Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Studie: Bare halvparten av matallergikerne var allergiske

Det er langt flere som tror de er allergiske mot ulike typer mat enn det som kan bekreftes av leger, viser en ny studie. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Det er langt flere som tror de er allergiske mot ulike typer mat enn det som kan bekreftes av leger, viser en ny studie. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Bare halvparten av amerikanerne som trodde de hadde en matallergi, fikk det bekreftet hos legen, viser ny studie.

To av ti voksne i USA tror de har en matallergi. Dette er nesten dobbelt så mange som faktisk har fått en bekreftet diagnose, viser studien som nylig ble publisert i tidsskriftet JAMA Network Open.

I studien, som er basert på spørreundersøkelser blant over 40 000 innbyggere, oppga 10,8 prosent å ha en bekreftet matallergi. Blant dem som trodde de var allergiske, rapporterte mange om symptomer som ikke stemmer med ekte matallergi, skriver Forskning.no.

Les også: Kun ett av ti barn med matallergi var allergiske

Dette er kjent problemstilling fra de fleste vestlige land, bekrefter klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Østberg Landaas ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.

– En europeisk studie viser at 5,9 prosent mener de selv har matallergi, mens kun 2,6 prosent kan bekreftes ved enten overbevisende sykehistorie eller ved positiv kostprovokasjon, opplyser Landaas til forskning.no.

Ved en kostprovokasjon får pasienten ulike typer mat under kontrollerte forhold slik at leger kan se om det virkelig kommer en allergisk reaksjon.

Les: 54.000 trøndere skal testes for cøliaki

Christine Henriksen, ernæringsfysiolog og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, kjenner ikke til noen lignende studier av voksne i Norge. Men resultatene stemmer med norske studier på barn, bekrefter hun.

– At langt flere tror de er allergiske enn antallet som har fått det bekreftet fra legen, stemmer godt overens med det vi vet fra før, sier hun til Forskning.no.

Hun mener den totale forekomsten av matallergier sannsynligvis er enda lavere i virkeligheten, siden studien bare baserte seg på spørreundersøkelse.

Les også: Ny forskning: Lavt gluteninntak endrer tarmbakteriene og gir vekttap

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!