Gå til sidens hovedinnhold

Sveriges kong Carl Gustaf hedret på 75-årsdagen

Sveriges kong Carl Gustaf fylte fredag 75 år. I snart 50 år har han sittet på den svenske tronen.

Til tross for koronapandemien ble bursdagen markert. Som gave fra regjeringen og Riksdagen mottok han portrettmedaljong av seg selv som vil henge sammen med medaljongen fra hans forgjenger og farfar kong Gustav VI Adolf.

– På vegne av regjeringen vil jeg takke kongen for hans lange og pliktoppfyllende arbeid for vårt land. Når statsoverhodet fyller 75 år, kan jeg konstatere at han med suksess opptrer i samsvar med valgspråk han valgte i 193: For Sverige – i tiden, sier statsminister Stefan Löfven.

Bursdagen ble også feiret med et flyoppvisning ved slottet og en tradisjonell salutt i Stockholm, Karlskrona, Härnösand og Kvarnängen i Boden.

Les: Derfor ga prinsesse Märtha Louise fra seg apanasjen: – Jeg var ved en korsvei

Konge som 27-åring

Allerede som 27-åring måtte han trå til som konge da farfaren Gustaf VI Adolf døde i 1973.

Hans egen far, Gustaf Adolf, døde i en flyulykke da Carl Gustaf var ett år gammel. Men det var først da oldefaren Gustav V Adolf døde da han var fire og bestefaren ble konge, at han selv ble kronprins.

Som konge er han den sjuende monark av Bernadotteslekten. Han stammer fra Jean Baptiste Bernadotte, en av Napoleons generaler, som ble kong Karl XIV Johan av Sverige, og kong Karl III Johan av Norge, i 1818 som følge av et statskupp mot den sittende kongen etter at Sverige mistet Finland i finskekrigen.

Les også: Prins Philip bisatt – dronningen satt alene

Gift i 45 år

Tre år etter at han besteg tronen, giftet han seg i Storkyrkan i Stockholm med brasiliansk-tyske Silvia Sommerlath, som han møtte under OL i München i 1972, der hun arbeidet med forberedelsene.

Han og dronning Silvia, som nå har vært gift i 45 år, har tre barn, blant dem kronprinsesse Victoria.

Dronningen har stått trofast ved Gustaf Adolfs side i alle år til tross for de mange skandalene og ryktene om utroskap, fester og strippeklubber som har versert.

Han er også en rekke ganger tatt for råkjøring med dyre biler, men han slipper unna bøter siden han har immunitet.

Les: Jordans konge vil mekle, prinsen lover lojalitet

Populær konge

Carl Gustaf er etter hvert som årene har gått, blitt forholdsvis populær hos svenskene, og han tar oppgavene som konge på alvor, selv om det svenske kongehuset i enda større grad enn andre europeiske monarkier har mistet alle statsrettslige funksjoner, bortsett fra representasjonsoppgaver.

I podkasten Värvet fortalte han nylig at han liker jobben, og at den gir ham mulighet til å henge med i utviklingen. Men han er ikke like glad i alltid å være på utstilling.

I februar kom nyheten om at det skal produseres en dramaserie om den svenske kongefamilien etter mønster av «The Crown»

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet