La oss spole tilbake til våren 2021. Det var midt i pandemien, koronarestriksjonene var strenge og livet føltes uforutsigbart for mange. Flere slet enten fysisk, psykisk eller økonomisk.

På samme tid var ikke koronaskeptikerne redd for å bruke sin stemme, og de begynte å demonstrere utenfor Stortinget. Blant annet demonstrerte de mot koronarestriksjoner og munnbind.

En av de som demonstrerte var Svein Østvik (61), også kjent som «Charter-Svein». Foran et påtent bål utenfor Stortinget tok Østvik fram munnbindet sitt og brant det foran de andre demonstrantene. Bildene gikk på kort tid som en farsott i landets medier.

Munnbindet gikk opp i røyk, og på sett og vis skjedde det samme med ryktet til Østvik.

Det nærmer seg to år siden munnbind-hendelsen, og nylig snakket Østvik ut om korona-stuntet i et større intervju med Dagbladet Magasinet. Han angrer ikke.

– Det største jeg har gjort i min karriere

Østvik har gjort sine refleksjoner siden hendelsen fant sted i april 2021, men på spørsmål fra avisen om han angrer på munnbind-brenningen gir han et klart svar:

– Nei, tvert om. Den handlingen er det jeg innerst inne og samvittighetsmessig mener, sier Østvik til Dagbladet og fortsetter:

– At jeg våget å ofre så mye, er egentlig det største jeg har gjort i min karriere.

I en SMS til Nettavisen bekrefter «Charter-Svein» at han ikke angrer, og at han tror mange ville reagert negativt uansett.

– Hva legger du i at det var «det største du har gjort i din karriere»?

– Det at jeg våget å stå for min sannhet på tross av konsekvensene viste meg at min samvittighet var viktigere enn status, penger og all annen anseelse! Det har alltid vært en slags målestokk i mitt liv og heldigvis klarte jeg stå i det, skriver Østvik.

– Hvordan ser du tilbake på den hendelsen i dag? Ville du gjort det igjen?

– Selvfølgelig ville jeg gjort det igjen! Jeg skriver daglig om det jeg ut fra mitt ståsted ser skje i verden og jeg er glad og stolt for alt jeg har lært om verden og alle vakre, kloke kjærlighetsfulle mennesker jeg har vært så heldig å bli kjent med, skriver Østvik.

Ifølge Østvik mistet han mye som følge av den kontroversielle episoden. Venner som en gang sto han nær reagerte åpenlyst med misnøye, og han mistet jobb og inntekt.

I tillegg ble han stemplet som en konspirasjonsteoretiker og mottok drapstrusler.

Les også: Havnet i sjokk da hun fikk beskjeden: – Verste opplevelsen i mitt liv

Siden brenningen av munnbindet har inntekten til Østvik stupt, ifølge han selv. I intervjuet med Dagbladet Magasinet synes han det er urovekkende at han ble straffet økonomisk for å ha ytret meningene sine under en demonstrasjon som var lovlig.

Østvik har tidligere sagt til Nettavisen, under en demonstrasjon utenfor Stortinget, at han gjorde sin menneskeplikt ved å demonstrere:

– Jeg ser hva som skjer når man prøver å ytre seg i dette samfunnet, jo mer og mer viktig blir det å gjøre sin menneskeplikt og få folk til å se at her er det så mange ubesvarte spørsmål. Vi må folk til å se hva vi er i ferd med å gjøre, sa en oppildnet Østvik til Nettavisen i mai 2021.

Flere kontroverser

Men det var ikke bare munnbind-brenningen til Østvik som skapte kontrovers her til lands.

Han deltok på flere demonstrasjoner og holdt appeller i 2021. Ved ett tilfelle ble opplevelsen for sterk, og TV-personligheten måtte ta til tårene på scenen.

Kort tid etter den famøse munnbind-brenningen, hadde Østvik og Leif Einar «Lothepus» Lothe (52) en opphetet debatt om smitteverntiltak på NRKs «Debatten». Der ble også munnbindet et tema.

– Munnbind, der har jeg forholdt meg til det jeg hørte fra starten av i fjor i mars og april; da kom det tydelig beskjed om at munnbind ikke hadde noe for seg. Munnbind er ikke egnet til å hjelpe mot smitte, og derfor har jeg ikke ville gått med det, sa Østvik i «Debatten».

Østviks frigjørelse

61-åringen har tidligere vært åpen om sitt alkoholproblem, og et trøblete forhold til faren sin.

Les også: Sophie Elise etter pillemisbruket: – Umulig å bli kvitt en avhengighet

Overfor Dagbladet hevder Østvik at de psykiske utfordringene han har møtt i løpet av livet har ført til en slags frigjørelse.

– Jeg vil frigjøre meg fra frykt. Det har gjort at brikkene begynner å falle på plass innvendig. Ikke alle, men en del. Jeg begynner å elske meg selv, sier Østvik til avisen.