OSLO/NEW YORK (Nettavisen): Britney Spears har endelig forklart sin side av saken.

Onsdag kveld norsk tid snakker Britney Spears (39) for første gang offentlig om hva hun tenker om ordningen hun har hatt siden 2008 – der faren hennes, James Spears (68), har full kontroll over både pengene og sangkarrieren hennes.

68-åringen ble datterens verge i 2008, etter at sangeren ett år tidligere hadde et sammenbrudd der hun blant annet barberte av seg håret sitt og slo løs på en bil med en paraply.

Les også: Nedtur for Britney Spears i retten

De siste årene har derimot sangstjernen ønsket å løsrive seg fra farens kontroll, foreløpig uten hell. Sent onsdag kveld skal den berømte 39-åringen omsider fortelle sin side av saken.

Les også: - Familietrøbbel for Donald Trump

Noe forsinket, rundt kvart over elleve norsk tid, startet Spears på det hun ville si.

Britney fortalte til retten at hun ønsker at det hun sier, blir offentlig tilgjengelig. Advokaten hennes, Samuel Inghamm, ba også om at Spears ikke ble avbrutt da hun la frem det hun ville å si.

– Min klient står fritt til å diskutere ethvert aspekt ved vergemålet, og kan si hva hun vil. For ordens skyld, har jeg ikke på noen måte forsøkt å kontrollere, filtrere eller redigere det hun skal si i dag.

– Vil saksøke familien min

Sangeren innledet med å fortelle at hun ikke er lykkelig, at hun sliter med søvn, er sint og deprimert.

– Faren min og alle involvert i dette vergemålet, inkludert managern min … De burde vært i fengsel, sa Britney.

Hun uttalte flere ganger at hun vil at vergeordningen skal avsluttes.

– Sist gang jeg snakket til deg (dommeren, red.anm.), følte jeg meg død. Jeg sier det til deg igjen, for jeg lyver ikke. Så kanskje du kan forstå dybden og graden og skaden. Jeg fortjener sjanser.

Dette er altså første gang Britney sier noe om at hun har en verge.

– Helt ærlig så har jeg ikke trodd noen ville tro meg. Jeg trodde folk ville gjøre narr av meg. Jeg vil bare ha livet mitt tilbake. Det er nok nå. Jeg har ærlig talt lyst å saksøke familien min og dele historien min med verden, sa hun.

Hun fortalte også at hun ikke har noe privatliv.

- Jeg ønsker å gifte meg med min kjæreste og ha et barn, men vergeordningen gjør at jeg ikke får denne muligheten. Jeg ønsket å ta spiralen ut og få en baby, men vergen vil ikke la meg gjøre det, for de ønsker ikke at jeg får barn.

Britney fortalte også at hun er svært ensom, med tanke å det hun nå er gjennom.

– Jeg føler at alle jobber mot meg og mobber meg, og at jeg er helt alene. Jeg er lei av å være alene, sa Britney.

Etter drøye 20 minutter var Spears ferdig.

Les også: Pornostjernen med sjokk-kjøp: Kommer med svært klar advarsel

Får støtte

Britney Spears får også massiv støtte etter å ha uttalt seg.

En av superstjernene som nå gir sin støtte til Britney, er Justin Timberlake. Han og Britney Spears var kjærester fra 1998 til 2002.

«Med tanke på alt det vi så i dag, så burde vi alle gi vår støtte til Britney på dette tidspunktet», skriver han på Twitter.

«Uansett hva vi har gjort tidligere i våre liv, det være seg bra eller dårlig, og uansett hvor lenge siden det var … det som nå skjer med henne er ikke riktig», fortsetter Timberlake, før han avslutter:

«Ingen kvinne burde på noen måte bli forhindret fra å ta avgjørelser om sin egen kropp», skriver Justin Timberlake.

Også Mariah Carey er blant kjendisene som slår ring om artistkollegaen på Twitter.

«Vi elsker deg, Britney! Hold ut», skriver hun.

Khloé Kardashian skriver på sin side at Britney fortjener bedre:

«Ingen bør bli behandlet som dette. Hold ut, dronning! Du fortjener bedre», skriver hun, og legger ved emneknaggen #FreeBritney – som også flere andre kjendiser har delt på Twitter.

– Trist å se henne lide

Etter Britneys forklaring, delte farens team en uttalelse der han sa at han elsker datteren sin svært høyt.

– Han synes det er trist å se datteren lide og i så mye smerte. Mr. Spears elsker datteren sin svært høyt, heter det i uttalelsen.

Kjendisnettstedet TMZ skriver at det slettes ikke er sikkert at Britney Spears kommer seg ut av vergeordningen selv om hun på onsdag ga uttrykk for at hun ønsker dette.

Ifølge kjendisnettstedet er Britney nemlig helt avhengig av at legene er av samme oppfatning, og superstjernen vil trenge en godkjenning fra legene for å komme seg ut av ordningen.

Les også: Trump-trøbbel: Nå jakter de på livvakt

Vil bytte ut faren

Det var i 2019 det første gang ble offentlig kjent at Britney ønsket å løsrive seg fra farens kontroll.

Da ble det i rettsdokumenter året etter påpekt hvordan sangeren har ryddet opp i livet sitt de siste årene, der Britney ønsket å endre vergemålet fordi hun selv har endret seg.

Les også: Dokumentar om Britney Spears vekker avsky

39-åringen ville den gang bytte ut James Spears med Jodi Montgomery, og hun ønsket at en kvalifisert rådgiver skulle ta seg av den økonomiske delen. Montgomery steppet inn som midlertidig verge da sangerens far ble akutt syk i 2019.

Men under en høring bak lukkede dører i august i fjor gikk det imidlertid ikke veien for sangeren. Da ble den nåværende ordningen forlenget til februar 2021, og først nå er saken gjenopptatt igjen og skal gjennom en ny vurdering.

Nye detaljer

Ifølge New York Times har imidlertid striden vart mye lenger enn det som til nå er offentlig kjent.

Allerede i 2014 prøvde «Toxic»-sangeren for første gang å fjerne faren som verge, viser rettsdokumenter avisen har fått innsyn i. Den gang hevdet Britney at hun ble tvunget til å opptre mot sin vilje, og at hun ikke hadde noe frihet lenger.

Les også: Britney Spears i ukjente rettsdokumenter: – Han er besatt av å kontrollere meg

To år senere, i 2016, ytret hun et ønske om å fjerne faren som verge umiddelbart. Ifølge avisen står det i rettsdokumentene at Britney selv uttalte at ordningen hadde blitt et «undertrykkende og kontrollerende verktøy» med årene, og hun skal ha uttalt at hun var «lei av å bli utnyttet».

Ifølge rettsdokumentene hevdet sangstjernen at faren var «besatt» av å kontrollere henne, og at hun selv følte på frykt.