Det har gått to måneder siden Russland invaderte Ukraina, og det har uten tvil gjort sterkt inntrykk på flere mennesker og køen for å hjelpe har vært lang.

Flere kjendiser har meldt seg på banen og gjort sitt for å bidra, både store og små aksjoner. En av de er den britiske popartisten Ed Sheeran (31), som nå avgjort at alle inntektene fra sin siste låt går til veldedighetsorganisasjonen Music saves UA, som samler inn penger til befolkningen i Ukraina.

Donerer sang-inntekter

Ed Sheeran har gitt ut låt sammen med det ukrainske rockebandet Antytila, som nå kjemper i frontlinjen i Ukraina-krigen. Ifølge Dailymail, er den britiske popartistens ferskeste musikkvideo filmet i en utbombet by i Ukraina.

Det Ukrainske rockebandet tok kontakt med Sheeran over Instagram, der de tilbød seg å opptre fra Kiev på en veldedighetskonsert som Ed Sheeran deltok på og arrangerte i Storbritannia.

Arrangørene takket imidlertid nei til tilbudet fordi bandet er tilknyttet det ukrainske militæret.

Sheeran foreslo i stedet at han og bandet skulle lage en sang sammen. Nå har de nylig sluppet sangen «2step» og en musikkvideo, som delvis er spilt inn fra frontlinjen i krigen av bandmedlemmene selv.

Det Ukrainske bandet måtte avslutte musikkarrieren for å kjempe for landet sitt da Russland invaderte Ukraina.

Alle inntektene fra sangen går til veldedighetsorganisasjonen Music saves UA, som samler inn penger til befolkningen i Ukraina.

– Takk for støtten! Vi er sikre på seieren vår og sikre på at du også er trygg, skriver bandet på sin Instagram etter låtslippet.

Åpner opp hjemmet

En av de andre som har valgt å støtte Ukraina er skuespiller Benedict Cumberbatch (45), som nå skal huse ukrainske flyktninger.

Over seks millioner mennesker er på flukt som følge av krigen, og nå tar den britiske skuespilleren ansvar. Han har tilrettelagt for at en ukrainsk flyktningfamilie skal flytte inn i hjemmet hans.

Under en presselansering for den nyeste Marvel-filmen «Doctor Strange and the Multiverse of Madness» åpnet han seg opp om det generøse tiltaket.

– Jeg ønsker å gi dem litt stabilitet etter uroen de har opplevd, og det er i mitt hjem, fortalte skuespilleren.

Til hensyn for familiens privatliv ønsket ikke 45-åringen å avsløre noen detaljer rundt verken familiemedlemmene eller hvordan innflyttingen blir orkestrert.

Les også: Sean Penn mener han ikke er ferdig med Ukraina: Nå avslører han nye planer

Men han kunne derimot avsløre at den ukrainske familien er ennå ikke på plass i Cumberbatchs hus. I tillegg fortalte han familien gjennomgår medisinsk behandling, og mens 45-åringen venter på familien flytter inn bekreftet han på presselanseringen i London at han følger nøye med på familiens fremgang.

Dette er ikke første gangen Cumberbatch hjelper ukrainske flyktninger. Han har vært tilknyttet veldedighetsorganisasjonen Refugees at Home, ifølge Insider. De hjelper mennesker på flukt og asylsøkere som trenger et sted å bo, i tillegg gir de også helsestøtte til ukrainere på flukt.

Marvel-stjernen har også bidratt med økonomisk hjelp til andre ukrainske familier ved å dekke boligkostnadene deres i Storbritannia.

– Jeg har prøvd å hjelpe økonomisk i et par tilfeller, har Cumberbatch uttalt i et intervju med Sky News.

Donerer månedslønnen sin

Dette inkluderer flere kjendiser, og søndag delte blant andre supermodell Gigi Hadid (24) et innlegg på Instagram der hun viser sin støtte til det krigsrammede landet i form av donasjoner. Hadid er nemlig i hele mars å se på catwalken i forbindelse med diverse moteuker, og legger ikke skjul på at hun gjerne vil gjøre noe nyttig med pengene hun tjener.

«Jeg lover å donere inntektene mine fra 2022-høstshowene for å hjelpe de som lider under krigen i Ukraina, samt fortsette og støtte de som opplever det samme i Palestina. Våre øyne og hjerter må være åpne for all menneskelig urettferdighet. Måtte vi alle se hverandre som brødre og søstre, forbi politikk, forbi rase, forbi religion. På slutten av dagen betaler uskyldige liv for krig, ikke ledere», skriver modellen.

Hvor mye Hadid tjener i løpet av det som ofte kalles «Fashion month», der flere store motehus presenterer nyhetene sine, er ikke kjent, men trolig er det langt mer enn de fleste andre tjener på en måned.


Les også: Alina (27) fra Ukraina forlot sønnen i hjemlandet. Nå vil hun tilbake for å hente ham ut

Tilbyr gratis hotell

Også norske kjendiser gjør sitt for å hjelpe. Blant andre Petter Stordalen (59), som tilbyr flyktningene fra Ukraina tak over hodet.

Hotellkongen åpner nå opp dørene på Comfort Hotell i Vilnius for ukrainske flyktninger som trenger husrom. Det delte han selv på Instagram til sine 225 000 følgere mandag kveld.

– Vårt Comfort hotell i Vilnius vil tilby gratis husvære for flyktninger fra Ukraina, skriver Stordalen.

Hotellet ligger i Lituaens hovedstad Vilnius, som ligger nært grensen til Hviterussland.

Innlegget har så langt fått massiv respons og oppmerksomhet på kort tid.

Tirsdag delte også Stordalen et innlegg på Instagram hvor han oppfordrer til å donere penger til Unicef Norge, som er på plass i Ukraina. Han informerer om at hvert bidrag over 50 kroner vil belønnes med at de legger til en ekstra 50-lapp.

Videre skriver 59-åringen:

«Ingen barn skal stå alene og forlatt når verden ikke lenger er til å kjenne igjen. Vår samarbeidspartner, @UNICEFNorge, er på plass i Ukraina. Der hjelper de familier på flukt ved å tilby akutt helsehjelp, tak over hodet, mat og rent drikkevann».

Nettavisen har foreløpig ikke fått kontakt med Stordalen angående saken.

Datteren Emilie Stordalen (30) har de siste årene virkelig satt sine spor i farens hotellkjede, Choice, og i medienes søkelys. Nå er hun blant annet aktuell i årets sesong av «Kompani Lauritzen».

Også 30-åringen tar til Instagram for å dele den store nyheten:

«De siste dagene har over 500.000 mennesker flyktet fra Ukraina. @rodekorsnorge, @unicefnorge og andre hjelpeorganisasjoner står klare for å hjelpe menneskene som krysser grensene. Å støtte deres arbeid er en viktig og effektiv måte å bidra på. Vårt hotell @comforthotellt nær grensen til Hviterussland har også åpnet hotellet for flyktninger som kommer, og vi jobber nå med å se på andre måter vi kan bidra».

Også innlegget til Emilie Stordalen får mye oppmerksomhet på sosiale medier.

Krever penger fra frisørkjede

Blant andre norske Amalie Snøløs (25) og Maria Mena (34) har også vist sin støtte på sosiale medier, og ønsker å bidra med å donere penger til Ukraina.

De siste dagene har det vært store oppslag mellom influenser Amalie Snøløs og frisørkjeden Gevir. Bakgrunnen for konflikten er at Snøløs har uttalt seg om kjeden må betale sine frisører ved sponset samarbeid med influensene og kjendiser.

Gevir så seg tilsynelatende svært provosert av Snøløs sine uttalelser. Som et svar på kritikken publiserte frisørkjeden bilder av Snøløs i deres salonger der hun mottok deres frisørtilbud. Ifølge Snøløs ble bildene brukt uten 24-åringens tillatelse.

Nå har Snøløs bedt sine advokater forfølge Gevirs ulovlige billedbruk. Erstatningen skal hun gi til et godt formål, nemlig støtte til barn i Ukraina.

Snøløs skrev følgende i innlegg på Instagram:

«Mine advokater i Stray Vyrje & Co vil fremlegge Gevir følgende tilbud: Dersom gevir donerer kr. 50 000 som hjelp og støtte til barn i Ukraina v/Røde Kors, frafaller alle krav. Dersom tilbudet avslås, forfølger jeg kravene selv – for deretter å donere det jeg får erstattet til Røde Kors».

Også artist Maria Mena delte i helgen på Instagram sin historiefunksjon at hun solgte en kjole for å donere penger til Reddbarna sitt arbeid i Ukraina. Kjolen solgte hun for 3000 kroner, og donerte selv samme pris som kjolen ble solgt for.

Les også: Den ukrainske Hollywood-stjernen: – Ukrainas frihet er ikke død ennå

På vei til Polen for å hente flyktninger

Dekkongen Tommy Sharif (45) har også følt sitt kall til å strekke ut en hjelpende hånd. Søndag kveld delte han et innlegg på sin egen Facebook-profil der han annonserte at han hadde planer om å reise til grensen i Ukraina for å forsøke å redde barn og familier.

– Jeg har sagt lenge nå at Norge må gjøre noe. Men så tenkte jeg, hva kan jeg gjøre? Team Sharif har diskutert dette nøye over flere dager. Nå har vi bestemt oss. Vi skal prøve å redde barn og familier som trenger hjelp. Kofferten er pakket og flybillettene er kjøpt. I morgen flyr jeg fra Bergen til Oslo, skrev han i et lengre innlegg på Facebook.

Les også: Presidentens fortid vekker oppsikt utenfor Ukraina

Videre skrev Sharif at planen er at de skal leie en buss og kjøre helt ned til grensen til Ukraina og ta med seg forhåpentligvis to familier til Norge. Målet er grensebyen Przemyśl i Polen hvor tusenvis av familier trenger hjelp.

Tirsdag formiddag kunne Sharif dele at han og sitt team er på vei til grensen. Han har hyppig delt oppdateringer fra turen på sin egen Instagram-profil. Blant annet har de stoppet underveis å plukket opp mat, klær og leker som nordmenn har donert.

Donerer ni millioner kroner

Også celebriteter fra utlandet ønsker å strekke ut en hånd til ukrainerne. Ekteparet Blake Lively (34) og Ryan Reynolds (45) oppfordrer til å donere penger til flyktninghjelpen i Ukraina. Selv ønsker skuespiller-paret å matche donasjonene med opp til en million dollar, noe som tilsvarer rundt ni millioner norske kroner.

Ryan Reynolds skrev på Twitter:

«I løpet av 48 timer ble utallige ukrainere tvunget til å flykte fra hjemmene sine til nabolandene. De trenger beskyttelse. Når du donerer, vil vi matche det opp til 1.000.000 dollar, noe som skaper dobbel støtte».

Samler inn 30 millioner dollar

Mila Kunis (38) og Ashton Kutcher (44) ønsker også å gjøre sitt for å støtte de som er berørt av krigen i Ukraina, hvor skuespillerinnen nemlig er født. Familien hennes flyttet fra Ukraina til USA da hun var syv år gammel, og har siden den gang blitt værende.

Nylig dukket Kunis opp sammen med ektemannen på Instagram-profilen hans, i en videouttalelse om hva de gjør for å hjelpe de som flykter fra den eskalerende konflikten.

Kunis startet med å si at selv om hun identifiserer seg som en stolt amerikaner, etter å ha flyttet til USA som barn, har hun i dag aldri vært mer stolt av å være ukrainer.

– Ashton og jeg har bestemt oss for å matche opp til 3 millioner dollar i donasjoner til Airbnb.org og Flexport.org gjennom GoFundMe.org i et forsøk på å samle inn 30 millioner dollar, sa Kunis også i videoen.

Les også: Russiske kjendiser trosser Putin: – Vi vil ikke ha krig

Airbnb støtter Ukraina ved å gi gratis, korttidsbolig til flyktninger som kommer fra Ukraina. Flexport organiserer blant annet forsendelser av hjelpemidler til flyktningsområder i Polen, Romania, Moldova, Ungarn og Slovakia.

Samme dag som paret opprettet donasjonen hadde de allerede samlet inn over 2,6 millioner dollar.