Jamie Oliver (46) har tatt grep for å hindre å bli oppfattet som rasist av fansen og kundene sine.

Krydderfrukten Citrux Hystrix er nemlig en gjenganger i flere av kjendiskokkens oppskrifter, og på folkemunne kalles den gjerne kaffirlime. Bladene på sitrusfrukten brukes ofte i matlaging – men kallenavnet kaffirlime er ikke særlig heldig.

Det melder Independent, som skriver at uttrykket «kaffir» ofte brukes som skjellsord mot svarte afrikanere i Sør-Afrika.

Les også: Mads Hansen får internasjonal oppmerksomhet etter Pride-stunt mot ungarsk minister

Det ble spesielt mye brukt under Apartheid, og omtales i dag som «K-ordet», i likhet med «N-ordet».

Bytter ut navnet

Fremover dropper kokken å bruke ordet «kaffirlimeblader» i omtale av smakstilsetningen.

I stedet skal Oliver bare bruke ordet «limeblader» fra nå av.

Les også: Billie Eilish legger seg flat etter rasismeanklager

Dette gjelder både i kokebøker og under TV-opptredener, og ifølge Independent er Jamie Olivers team allerede i gang med å redigere innholdet og oppskriftene på nettsiden hans.

Kokkens valg om å droppe ordet kommer etter at flere store butikkjeder i Storbritannia besluttet å gjøre det samme.

Dagligvarekjeden Waitrose var først ut, og kunngjorde forrige uke at de endret enkelte produktnavn for å unngå å støte noen. Siden har også konkurrenten Tesco fulgt etter.

Anklaget for kulturell appropriasjon

Jamie Oliver har trolig lært av tidligere erfaringer, og er nå føre var for å unngå kritikk rundt ordbruken sin.

I 2017 ble han nemlig anklaget for kulturell appropriasjon da han lanserte produktet Punchy Jerk Rice, ifølge BBC.

Den gang ble beslutningen om å bruke ordet «jerk» kritisert, da produktet til kokken ikke inneholdt noen av ingrediensene som ofte brukes i jerk-marinade fra Jamaica.

Les også: Adele får krass kritikk: – Veldig problematisk

Selv sa Oliver den gang i en uttalelse at han ønsket å dele hvor inspirasjonen kom fra gjennom navnet:

– Jeg har jobbet med smaker og krydder fra hele verden i hele karrieren min, lært og funnet inspirasjon fra ulike land og kulturer for å gi en ny twist på maten vi spiser hver dag.

– Min intensjon var å dele hvor inspirasjonen kom fra, sa den populære kjendiskokken den gang.