*Nettavisen* Livsstil.

Språk: Dette betyr de viktigste ordene i påsken

Påsken er en viktig høytid for mange. Men hva er opprinnelsen til ordene som de fleste av oss forbinder med påsken? Foto: Colourbox

Vi har tatt en titt på noen ord mange bruker i påsken.

02.04.19 09:15

Påsken er her, og de fleste av oss får noen etterlengtede fridager. Noen foretrekker å tilbringe helligdagene i byen, mens andre trakter etter mer snø og ski.

Hvorfor heter det egentlig ski? Hvor kommer ordet slalåm fra? Og hva med hytte? Vi har funnet bakgrunnen til noen ord mange bruker i påsken.

Snø

Snø kan spores tilbake til indoeuropeiske sneigwh, som beskriver «noe som samler seg sammen til en fast masse», ifølge Norsk etymologisk ordbok. Ordet er også koblet til snih (klebrig) og snéhah (lim).

Klikk på bildet for å forstørre.

Mange oppsøker snø i påsken. Foto: Colourbox

Hytte

Dette ordet er hentet fra det gammelhøytyske hutta, som igjen kommer av urgermanske hudjōn. Hudjōn betød husly. Det er også påvirket av urindoeuropeiske kewd, som betød pakke inn/dekke, skriver Wiktionary.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hyttetur er koselig i påsken. Foto: Colourbox

Ski

Nordmenn har gått på ski så lenge vi har bodd her oppe i nord. Og aktiviteten fikk navnet ski lenge før noen skrev det ned. Ordet kommer av gammelnorske skið, som betyr vedstykke . Ordet ble lenge brukt om lange, tynne vedstykker - som vi blant annet ser i skigarder. Nøyaktig når vi begynte å bruke ordet ski om trestykkene vi plasserer på føttene, er usikkert.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vi har stått på ski i alle år i Norge. Foto: Colourbox

Slalåm

Slalåm er et norsk ord som er satt sammen av et adjektiv og et substantiv, skriver Språkrådet. Ordet er en sammenslåing av sla som betyr skrånende og låm som betyr løype. Slalåm betyr dermed skrånende løype - som kan sies å være beskrivende for idretten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Slalåm er en populær aktivitet i påsken. Foto: Colourbox

Appelsin

Frukten vi elsker å spise på tur kommer opprinnelig fra Kina. Ordet er lånt fra nederlandsk, hvor det betyr appel (eple) og sin (referanse til Kina). Appelsin betyr altså kinesisk eple, ifølge Språknerderiet.

En misforståelse rundt det spanske ordet for appelsin er forøvrig grunnen til at fargen oransje heter nettopp det.

Klikk på bildet for å forstørre.

Appelsin hører med på tur. Foto: Colourbox

Kvikk Lunsj

Tursjokoladen skal ha fått navnet sitt etter at Johan Throne Holst gikk seg bort på tur med en tysk forretningsforbindelse i 1887, skriver Godt.no. Holst hadde ikke pakket med seg mat, og tyskeren mente at han i hvert fall burde hatt med sjokolade, som var vanlig i Tyskland. «Har du ikke engang med en kvikk lunsj?» skal han ha spurt. Dette spørsmålet glemte aldri Holst. Da han noen år etter kjøpte Freia Chokolade-Fabric og senere lagde en kjekssjokolade, husket han hva tyskeren hadde spurt om, og sjokoladen ble kalt Kvikk Lunsj.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag