(Melk & Honning): Sent i sommer fikk skuespillerparet Ashton Kutcher (43) og Mila Kunis (38) mye oppmerksomhet for en kommentar de kom med som dreide seg om vasking – eller kanskje heller fraværet av det.

Det var i podkasten «Armchair Expert», som er en av USAs mest populære og ledes av skuespillerne Dax Shepard og Monica Padman, at paret åpnet opp.

De fortalte at de ikke dusjer og vasker hele kroppen med såpe daglig, kanskje til nød de private delene. Når det kom til barna deres kunne de avsløre at de har hatt som policy å kun vaske de når de er synlig skitne. Ritualet med bading av babyer hver eneste kveld fnyste de to av.

Les også: Britney Spears har forlovet seg

Shepard, som i sin tid var Kutchers medprogramleder i MTV-serien «Punk'd» og nå er gift med «Gossip Girl»-aktuelle Kristen Bell, stemte i at han heller ikke er så streng når det kom til kroppsvask.

– Det er dumt å vaske vekk hudens naturlig oljer med såpe hver eneste dag, mente han.

Igjen satt en sjokkert Padman, som ikke kunne tro at hun var den eneste av de fire som faktisk tok en ordentlig dusj hver dag.

Blandede reaksjoner

Kutcher og Kunis' motforestillinger mot det å vaske seg ble møtt med applaus – og mange hevede øyenbryn.

En del av deres skuespillerkollegaer var raske på labben med å forsikre fansen om at de ikke fulgte eksempelet til stjerneparet.

Blant dem var Dwayne «The Rock» Johnson, som tvitret at han er det motsatte av en av disse «ikke-vaske seg-kjendisene». Der kunne det visstnok lett ende med tre, fire dusjer per dag etter diverse treningsøkter.

Les også: Nekter å flytte inn med kjæresten: – Blir lei av henne

Rapper Cardi B gikk også ut på Twitter og skrev: «Hva skjer med at folk sier de ikke dusjer? Jeg klør bare av tanken», etterfulgt av en emoji med en skeptisk mine.

Jake Gyllenhaal, på den annen side, stilte seg bak Kutcher og Munis uttalelse.

I et intervju med Vanity Fair forteller «Brokeback Mountain» og «Donnie Darko»-skuespilleren at han «i større og større grad føler at det å vaske seg er unødvendig».

– Varierer fra person til person

Meningene er altså delte, men hva er egentlig konsensus blant ekspertene? Hvor ofte mener de at man bør vaske seg?

Malin Goldberg hos det dyre- og planetvennlige merket Lush forteller til Melk & Honning at de har fått med seg denne konkrete debatten.

– Vi vet at alle er individer og at både behov og ønsker i forbindelse med kroppsvask derfor vil variere fra person til person, sier hun.

– Når det kommer til anbefalinger til våre kunder, vil dette også variere utifra behov og produkt. Vår helt generelle anbefaling angående kroppsvask er å vaske seg når man føler at man trenger det.

Les også: Slående rapport om populær kleskjede: Ansetter kun tynne, hvite jenter

Hun forteller at siden huden er kroppens største organ og beskytter deg fra omverdenen, er det ekstra viktig å ta godt vare på den.

– Både det å vaske for ofte eller for sjeldent kan føre til at mye av hudens naturlige beskyttelse ikke fungerer optimalt. Ettersom vi alle er forskjellige, har forskjellige hudtyper, forskjellige behov, forskjellige livsstiler og flere forskjellige utgangspunkt, så vil det ikke være én anbefaling om hyppighet for vask som vil være helt riktig for alle.

Hyppig diskutert

Også Nils-Kåre Birkeland, professor ved instituttet for biovitenskap ved Universitetet i Bergen, har lagt merke til diskusjonen.

– Jeg har sett at denne diskusjonen dukker opp av og til, sier han til Melk og legger til:

– Jeg mener at det i fagmiljøet er enighet om at for hyppig kroppsvask, for eksempel to ganger om dagen, ikke er bra.

Les også: Hudpleie slakter eldgammel skjønnhetstrend: – Kan få hudskader

– Det er fordi det kan medføre en svekkelse av hudens normalflora, det vil si snille bakterier, slik at andre mikroorganismer, som ikke normalt hører hjemme på huden, lettere kan få fotfeste og forårsake infeksjoner.

– Hyppig kroppsvask fjerner også kjemiske stoffer på huden som skal beskytte mot infeksjoner.

Les også: Her forlater Tix intervjuet etter romanserykte-spørsmål

Birkeland mener likevel at dette må veies opp mot mulige skadevirkninger av for lite kroppsvask.

– Det kan også føre til ulemper i form av blant annet hudinfleksjoner og eksem.

– Uten at jeg har noen vitenskapelig grunnlag for dette, tror jeg personlig at daglig kroppsvask må være helt greit, også annenhver dag om man vil det.

Hudlege Caroline Strandhagen ved Hudklinikken på Youngstorget forteller til Melk & Honning at hun vil anbefale folk å vaske seg en gang daglig.

– For de som har tendens til tørr hud virker hyppig dusjing uttørrende. Bruk gjerne en dusjolje ved hudvask i stedet for såpe. Det finnes mange fine dusjoljer på apotekene.

– Og det er jo ikke slik at man må dusje eller vaske seg hver dag, men de fleste trenger det for å unngå å luke svette.