Det spekuleres om det er den nye James Bond-filmen som skal spilles inn. Bygget er under oppføring innenfor Markagrensen i Nittedal.

Det melder Varingen.

Den nye James Bond-filmen har fått arbeidstittelen «B25», forkortelse for «Bond 25». Det ble i januar kjent at Norsk filminstitutt betaler 47 millioner kroner for at noen av filmscenene i filmen skal være spilt inn i Norge.

Innspillingen av Bond-filmen i Pinewood Studios starter 4. mars i år. Filmen har internasjonal premiere 14. februar 2020.

Bekrefter filminnspilling

Fredag ettermiddag melder lokalavisa Varingen at Nittedal kommune har frigitt dokumenter om det hemmelige bygget ved Langvann.

- Kommunen finner ikke holdepunkter for at lovgiver med markaloven har villet forby filmproduksjon, særlig ikke de som etter alt å dømme vil ha betydelige positive konsekvenser, skriver Nittedal kommune i et brev som de nå frigir etter påtrykk fra blant annet Varingen.

Varingen forteller at brevet gjelder en søknad om tillatelse til motorisert ferdsel i Marka på Carl Otto Løvenskiolds grunn ved Langvann og Elvann. I samme område er det også søkt om:

  • Oppføring av midlertidig telt og plass for lastebiler.
  • Midlertidig oppstillingsplass for motorkjøretøy og etablering av midlertidig vei.
  • Oppføring av et 12 ganger 16 meter stort midlertidig bygg pluss et mindre bygg.

Kommunen vil ikke oppgi hvem søkeren er, da dette er taushetsbelagt informasjon.

– Det aktuelle tiltaket er midlertidig og skal fjernes. Det skal ikke etterlate synlige spor i Marka. Disse forutsetningene er satt av både Nittedal kommune og Fylkesmannen, skriver kommunikasjonssjef Kristian Westgård til Varingen.

NFI tror ikke det er Bond-innspilling

Kommunikasjonsrådgiver Gro Rognmo i Norsk filminstitutt sier til Nettavisen at hun ikke tror det er den nye James Bond filmen - eller «B25» som NFI kaller det - som har begynt innspilling i Norge.

«B25» har fått grønt lys for tilskudd på opp til 47 millioner kroner. For å få fullt tilskudd må B25 legge igjen minst fire ganger så mye - altså 188 millioner kroner - i Norge.

- De vurderer nok ennå andre steder å filme, og de har til april med å godta det tilbudet som vi har gitt. Vi håper jo at de sier ja, og at det blir filming av James Bond i Norge, sa Rognmo til Nettavisen tidlig fredag ettermiddag.

Hun var ikke kjent med innspillingen som nå er i gang i Nittedal, da Nettavisen ringte.

-Nei, jeg tror ikke det er den, men alt er jo veldig hemmelig rundt denne innspillingen, sier Rognmo og legger til at hun tviler på at innspillingen av den kommende James Bond filmen har startet - ikke minst fordi Cinema Blend nettopp har rapportert at filmmanuset i disse dager blir skrevet om.

- Nei, så jeg tror ikke det er innspilling av James Bond, sier hun.

Journalister jages bort

Romerikes blad skriver at det er et internasjonalt filmproduksjonsselskap som kobles til den neste James Bond-filmen som filmer.

- Før du spør, så vil jeg bare si at vi ikke kommer til å kommentere noe som helst, sier linjeprodusent Per-Henry Borch i filmproduksjonsselskapet i Truenorth Norway på telefon til RB.

I postlistene til Nittedal kommune står nettopp Truenorth som mottaker av et dokument med tittelen «Tillatelse til tiltak», datert 31. januar 2019. Dokumentet er unntatt offentlighet. Ifølge Varingen har kommunen slettet denne opplysningen.

Truenorth er altså produksjonsselskapet som har fått støtte til James Bond filmen av NFI (se NFIs hjemmeside her).

Ifølge NRK har Bond-filmen søkt om støtte gjennom selskapet Truenorth Norway og linjeprodusent Per Henry Borch.

Nettavisen kjenner til at journalister som nærmer seg området blir jaget bort.

Kommunikasjonssjef Kristian Westgård i Nittedal kommune sier til Varingen fredag at han har fått veldig mange telefoner fra journalister, men kommunen vil ikke kommentere det.

Ikke tillatt å bygge

Leder Gjermund Andersen i Naturvernforbundet Oslo og Akershus har fulgt virksomheten og regelverket i Marka tett gjennom mange år.

- Lovverket er krystallklart. I Marka er det byggeforbud. At kommunen gir tillatelse til et slikt bygg og uten å ville si noe som helst om bakgrunnen, er meget drøyt og helt uakseptabel, sier han til lokalavisa Varingen.

Tillatelsen må sannsynligvis være gitt som dispensasjon fra planverket, og da skal saka innom Fylkesmannen. Naturvernforbundet har bedt Fylkesmannen sende papira på godkjenninga, skriver Varingen.