Studie: Unge voksne med innrømmelse, men de liker det ikke

SELFIE: Mange mener sosiale medier har bidratt til mer narsissisme blant unge voksne. 

SELFIE: Mange mener sosiale medier har bidratt til mer narsissisme blant unge voksne.  Foto: iStock/illustrasjon

Forskere har undersøkt noe som har vært diskutert i årevis. Unge voksne aksepterer narsissisme-merkelappen.

20.05.19 11:19

LOS ANGELES (Nettavisen): De siste tiårene har det mange ganger vært hevdet at ungdom er mer selvopptatte enn deres foreldre.

Nå ser det ut til at dagens unge voksne er enige i den påstanden, skriver New York Times.

 

I en fersk undersøkelse fra professorer ved Bowling Green State University kommer det fram at aldersgruppen mellom 18 og 25 år mener deres egen generasjon er den som er mest narsissistiske og føler de har mest krav på ting av alle som lever i dag.

- De tror virkelig på det, sier Josh Grobbs, psykologiprofessoren som ledet arbeidet med studien. Han ble overrasket over at de fant en så klar aksept.

- Jeg hadde ventet mer fornektelse eller skepsis, forteller Grobbs til New York Times.

Liker det ikke

Selv om de unge voksne ser på egen generasjon som mest narsissistisk, så betyr det ikke at de liker det.

Studien viser nemlig også at aldersgruppen mener karaktertrekket er negativt og de reagerer negativt på at merkelappen blir brukt om deres generasjon. Dette kom ikke overraskende på forskerne.

- Selv om du tror på en stereotype om din generasjon, så er det ingen som egentlig liker å bli kalt en narsissist, sier professor Grobbs til US News.

Lang diskusjon

Tanken om at unge er mer narsissistiske og selvopptatte begynte å dukke opp for noen tiår siden da visse psykologer trakk fram tall som skal ha vist dette.

Mediene slo opp disse funnene, men videre undersøkelser viser at de kan ha vært overdrevet, noe som ikke fikk like store overskrifter.

- Det er en stor debatt om dette innen psykologi og det har vært det i mange år. Men ingen har tatt seg tiden til å spørre hva de unge synes om det, forklarer Josh Grubbs.

Derfor begynte psykologiprofessoren og noen kolleger å undersøke dette for seks år siden. Og nylig ble altså funnene publisert.

- Ikke hele generasjonen

I en runde spurte forskerne hundrevis av collegestudenter om personlighetstrekk, stereotyper for aldersgruppen og deres meninger om narsissisme og følelsen av å ha krav på ting (entitlement) som karakteristikker for deres generasjon.

I en annen runde innhentet forskerne unge vokses reaksjoner på forskjellige fornærmende merkelapper for deres generasjon, som at de er for nærtagende, blir lett krenket, narsissistiske også videre.

LEDET UNDERSØKELSEN: Psykologiprofessor Josh Grubbs. Foto: joshuagrubbsphd.com

Men selv om generasjonen var enig i at de var meste narsissistiske, betyr det ikke at alle unge voksne har disse trekkene. At mange ser på det som noe negativt, kan bety at aldersgruppen som helhet ikke er mer selvopptatte.

Studien svarte ikke på hvordan egoet til unge voksen i dag er sammenlignet med eldre generasjoner, men professor Grubbs håper funnene kan bidra til at folk ikke dømmer unge voksne så fort.

- Kanskje er ikke hele generasjonen mer narsissistiske, det er bare variabler blant mennesker, sier Josh Grubbs til New York Times.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.