LYON (Nettavisen): - Jeg er klar!

Det var det siste den norske Bocuse d'Or-kokken Christopher W. Davidsen sa til teamet før han gikk inn på det midlertidige kjøkkenet i den enorme messehallen utenfor Lyon.

Nettavisen snakket med flere i teamet hans, og de var samstemte på at det så bra ut. Christopher arbeidet rolig, konsentrert og målbevisst - og så ikke ut til å la seg distrahere av tusenvis av skrikende supportere på tribunen foran ham.

Rett før klokken 15:00 kom den siste retten ut fra det norske kjøkkenet, og det norske kokketeamet kunne slappe av etter mer enn fem timers hardt arbeid og dyp konsentrasjon.

- Nå må vi få rydda ned her kjapt! kommenterte Christopher selv da retten var avlevert etter timer med arbeid, før han la til:

- Nå har jeg lyst på en kald øl!

Overvintret purreløk

Alle deltakerne må lage varianter av det samme temaet - en vegetarrett, og en hovedrett basert på kylling og skalldyr. Davidsens tema er vinter, og det er nettopp fra norsk vinter han har hentet to grønnsaker som skal overvinne dommerne i Lyon.

VIDEO: Nettavisen sendte direkte fra Lyon og det norske lagets deadline tirsdag.

HTML EMBED
embedNAvideo("MMfHRlgBf7Jhr1l7W1oHwQ", false)

Fra norske åkre har Christopher W. Davidsen med seg jordskokk og purre. Men ikke helt normale varianter av grønnsakene. Hemmelighetene ligger i frosten.

Purren kuttes helt ned om høsten, og så lar man roten overvintre. Når andre års purre kommer opp igjen, er den søt og smaker nesten som asparges.

Jordskokken får en lignende behandling. Bonde Sigurd Pedersen vet at jordskokk-knollen tåler frost, og den blir søtere for hver gang den fryser inn og tiner opp igjen. Slik lager han "vinterskokk".

Hemmelighetskremmeri

Hemmelighet rundt konsept, fat og enkelte råvarer er nøkkelen for å overraske dommerne positivt og vinne priser.

Norske spesialiteter har vært cluet mange ganger - og spesielt fra havet: Sjøtunge, hummer, torsk, kamskjell og sjøkreps er noen eksempler.

Årets nyhet er norske grønnsaker, som altså har vinterbehandling - andre års purre fra Jæren og jordskokk fra Hommersåk.

Se video fra Bocuse d'Or her:

Øredøvende jubel fra publikum

Selve scenen er 12 kjøkken side om side, foran en åpen hvor dommere og presse kjemper om plassen.

Rett overfor kokkene er det en stor tribune, der særlig de nordiske supporterne er på plass med trommer, flagg og jubel.

Det mest spesielle fatet var kanskje det japanske. Et digert samuraisverd hadde delt fatet i to.

Rett før klokken 15.00 på tirsdag la det norske teamet siste hånd på verket og bar ut det ferdige fatet med hovedretten.

Under kan du se intervjuer med Norges håp Davidsen og stjernekokkene Underthun og Hellstrøm, og samt bilder fra tirsdagens konkurranse:

HTML EMBED
embedNAvideo("hlAjI5XQkUw_xEtwRot_jg", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("d8QtzKFXxD3r7CY4-2qFlw", false)