Natt til mandag gikk den 95. Oscar-utdelingen av stabelen, der hylles en hel filmbransje og det var et knippe med skuespillere som stakk av med de gjeve prisene.

Få oversikt over nattens Oscar-vinnere her!

I kjent stil går sjeldent utdelingen stille for seg, og de fleste vil nok huske fjorårets store snakkis da Will Smith klasket til Oscar-verten Chris Rock, på live-TV foran en hel verden.

Årets Oscar-vert, Jimmy Kimmel, kunne ikke la vær og kom med et stikk til Smith fra scenen. I år har det derimot vært langt mer roligere, men det prestisjetunge arrangementet sto likevel for noen snakkiser.

Blokkerte for publikum

For hvert år som går blir kjendisenes antrekk stadig mer villere, og moten på løperen var i år alt annet enn kjedelig. Artisten Tems (27) var nominert for «beste originale sang» i filmen «Black Panther: Wakanda Forever». Artisten troppet opp i en stor og hvit tyllkjole som var viklet rundt hodet til 27-åringen.

Det viste seg å skape misnøye blant publikum under utdelingen. I sosiale medier har bildene av den svært synlige Tems sittende i publikum, og særlig på Twitter har artisten fått gjennomgå for klesvalget.

Les også: Vekker oppsikt på Oscar-etterfest med vågalt kjolevalg

Flere mener det var svært frekt gjort av artisten, som tilsynelatende blokkerte utsikten for publikum.

«Synes synd på de som måtte sitte bak Tems på Oscar-utdelingen», skrev en på Twitter mens en annen skrev:

«Dette er så respektløst overfor de som sitter bak henne».

Det er ingen tvil om at den Oscar-nominerte artisten klarte å stjele showet, og det har ikke vært mangel på vitser på 27-åringens bekostning.

En Twitter-bruker hevder det finnes en god løsning på kjolen som blokkerte for publikum, og har på Twitter illustrert med at en saks ville fikset problemet:

En annen bruker mener kjolen ligner mer på et myggnett, mens en annen sammenligner plagget med rekechips.

Drama på løperen

I tradisjon tro rulles den røde løperen ut for kjendisene, men i år var det et helt ny vri. For første gang på over 60 år var fargen på løperen byttet ut, og i år var ikke den karakteristiske fargen der.

Arrangørene gikk heller for en champagnefarget løper, og ifølge New York Times skulle den nye fargen gi en beroligende atmosfære. Det var også et ønske om at teppet skulle være mykt og rolig, «som en strand ved soloppgang».

Men det var ikke bare fargeskiftet som vakte oppsikt under årets Oscar-utdeling. Det er ikke alltid det går på skinner for de som skal gå løperen, ei heller for fotografene.

Da en fotograf klarte å ramle på den champagnefargede løperen, ble det ikke bare foreviget, men fotografen fikk også hjelp fra uventet hold.

Fallet skjedde idet artist Lady Gaga (36) ble avbildet, og det tok ikke lang tid før hun løp bort og hjalp fotografen. Både bilder og videoer av hendelsen har spredt seg i sosiale medier.

Uvanlig klesskifte

Det var ikke bare på den champagnefargede løperen at øynene var rettet mot Lady Gaga. Hun opptrådte under den 95. Oscar-utdelingen, og det er ikke uvanlig at et lite klesskifte må til før en opptreden. Denne gangen var intet unntak, men flere ble svært overrasket over artistens nye og langt mer nedtonet look.

Da 36-åringen entret scenen var det uten sminke og i langt mer avslappet antrekk enn det hun møtte opp på løperen på. Ikledd svarte og hullete jeans, en svart t-kjorte og sneakers, fremførte Lady Gaga låten Hold My Hand fra, filmen «Top Gun: Maverick».

Klesskiftet var i stor kontrast til Versace-kjolen hun viste seg fram i på løperen, men Lady Gaga blir hyllet for antrekket.

«Herregud! Hun tok bort sminken, skiftet til hullete jeans og Converse, og ga den beste fremføringen på Oscar-utdelingen», skriver en bruker på Twitter.

En annen bruker mener både fremføringen og antrekket til Lady Gaga ikke var noe annet enn «legendarisk». Artisten har selv ikke kommentert grunnen for klesskiftet.

Tok med barna

Før den store prisutdeling gikk av stabelen går kjendisene, på det som i år er champagnefarget, løper. Det forventes at kjendisene er pyntet fra topp til tå, og ofte er det alltid noen som overrasker på løperen.

Som oftest er det bare voksne som deltar, men i år valgte noen av de nominerte skuespilleren å ta med seg familiemedlemmer. Den latinske skuespilleren Salma Hayek (56) tok med seg sin tenåringsdatter, 15 år gamle Valentina Paloma Pinault, som sin kavaler til Oscar-utdelingen.

Ifølge Page Six var de begge ikledd kjoler fra Gucci, og dette er andre gangen Valentina blir med moren sin på prestisjetunge arrangementer.

Colin Farrell (46) gjorde det samme som Hayek, og den irske skuespilleren tok med seg sønnen, Henry Tadeusz Farrell (13). Det er ingen tvil om at Farrell er glad i sønnen sin, og han har tidligere sagt i en Golden Globe-takketale at sønnen «er hans livs kjærlighet».

Tok til tårene

Det ble også en historisk natt for mange, og det var blant annet fire skuespillere som hanket inn sin første Oscar-pris. Michelle Yeoh (60), Ke Huy Quan (51), Jamie Lee Curtis (64), og Brendan Fraser (54) var alle én Oscar-statuett rikere. Yeoh ble historisk, for hun er nemlig den første asiatiske kvinnen som vant «beste skuespillerinne».

Det er ingen tvil om at det ble et tårevått øyeblikk da prisene ble delt ut, og særlig Quan og Fraser var svært rørt over det spesielle øyeblikket.

Barnestjernen Quan, kjent fra «Indiana Jones», og «Goonies», måtte kjempe gjennom tårene under takketalen. 51-åringen fikk stående applaus, og han snakket om hans reise i bransjen ble det vanskelig å holde tårene tilbake.

«Reisen min startet på en båt. Jeg tilbrakte et år i en tilfluktsleir. Og på en eller annen måte endte jeg opp her på Hollywoods største scene», sa han gråtkvalt fra scenen.

Det var ikke det eneste rørende øyeblikket Oscar-utdelingen serverte. I tradisjon tro minnes man alle de man mistet forrige år, og blant andre ble Olivia Newton-John hedret. Det var John Travolta som introduserte «In Memoriam»-segmentet, og han benyttet sjansen til å hedre sin tidligere «Grease»-motspiller, skriver People.

Travolta måtte også kjempe mot tårene, og det ble emosjonelt da han kom med en ekstra spesiell nikk til avdøde Newton-John:

«De har fått oss til å smile og vi har blitt kjære venner som vi alltid vil være håpløst hengivne til», sa Travolta og refererte til sangen fra «Grease», Hopelessly Devoted To You.