*Nettavisen* Livsstil.

«Star Wars: The Last Jedi»: Kraften er fortsatt sterk

Star Wars: The Last Jedi

STAR WARS: «Star Wars: The Last Jedi» får terningkast 5 av vår anmelder. Foto: Industrial Light & Magic

«Star Wars: The Last Jedi» er akkurat hva fansen ønsker seg på denne tiden av året.

14.12.17 08:54
  • Star Wars: The Last Jedi
  • USA 2017
  • Regi: Rian Johnson
  • Med: Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels, Gwendoline Christie, Kelly Marie Tran, Laura Dern og Benicio Del Toro
  • Aldersgrense: 12 år

Så er det den tiden på året igjen, hvor julelysene har tatt over handlegatene og en ny Star Wars-film skal fylle kinoene.

Med den helstøpte og forførende «The Force Awakens» tente Disney-konsernet og regissør J. J. Abrams så avgjort et nytt håp for franchisen for to år siden.

Regissør Gareth Edwards gjorde også en svært stødig og respektfull jobb med fjorårets spinoff-film «Rogue One», som våget å dreie det gjenopplivede universet i en mørkere retning.

For den åttende episoden i den offisielle sagaen er det «Looper»-regissør Rian Johnson som har inntatt registolen. Og jo da, kraften er fortsatt sterk i denne filmen.

Jedi-ridderen vender tilbake?

Som vi forstod av forrige episode, skal selveste Luke Skywalker i Mark Hamills skikkelse vende tilbake til lerretet i denne filmen.

«The Last Jedi» fortsetter der «The Force Awakens» sluttet, med Rey (Daisy Ridley) som har oppsøkt den nå tilbaketrukne Jedi-ridderen med en bønn om at kun han kan redde opprørerne fra romimperiet Første Orden og deres onde leder Snoke (Andy Serkis). Uten at den gamle mesteren nødvendigvis er klar for noen slik oppgave.

Vi møter også igjen de andre sentrale karakterene fra «The Force Awakens», deriblant eks-stormtropper Finn (John Boyega), X-wing-pilot Poe (Oscar Isaac) samt Kylo Ren (Adam Driver), den muligens ikke helt fortapte sønnen som stadig aspirerer til å bli en ny Darth Vader.

Og ikke minst general Leia Organa, som det er både fint og vemodig å se etter at skuespiller Carrie Fisher gikk bort omtrent på denne tiden i fjor.

I tillegg har denne ensemblefilmen plass til noen nye karakterer, hvorav de mest framtredende spilles av Kelly Marie Tran, Laura Dern og Benicio Del Toro.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Filmweb

Tro mot det opprinnelige universet

Mye av styrken til «The Force Awakens» var at den fortalte en ny historie med (en del) nye karakterer, samtidig som den føltes svært tro mot det opprinnelig Star Wars-universet.

«The Last Jedi» fortsetter i dette samme sporet, og lykkes utmerket med det.

Der «Rogue One» som nevnt var en overraskende mørk affære (som det stod respekt av!), vitner «The Last Jedi» om at man i den offisielle rekka ønsker å ivareta mer av de familievennlige elementene – deriblant den litt corny humoren og diverse mer eller mindre søte skapninger – som jo også var tilstede fra filmseriens begynnelse. Ikke noe galt i det, altså. Og det betyr heller ikke at alt er nødt til å gå bra, uten at det skal røpes for mye om den slags her.

Klikk på bildet for å forstørre.

  Foto: Lucas Film

Heftig finale

En utfordring for alle de nye filmene er imidlertid at selve historiene langt på vei oppleves som gjentakelser av de første sagaene. Denne innvendingen gjelder for så vidt også for «The Last Jedi», men veies til dels opp av at man har evnet å legge inn noen nokså overraskende vendinger underveis i fortellingen.

Med en spilletid på to og en halv time kan filmen riktignok kjennes litt lang i midtpartiet, men det er like fullt positivt at den tar seg tid til å engasjere oss følelsesmessig med rollefigurene. Dessuten bygges det opp til en svært heftig finale, som vel strekker over nesten en tredjedel av filmens lengde.

«The Last Jedi» er fullt på høyde med «The Force Awakens», og er nok en storslått, spennende og ikke minst sjarmerende Star Wars-film. Med andre ord akkurat hva fansen ønsker seg på denne tiden av året.

Terningkast 5.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag