Forskere undersøker i økende grad hva som skjer i kroppen vår når vi regelmessig spiser store mengder fett eller sukker, det skriver Business Insider.

Resultatene av flere studier tyder på at når fett spises alene, bidrar det ikke til vektøkning - mens dusinvis av studier indikerer at sukker alene er betydelig forbundet med det å legge på seg.

Større sannsynlighet for hjerteinfarkt

I en studie publisert i tidsskriftet The Lancet sammenlignet forskerne mer enn 135.000 mennesker i 18 forskjellige land som gikk på enten lavkarbo eller lavfett-dietter. Ifølge Business Insider kom forskerne frem til at personene som gikk på lavfett-dietter hadde større sannsynlighet for å dø av hjerteinfarkt og hjertesykdommer. De som gikk på lavkarbo-dietter hadde derimot en betydelig lavere risiko for dette.

Funnene var så ensbetydende, at forskerne konkluderte med at «globale diett-anbefalinger burde bli revurdert».

Kan bidra til vektøkning

Avisen skriver at en del av problemet er hva som skjer med resten av dietten vår når vi plutselig prøver å spise kun mat som inneholder et lavt fettinnhold. De aller fleste ferdiglagede produktene som har lavt fettinnhold, inneholder mye sukker og karbohydrater, som for eksempel granolabarer og yoghurt.

Sukker og karbohydrater er derimot koblet sammen med vektøkning, ifølge flere studier. I en gjennomgang av 50 studier på kosthold og vektøkning, publisert i tidsskriftet Food and Nutrition Research, kom forskerne frem til at jo mer raffinert korn (korn der skallet er fjernet) man spiste, jo mer økte vekten til de som var med i studien.

Selv om flere produkter som har et lavt fettinnhold er markedsført for bruk til å gå ned i vekt, er realiteten at de faktisk kan bidra mer til vektøkning enn produkter med mer fett og mindre raffinerte karbohydrater.