Fredag arrangeres Norges største musikkprisutdeling, Spellemannprisen, på Sentralen i Oslo. Der skal musikknorge både feires og premieres for året som har gått.

Spellemannprisene ble for første gang delt ut i 1973, og gjaldt for plateåret 1972. Det er altså 50 år siden den første musikken som ble feiret med de velkjente Spellemann-harpene kom ut, og det er ventet en storslagen festaften for de involverte og nominerte artistene på Sentralen fredag kveld.

Les også: Dette er årets Spellemann-vinnere

Men selv om den årlige feiringen av musikknorge i utgangspunktet er ment å være fest og moro, er det ikke alltid det har gått helt på skinner. I år er det blant annet ti år siden bandet Plumbo, med vokalist Lars Erik Blokkhus i front, sørget for overskrifter både under og etter utdelingen.

Da bandet vant prisen for årets hit for låten «Møkkamann», ble det nemlig full oppstandelse.

– Når jeg ser på dere to så får plutselig låta et nytt navn, «Mokkamann», spøkte vokalisten fra scenen og refererte til Madcon-duoen Tshawe Baqwa og Yosef Wolde-Mariam – som hadde fått i oppgave å dele ut den prestisjetunge prisen.

La seg paddeflat

Spøken fra Blokkhus ble av mange oppfattet som både upassende og rasistisk, og rockerne ble buet ut av salen som følge av kommentaren som gikk på prisutdelernes hudfarge.

På etterfesten la vokalisten seg flat overfor VG.

– Det var en jævla dårlig humorspøk fra min side. Vi er bare et band fra bygda som ikke er vant til å være her på sånne store tilstelninger. Jeg beklager på det sterkeste, uttalte han.

– Dette skulle bli en bra kveld, men jeg klarer ikke glede meg over noen ting nå, la Blokkhus til.

På etterfesten var det også flere som ga klar beskjed om hva de syntes om opptrinnet, der Kaizers Orchestra-gitarist Terje Winterstø Røthing så sitt snitt til å helle en øl over Blokkhus.

Samtidig måtte bandet tåle hard medfart på Twitter, der flere tok til tastaturet og fordømte kommentaren.

Allerede dagen etter hadde imidlertid Madcon og Plumbo ryddet opp. I et Facebook-innlegg skrev Madcon at saken var avsluttet, og at det ikke var noen feide mellom dem lenger.

Nakensjokk i beste sendetid

Plumbo-kommentaren er imidlertid ikke det eneste som har sørget for overskrifter i løpet av 39 år med Spellemann.

I 2009 ble nemlig Thomas Numme og Harald Rønneberg, som ledet prisutdelingen det året, klagd inn til justisdepartementet som følge av det som av flere medier ble omtalt som et «nakensjokk» i forbindelse med et låtinnslag.

Etter at artist Ida Maria hadde fremført låten «I Like You So Much Better When You're Naked», dukket nemlig de tidligere «Senkveld»-programlederne opp nakne på scenen.

Les også: Pia Tjelta skulle ta en selfie med superstjernen, så skjedde det uventede

– Jeg synes ikke at det hører hjemme noen plass at slikt skal skje i beste sendetid, sa klageren til NRK den gang.

Daværende programdirektør i TV 2, Nils Kjetil Andersen, hadde følgende å si om saken:

– Jeg må vel kanskje le litt her nå, hele greia var jo i utgangspunktet at vi skulle prøve å understreke sangerens tekst, som da drømte om nakne menn. Det var en humorsituasjon som jeg tror de fleste oppfattet som humor.

Annonserte feil vinner

I 1986 ble Spellemann-seerne for første gang vitne til noe som med jevne mellomrom skjer på prisutdelinger rundt om i verden, nemlig at noen annonserer feil vinner fra scenen.

Det var humortrioen Trond Kirkvaag, Knut Lystad og Lars Mjøen som den gang hadde fått jobben med å dele ut prisen for årets barneplate, og jubelen var stor blant Freddy Dahl, Maj Britt Andersen og Geir Holmsen da Lars Mjøen ropte opp Mabben Max og Fred Avsted som vinnerne i kategorien.

Les også: Juliane Snekkestad etter bruddnyheten: – Deilig å være meg selv igjen

Oppe på scenen gikk det derimot fort fra jubel til forvirring da Kirkvaag og Lystad ifølge TV 2 hvisket til kollegaen at han hadde lest opp feil navn. For prisen var ment til noen andre.

Mjøen så seg dermed nødt til å beklage og lese opp den riktige vinneren, nemlig Harry Halvsjuk og The Håpløse, før Dahl, Andersen og Holmsen måtte tusle tomhendt og skuffet ned fra scenen uten den etterlengtede Spellemann-harpen.

Tok saken i egne hender

Også i 2000 ble feil vinner ropt opp under Spellemannprisen, da i kategorien tungrock. Det var det derimot ikke et uhell, ettersom prisutdeler Kristopher Schau leste opp feil vinnernavn i kategorien med vilje, ifølge P3.

Schau var nemlig uenig i juryens valg, og gjorde på forhånd en avtale med bandmedlemmene i Black Debbath at de skulle reise seg og komme på scenen da han annonserte vinneren. Men prisen skulle ha gått til bandet The Kovenant.

Kveldens konferansier, Bård Tufte Johansen, måtte til slutt løse opp i det hele.

– Mine damer og herrer. Det har skjedd en liten artig ting som ikke skjer så veldig ofte. På denne lappen står det ikke Black Debbath, sa han, før The Kovenant fikk utdelt et trofé.

Til tross for forvirring og oppstyr så ikke Schau ut til å angre noe særlig på det planlagte stuntet i etterkant.

– Det beste bandet måtte vinne. Juryen gjorde en feil, og jeg tok ansvaret for å rette den opp igjen, sa han til VG.

Klinte til på scenen

I 1998 var det Aqua-stjernen Lene Nystrøm som sørget for de største overskriftene under Spellemannprisen.

Da Nystrøm sto på Spellemann-scenen sammen med artistkollega Morten Harket for å dele ut en pris, tok hun nemlig brått tak i artistkollegaen og klinte til. Etter bildene å dømme ble Harket minst like overrasket som seerne av kysset, som også skapte store overskrifter i det store utland.

Les også: Brudd for David Eriksen og kjæresten

En snau måned senere meldte nemlig MTV at de to artistene, som gjorde stor suksess også utenfor Norge, var et par, ifølge VG. Ryktene ble imidlertid aldri bekreftet av de to.

Da Nystrøm returnerte til Spellemannprisutdelingen ti år senere spøkte hun med kysset overfor VG.

– Det er ikke så mye tenåringsopprør lenger. Jeg skal oppføre meg pent i kveld. Jeg synes det bør være omvendt i år. Jeg håper noen sjokkerer meg og kysser meg, sa hun da.

– Bullshit

I 2002 vakte Morten Abel oppsikt da han skulle dele ut en pris. Abel entret scenen ikledd en sort parykk og store solbriller, og slet tydelig med å lese juryens begrunnelse for at Röyksopp ble årets popgruppe. «Bullshit», sa han i stedet.

Ifølge Abel var det mangelen på lesebriller som gjorde at han ikke så hva som sto skrevet på kortet.

Også Maria Mena slet med å prate da hun i 2009 ble kåret til årets kvinnelige artist under Spellemannutdelingen.

Mena så nemlig ikke for seg at hun kunne vinne, og klarte ikke å si annet enn at hun var glad i kjæresten og at hun ikke hadde noe ekstra sminke da hun gråtende tok imot prisen.