I tirsdagens episode av «Farmen kjendis» på TV 2, fikk kjendisene på Bøensætre gård i Aremark både ny storbonde og et nytt ukesoppdrag, der spesielt én av oppgavene skapte reaksjoner blant enkelte av deltakerne på realitygården.

Et av oppdragene var nemlig å slakte to av de fire kaninene på gården, hvorpå kjendisene skulle lage kanin-rillette av kjøttet, samt bruke skinnet til å lage en muffe til gods-fruen.

Les også: Hudfletter kanin-slakt på «Farmen kjendis»

I episoden kan man se at spesielt Shabana Rehman (45) og Sophie Elise Isachsen (27) fant oppdraget utfordrende. De er begge vegetarianere, og mens Rehman valgte å holde seg unna det hele, bestemte influenseren seg for å være til stede.

Overfor Nettavisen la imidlertid ikke Isachsen skjul på at hun ikke trivdes med situasjonen, da hun følte det var unødvendig å drepe dyrene for å lage et klesplagg til en fiktiv karakter. Rehman var på sin side tydelig på at det aldri burde skjedd, og angrer på at hun ikke gjorde mer for å stoppe det.

Men Isachsen og Rehman er ikke de eneste som reagerer.

Varsler anmeldelse

Nettavisen har vært i kontakt med flere dyrevernorganisasjoner som er kritiske til kanin-slaktingen.

Leder og veterinær i NOAH - for dyrs rettigheter, Siri Martinsen, mener «Farmen»-konseptet flere ganger har spilt på å skape kontrovers rundt både dreping av dyr og dårlig behandling av dyr, og forteller at NOAH flere ganger har anmeldt produksjonen for overtredelse av dyrevelferdsloven.

Les også: Avslører ukjent «Farmen kjendis»-kobling

Dette skjedde blant annet i 2014, da organisasjonen anmeldte tv-programmet for behandlingen av gårdsdyrene.

– Det å bevege seg på kanten av det lovlige mot dyr er tydeligvis en PR-strategi, og det er naturligvis uakseptabelt, sier hun om den årlige slaktingen som skjer i «Farmen».

Les tilsvaret fra TV 2 lenger ned i saken!

Martinsen mener at det å ta livet av kaninene inne på «Farmen kjendis»-gården trolig er brudd på to ulike lovbestemmelser i og med at kaninene også blir slaktet for å bruke pelsen. Dermed mener hun slaktingen kan ha brutt forbudet mot pelsdyroppdrett av 2019 og dyrevelferdsloven.

– Her må TV 2 bare bestemme seg for hvilken paragraf de har brutt, og hva som egentlig var formålet med å holde og drepe kaninene. Så må vel NOAH anmelde dem igjen, sier hun, og legger til at NOAH ikke kan overse mulige lovbrudd.

– Jeg må ærlig talt si meg lei av at TV-produksjoner bruker dyr på måter som kan være i strid med loven - man vet jo at det er for å generere publisitet. Men som organisasjon kan jo heller ikke NOAH overse mulige lovbrudd, sier Martinsen.

– Tøyer lovverket

Kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen, Kaja Ringnes Efskind, viser også til dyrevelferdsloven.

– Stuntet med å ta livet av kaninene er å tøye lovverket. Vi har sett av programmer som «Farmen» skaper kontroversielle situasjoner som dette for å få blest om programmet, sier hun – og viser til den aktuelle paragrafen.

«Avliving av dyr skal ikke skje som et selvstendig underholdnings- eller konkurranseelement», heter det i § 12.

Siri Martinsen i NOAH ser ikke noe positivt ved at det årlig slaktes på «Farmen»-gården.

– Det er ingenting bra ved at tv-produksjoner tar livet av dyr for å skape «blest». Det er også sterkt villedende om man tror kaniner blir tatt livet av etter å ha fått kos og å ha hoppet rundt i høy hele livet, påpeker Martinsen overfor Nettavisen.

– Kaninen som oppdrettes industrielt til kjøtt eller pels holdes i trange bur, utsettes for brutal behandling og slaktes industrielt på samlebånd. Oppdrett av kaniner til pels var for øvrig ulovlig i Norge selv før 2019, legger NOAH-lederen til.

Dette sier TV 2

Pressesjef i TV 2, Jan Petter Dahl, har fått forelagt kritikken fra dyrevernorganisasjonene.

Overfor Nettavisen sier han at i og med at rammene for «Farmen» og «Farmen kjendis» er satt til hundre år tilbake i tid – var slakt en naturlig del av hverdagslivet den gangen.

– Vi opplever det som ukontroversielt at det også er en del av tv-programmet, sier pressesjefen.

Videre sier Dahl at dyrevelferd er viktig for TV 2, og at de alltid har et mål om at slaktingen skal gjennomføres på en trygg og smertefri måte. De to kaninene ble slaktet av en autorisert slakter som slakter kaniner profesjonelt, sier han.

Les også: Oppvaskmøte i første episode av «Farmen kjendis»: – Jeg skulle ønske jeg klarte å holde tårene inne

Han påpeker også at kaninene i årets «Farmen kjendis» er avlet for kjøttet sin del.

– De fire kaninene vi hadde med i år er kjøttraser som er avlet for kjøttet sin del. Kaninene som ble slaktet er av rasen Rex, som i tillegg til kjøtt, har en pels som tåler garving. Det var viktig for oss å kunne bruke hele slaktet, forklarer Dahl.

Avslutningsvis forteller pressesjefen at TV 2 mener har en helt naturlig plass på «Farmen».

– Det er alltid følelser hos enkelte deltakere knyttet til dette, men vi opplever at deltakerne føler det blir gjennomført på en trygg og god måte, og at de også forstår hvorfor det er en selvfølgelig del av livet på en gård. Det har vi også inntrykk av at et stort flertall av våre seere også forstår, avslutter Dahl.