Gult har alltid fulgt artistene, men søndag kveld var de svarte dressene byttet ut med blå.

– Det er en liten og stille markering for å huske på de viktige tingene i verden. De tar veldig avstand fra det som skjer der nede, sier talsperson Carl-Henrik Wahl til NTB.

Les også: Subwoolfer vant Melodi Grand Prix 2022

Det var ukrainske Kalush Orchestra som fikk desidert mest oppmerksomhet av artistene som gikk på den turkise løperen under Eurovision-åpningen i Torino søndag.

– Ukrainsk musikk lever

– Vi er her for å vise at ukrainsk musikk og ukrainsk kultur lever. Det er forsøk på å ødelegge ukrainsk kultur, men vi viser at ukrainsk kultur er vakker og levende, sier bandets frontfigur Oleh Psiuk til NTB.

Han minnet om at det er det internasjonale morsdagen søndag.

– Jeg vil oppfordre alle til å gratulere mødrene sine og sette på «Stefanie» for dem, sa artisten til den norske pressen.

«Stefanie» er navnet på de ukrainske favorittenes låt, som er skrevet til frontfigurens mor.

Semifinale tirsdag

Subwoolfer – bestående av «Jim» og «Keith» – holder fortsatt sine egentlige identiteter hemmelig. Selv opplyser de å ha møttes for 4,5 milliarder år siden, da månen var en egen planet. De framfører «Give That Wolf A Banana».

Les også: Kristian Valen avslører jury-rolle i Eurovison: – Har ikke turt å spørre hvorfor de valgte meg

Det var ikke bare alvor for Subwoolfer søndag. Via talspersonen forteller de at de ikke har vært i Torino før.

– Og det har vært litt kulturkrasj. De er jo ikke vant til å oppføre seg slik som du og jeg kanskje er vant til. Så når de jager bestemødre på åpen gate, ser jo folk litt rart på dem, sier Wahl.

Både Norge og Ukraina er i semifinalen tirsdag.

– De har tenkt å synge sangen og danse dansen, og så får vi se hva Europa synes om det, sier talspersonen om Subwoolfer.

Danset den norske dansen

Flere av de andre deltakerne framførte de norske artistenes karakteristiske dans på den turkise løperen.

– Vi danser også de andre landenes danser. Så det er moro å ha litt «dance-off», forklarer talsperson Wahl.

Mandag starter generalprøvene for landene i første semifinale. De ti beste derfra går til finalen søndag, sammen med ytterligere ti land fra andre semifinale torsdag. I tillegg går de fem store – Italia, Spania, Storbritannia, Tyskland og Frankrike – rett til finalen.

(©NTB)