Prins Philip, ektemannen til dronning Elizabeth (94), er død. Det melder det britiske kongehuset.

– Det er med stor sorg at Hennes Majestet Dronningen kunngjør dødsfallet til sin elskede ektemann, Hans Kongelige Høyhet Prins Philip, hertug av Edinburgh, skriver kongehuset i en uttalelse.

Prinsen ble 99 år gammel, og det er foreløpig ikke kjent hva dødsårsaken er. Han skulle fylt 100 år 10. juni.

Døde på Windsor Castle

Prinsen gikk fredelig bort på Windsor Castle fredag morgen, skriver kongehuset i sin uttalelse.

Han var nylig innlagt på sykehus i London for en hjerteoperasjon og behandling av en infeksjon. Prinsen ble skrevet ut fra sykehuset 16. mars og returnerte til Windsor Castle – der han og dronningen har bodd sammen under koronapandemien.

Les også: På innsiden av dronningens ring er det gravert en hemmelig beskjed. Kun tre personer vet hva det står

Prinsen, som for øvrig er det lengstlevende mannlige medlemmet av det britiske kongehuset noensinne, pensjonerte seg fra sine offentlige plikter i 2017. Han er også den gemalen til en monark som har sittet lengst i britisk historie.

Prins Philip var kongelig allerede før han giftet seg med dronning Elizabeth, da han selv var prins fra den greske grenen av det dansk-norske kongehuset Glücksburg, som også dronning Margrete av Danmark og kong Harald tilhører. Han var dermed født prins av Hellas og Danmark.

Se hans liv i bilder:

I 1947 sa han imidlertid fra seg sine greske og danske titler, og ble britisk borger da han giftet seg med daværende prinsesse Elizabeth. Han tok da etternavnet til sin onkel på morssiden, Mountbatten.

– Ikke uventet

Storbritannia-ekspert og universitetslektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, forteller til Nettavisen at dødsfallet ikke var uventet.

– Han var 99 år og snart 100. Sånn sett har dette vært skrevet i sanden lenge. Dette kommer heller ikke til å endre noe for selve monarkiet, ettersom han ikke hadde noen annen formell rolle enn å være dronningens ektemann, sier Mustad til Nettavisen.

Mustad sier at prins Philips popularitet i befolkningen har vært både høy og lav gjennom tiårenes løp.

Les også: Flertallet av briter vil fjerne de kongelige titlene til Harry og Meghan

– Han syntes det var svært vanskelig å stå ved dronningens side uten å kunne kommentere på forhold i kongehuset eller i samfunnet generelt. Men han har vært veldig lojal overfor dronningen og monarkiet. Han har stått ved dronning Elizabeths side gjennom tykt og tynt, og har vært veldig rolledefinert som hennes ektemann, sier Mustad og fortsetter:

– Men rett etter prinsesse Dianas død var han mindre populær. Han fikk litt av skylden for at hun ble behandlet så dårlig av kongehuset. Mange mente at han gjorde det vanskelig for henne etter skilsmissen med prins Charles, og dette er ikke noe som bare har kommet fram i Netflix-serien «The Crown», sier Mustad.

Gift i 74 år

Dronning Elizabeth og prins Philip har vært gift i 74 år, og ga hverandre sine ekteskapsløfter i 1947, et knapt halvår etter at de forlovet seg.

De to kjente riktignok godt til hverandre fra før, og ble introdusert allerede i 1934 under bryllupet til prinsesse Marina av Hellas og Danmark og prins George, hertug av Kent. Da var dronningen bare en liten jente.

Det skulle derimot ta flere år før de to møttes igjen. Sommeren 1939 skal de to ha funnet tonen etter et møte på en skole i Darthmoth, og resten er historie.

I et tidligere intervju med Dagbladet, i forbindelse med parets 70-års bryllupsdag, uttalte kongehusekspert Caroline Vagle at følelsene mellom det verdenskjente ekteparet skal ha oppstått allerede da dronning Elizabeth var 13 år.

– Hun og prins Philip har stått støtt med hverandre i gleder og sorger i 70 år som ektefolk. Men følelsene mellom dem oppsto jo allerede da Elizabeth var bare 13 år. De møttes i et familiebryllup, og holdt kontakten ved å sende hverandre brev. Åtte år seinere var forlovelsen og bryllupet et faktum, sa kongehuseksperten den gang.

Prins Philip og dronning Elizabeth fikk fire barn sammen: prins Charles, prinsesse Anne, prins Andrew og prins Edward.

Kondolanse fra Norge

En hel verden har mottatt dødsbudskapet med stor sorg, og også den norske kongefamilien sender sine kondolanser.

– Våre tanker går til Dronning Elizabeth og den nærmeste familie ved Prins Philips bortgang. Våre kondolanser går også til det britiske folk, sier Hans Majestet Kong Harald i en pressemelding på kongehusets nettsider.

I forbindelse med dødsfallet skal det flagges på halv stang fra Slottsbalkongen i dag og på begravelsesdagen.

Les også: Sterk melding fra dronning Elizabeth til jul

Prinsen har selv vært involvert i planleggingen av sin egen begravelse i England, som ifølge Sydney Herald vil finne sted i St. George's Chapel i Windsor. Sannsynligvis prinsens seremoni finne sted innen åtte dager, og gjestelisten vil nok være mindre, med bare familie, venner og statsledere fra Commonwealth-landene.

Ifølge Metro vil han bli gravlagt i Frogmore Gardens, på eiendommen til Windsor Castle. Frogmore Gardens er privat område, så det vil ikke være mulig å besøke prinsens siste hvilested.

Mesteparten av de tidligere regjerende monarkene er gravlagt i Westminster Abbey og ved St. George's Chapel. Dronning Victoria er på sin side begravet i Frogmore Gardens sammen med prins Albert.