Den økonomiske krisen i kjølvannet av koronapandemien har rammet bilbransjen hardt.

Nå spår det europeiske bilprodusentforbundet ACEA en rekordnedgang i salget på 25 prosent, skriver Automotive World.

Forbundet forventer at antallet biler solgt i Europa i 2020 vil synke med mer enn tre millioner personbiler, fra 12,8 millioner til 9,6 millioner biler.

Les også: Slår alarm: Tror salget av elbiler vil bli strupet

– Dramatisk scenario

Som en direkte konsekvens av nedstengningen verden over, krympet markedet med svimlende 41,5 prosent, skriver nettsiden.

Spådommen for resten av 2020 er noe lysere, men salgene har ikke vært så lave siden 2013 dersom ACEA får rett.

Forbundet skriver i en pressemelding at de håper dette «dramtiske scenarioet» kan motvirkes av sterke tiltak fra EU og myndighetene i de europeiske landene.

– Det er en kollaps uten sidestykke. Innkjøpsinsentiver og ordninger for å skrape bilen er nødvendig med øyeblikkelig virkning over hele Europa for å skape etterspørsel etter nye biler, uttaler ACEA-sjef Eric-Mark Huitema.

Les også: Kraftig nedgang i bilsalget – men én biltype øker

– Enda verre i Norge

Koronakrisen har også rammet bilbransjen i Norge direkte. Bransje-nettstedet Bilnytt rapporterte om svært dramatisk fall i ordreinngangen for nye biler her til lands etter koronatiltakene.

I en undersøkelse hvor 362 daglige ledere hos norske merkeforhandlere har bidratt, gikk det fram at:

  • Hver fjerde merkeforhandler svarte at ordreinngangen hadde falt mer enn 80 prosent i løpet av to uker.
  • Nær halvparten av forhandlerne (48 prosent) meldte at ordreinngangen hadde falt med mer enn 60 prosent i samme periode.

Les også: DNB varsler full krise i bil: Mot verste siden finanskrisen

Dette er tall fra slutten av mars 2020, men sjefredaktør Atle Falch Tuverud i Bilnytt frykter at nedgangen i nybilsalget kan bli enda verre i Norge.

Han forteller at bruktbilsalget har reddet forhandlernes resultat så langt i 2020, men salget av nye personbiler var ned nesten 40 prosent i mai og tilsvarende ned så langt i juni.

– Nybilsalget har gått drastisk ned, og nå sliter flere forhandlerne fordi fabrikkene har vært stengt. Salget av bruktbiler har derimot vært all time high. Nybilsalget er forventet å ende på rundt 100.000 nye personbiler i 2020, som er godt ned fra over 140.000 biler i 2019, sier Tuverud til Nettavisen.

Les også: Halvor selger drømmebilen: – Huset medfølger ved rask handel!