Det er særlig én årsak som skiller seg ut.

– Det har alltid vært noen få kvinner som har født når de har vært rundt 50 år, men når dette øker er det nok fordi flere får donoregg i utlandet, sier leder i Den norske jordmorforeningen Kari Aarø til ABC Nyheter, som har fått innsyn i statistikk fra Medisinsk fødselsregister.

Les også: Stadig færre barn i Bygde-Norge

Livsstil påvirket fødealder

Antallet fødende kvinner over 45 år var det høyeste antallet siden p-pillen kom til Norge i 1967. Det utgjør imidlertid ikke mer enn 0,3 prosent av totalt antall fødende i Norge, men i 1967 fødte 160 kvinner over 45 år - og utgjorde 0,2 prosent av totalt antall fødende.

Anne Britt Vika Nilsen er jordmor og førsteamanuensis ved Høgskulen på Vestlandet. Hun har forsket på kvinner som fødte for første gang etter fylte 38 år, og har sett på hva som karakteriserte dem sammenlignet med de som fikk sitt første barn da de var mellom 25-32 år.

Det var flere kvinner med høy utdanning og høy inntekt, men også flere enslige kvinner. Samtidig var det også kvinner med lav utdanning, og som ikke var i arbeid. Livsstilsfaktorer som overvekt og alkoholbruk før graviditeten skilte seg også ut, skriver ABC Nyheter.

Les også: Ny forskning: Hvis du vil oppdra sunne og friske barn, ikke gjør denne feilen

Manglet passende partner

Sammen med kolleger undersøkte Nilsen også hvorfor kvinner i alderen 36-40 år ikke hadde fått barn ennå, og brukte svensk materiale.

– Det at man ikke hadde en passende partner, altså partner som man ville ha barn med, var faktor nummer én, forteller hun til ABC Nyheter.

Desto lenger man venter med å få barn, desto større risiko fører det med seg om man skal få barn. Samtidig gjør utviklingen at flere må få hjelp, og at flere ikke klarer å få barn.