Norges store håp, Subwoolfer, sto lørdag i Eurovision-finalen i Torino i Italia mot 24 andre land – i håp om å stikke av med seieren og ta med Eurovision hjem til Norge neste år.

Slik gikk det derimot ikke, da storfavoritten Ukraina endte opp med en historisk seier og ny stemmerekord.

Les også: Husker du disse Eurovision-skandalene?

Men selv om Norge ikke nådde helt til topps, slo åpenbart Subwoolfer an hos flere Eurovision-fans. Blant annet hos «Harry Potter»-forfatter J. K. Rowling (56).

Hun var aktiv på Twitter i løpet av hele finalen, og skrev følgende da Norge entret scenen før konkurransen startet:

«Ok, jeg elsker Norge allerede».

Hun var ikke noe mindre begeistret etter at Norge hadde vært på scenen som nummer sju i konkurransen. Da beskrev hun den anonyme, gulkledde duoens bidrag som «briljant»:

– Går for topp ti

Norge og Subwoolfer var som nevnt nummer sju ut i lørdagens finale, og etter å ha gjennomført låten sin var også NRKs kommentator Marte Stokstad (43) tydelig fornøyd.

– Det er få artister som har så helhetlig pakke som Norge i år, der låt og det visuelle henger så godt sammen, sa hun.

Også Eurovision-fansen på Twitter var fornøyd:

«Norges Subwoolfer har forstått oppdraget. Det var dette vi ville ha. Uvanlig og originalt», lyder en av reaksjonene.

«Briljant. Akkurat det Eurovision handler om», skriver en annen.

En tredje setter åpenbart pris på det uvanlige bidraget:

«Ahhh, Subwolfer. Dere er både perverse og metaforiske. Og vet du hva? Jeg digger det», lyder en reaksjon.

Blant årets Eurovision-anmeldere er det derimot litt blandede reaksjoner på Norges bidrag.

Mens Markus Larssoni Aftonbladet sier at «Norge har skjønt alt», er anmelderen i danske Ekstrabladet misfornøyd:

– For dumt. Daft Punk for fjols, heter det der, skriver anmelderen.

– Ukrainas kultur er i live

Ukraina, som altså var favoritter før finalen, fikk stående applaus i PalaOlimpico etter å ha fremført låten sin. Og da Kalush Orchestra var ferdige så vokalist Oleh Psiuk sitt snitt til å komme med en bønn til Eurovision-seerne verden over:

– Vær så snill, alle sammen, hjelp Ukraina, Mariupol. Hjelp oss, nå, ropte Psiuk i mikrofonen.

Ukraina er som kjent for tiden i krig med Russland, etter at president Putin invaderte landet i februar. Medlemmene av Kalush Orchestra har fått dispensasjon for å delta i finalen.

Også i forkant av finalen har Ukrainas bidrag vært tydelige på at de representerer et levende Ukraina.

– Landet og kulturen vår er i fare. Men vi vil vise at vi er i live. Ukrainas kultur er i live. Den er unik, mangfoldig og vakker, sa Psyuk til CNN før finalen.

Det var knyttet stor spenning rundt om Ukraina ville bli sensurert av Den europeiske kringkastningsunion (EBU) da de sto på scenen. Ifølge TV 2 prøvde nemlig frontmannen i Kalush Orchestra å rope ut et budskap til publikum under generalprøven torsdag. Da ble lyden kuttet av produsentene.

Dette skjedde altså ikke under finalen, men Ukraina brøt derimot Eurovision-reglene ettersom de ytret seg politisk fra scenen. I teorien kan det føre til diskvalifisering i finalen.

Tre bidrag med nordmenn

Før øvrig hadde Norge ikke mindre enn tre vinnersjanser i finalen, i alle fall hvis vi går etter bidrag med artister. Både Tsjekkia og Hellas har nemlig norske artister på scenen.

I det Tsjekkiske bandet We are Domi medvirker norske Benjamin Rekstad og Casper Hatlestad, mens norske Amanda Tenfjord representerer Hellas med «Die Together».

Det gikk imidlertid ikke helt veien for dem heller. Tsjekkia endte på 22. plass, mens Hellas sikret seg en åttendeplass.

Kokain-stikk fra scenen

I fjor var det rockebandet Måneskin som vant Eurovision. Tradisjonen tro opptrådte de derfor under årets show, der vokalist Damiano David (23) fikk spørsmål fra en av programlederne om hvilke råd han vil gi til årets deltakere.

Han valgte da å sende et stikk i retning seg selv.

– Kos dere, og ikke kom for tett på bordet, folkens, sa han, og refererte til da han selv ble beskyldt for å ta kokain i fjor.

Flere Twitter-brukere fanget nemlig den gang opp et TV-øyeblikk der vokalisten lente seg ned mot bordet – noe flere tolket som at han sniffet kokain. Klippet ble delt på Twitter.

På pressekonferansen etter finalen svarte Måneskin-vokalisten på de mange spekulasjonene i sosiale medier.

– Thomas knuste et glass. Jeg tar ikke dop. Vær så snill, folkens, svarte Damiano David til journalistens spørsmål.

– Vær så snill, ikke si det. Ikke si det, la han til.