(SIDE2): Trening, et beskjedent alkoholinntak, å holde seg røykfri og et kosthold med mye frukt og grønt kan forlenge levetiden din med hele 14 år, ifølge en ny studie.

Det melder BBC News tirsdag.

Fire ganger så høy
Studien som involverte over 20.000 mennesker over et tiår, fant at for dem som ikke oppfylte disse kriteriene så var risikoen for at de var døde under perioden fire ganger så høy. Funnene holdt stand på tross av sosiale forskjeller og vekt.

Studien «The Public Library of Science Medicine» foreslår at mange kan forlenge levealderen bare ved hjelp av små forandringer. Selve studien ble gjort ved Universitetet i Cambridge i tiden 1993 til 2006 og de som var med var i alderen 45 til 79 år.

De som var med var en miks av sosiale lag, men de fleste var hvite, og ingen led av kreft eller alvorlige hjerteproblemer.

Man fikk et helsepoeng for følgende: Ikke røyk, konsum på mellom en og 14 enheter alkohol i uken (Dette tilsvarer et halvt til sju glass vin), fem frukt og grønnsaker hver dag og for å trene regelmessig.

LES OGSÅ: Her trener du billigst

Den siste kategorien de ble vurdert i var om de hadde et stillesittende yrke eller ikke.

60 år er lik 74 år
Ikke bare fant forskerne ut at de som hadde fire poeng hadde mindre risiko for å dø i perioden, de fant også ut at en 60 år gammel person uten noen poeng hadde like stor risiko for å dø som en på 74 år som hadde fire helsepoeng.

Les også: Usunn mat som er sunn

- Vi har lenge visst at individuelle mål som for eksempel røyking og trening kan ha en innvirkning på levetiden, men dette er den første gangen vi har sett på disse faktorene under ett, sa professor Kay-Tee Khaw, som ledet forskningen. De fant også ut at sosial klasse ikke var koblet til overvekt.

LES MER OM HELSE, TRENING OG VELVÆRE HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!