Studie: 99,99 prosent sikkert at mennesker bidrar til global oppvarming

REKORDVARMT: Det har aldri vært varmere på kloden siden vi startet målingene i 1850 enn det er i dag.

REKORDVARMT: Det har aldri vært varmere på kloden siden vi startet målingene i 1850 enn det er i dag. Foto: Nasa

Forskere sammenlikner studien med krimtekniske spor. I så fall hadde det ikke vært tvil om hvem som var skyldig.

04.03.19 10:47

Hvorvidt mennesker har hatt noe å gjøre med den globale oppvarmingen forskere har registrert i en årrekke, er ofte et hett tema, og det finnes flere som er kritiske til påstander om menneskelig påvirkning.

Nå mener forskere at tvilen kan settes til side for godt. I en studie publisert i tidsskriftet Nature Climate Change, slår forskerne fast at mennesker med 99,99 prosent sikkerhet har påvirket den globale oppvarmingen.

Bevisene har ifølge den nye studien passert et såkalt sigma 5-nivå, noe som er en statistisk «gullstandard». Det innebærer at det bare er 1 sjanse av 3,5 millioner for at klimaendringene ikke er menneskeskapte, skriver Forskning.no.

Fakta

Hva er sigmanivåer?

- Studien er interessant fordi det slår fast hvor sannsynlig det er at klimaendringene er menneskeskapte. Det er veldig overbevisende. Det statistiske grunnlaget er veldig sterkt, forteller Sebastian Mernild, som er professor i klimaendringer og leder for Nansensenteret ved Universitetet i Bergen, til nettsiden.

Artikkelen er levert til Forskning.no av danske Videnskap.dk.

Nå håper forskerne at dataene vil føre til handling, og sammenlikner studien med krimtekniske spor. I så fall hadde det ikke vært tvil om hvem som var skyldig.

Studien slår ikke fast i hvor stor grad mennesker har påvirket den globale oppvarmingen, men Mernild mener at 50 prosent av oppvarmingen de siste 50 årene kan spores tilbake til menneskelige aktiviteter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.