier psykolog Lina Elise Hantveit, som var med på å starte Søvnskolen i Oslo.

LES OGSÅ: Mange barn får for lite søvn: – Dette er den gylne leggetiden for barn

Først når du kommer deg opp, begynner kroppen å bekjempe produksjonen av stresshormonet kortisol.

- De fleste har økt kortisol-produksjon når vi våkner, og det er det som gjør oss litt groggy, gretten og trøtte. Det går raskere over hvis du kommer deg i gang med dagen. Stå opp av sengen, ta en kopp kaffe og litt mat og kom deg ut i verden - da vil du raskt kjenne deg bedre.

Hjelper det egentlig?

Hvis du derimot ikke har søvnproblemer, er det som nevnt i utgangpsunktet ikke noe i veien med å snooze litt.

- Men hvis dette skjer ofte, altså at du nærmest alltid føler at du må snooze noen ganger for å komme deg opp av senga, så kan det være et tegn på at du sover for lite. Kanskje bør du se litt på søvnmønsteret ditt og vurdere om du skal legge deg tidligere, råder Hantveit.

Selv om det oppleves som om det hjelper å snooze, tror ikke Hantveit at det egentlig fører til at man blir særlig mer opplagt.

- Du kommer ikke ned i dyp søvn med mindre du sover i mellom 20 og 30 minutter. Snooze-innstillingene ligger jo på mellom fem og ti minutter, så i beste fall får du en liten powernap-effekt av det. Men spørsmålet er om det egentlig er noe særlig gunstig? Du får uansett ikke mer av den søvnen som restituerer deg og får deg til å føle deg opplagt og uthvilt.

Lettere for noen

Til tross for søvnekspertens råd, vil mange argumentere for at de rett og slett ikke får til å stå rett opp av senga.

- Noen mener at de trenger å snooze et par ganger for å våkne ordentlig. Er det faktiske forskjeller på folk her, at noen har lettere for å komme seg rett opp av senga enn andre?

- Ja, det er det nok. Det blir litt synsing fra min side, men det er jo naturlig å anta at A-mennesker har lettere for å stå opp om morgenen enn B-mennesker.

LES OGSÅ: Syv vitenskapelige grunner: Derfor bør du sove naken

Vi er nemlig utrustet med en viss naturlig døgnrytme fra naturens side.

- A-mennesker legger seg gjerne i rimelig tid og liker å komme tidlig i gang. De er opplagte på morgenen og har nok lettere for å komme seg opp av senga raskt. B-mennesker er derimot mer opplagt på ettermiddag og kveldstid, og gjerne utover natten, så det å stå opp om morgenen kan være tungt - og dermed øke tendensen til å trykke på snooze-knappen, avslutter Hantveit.