Har du noen gang hatt mye plager i underlivet, men tenkt at det er normalt og går over av seg selv? Vel, det skjer dessverre ikke alltid, og noen plager kan bli verre om du ikke tar tak i problemene i tide.

Vi har snakket med lege Trine Aarvold ved Sex og Samfunn som forteller om ulike plager kvinner kan få - og hvordan du kan bli bedre.

Vulvodyni/Vestibulodyni

Noen kan gå i årevis før de finner ut hvorfor de har en brennende og sviende følelse i skjedeinngangen ved for eksempel samleie, innsetting av tampong eller når de tørker seg hardt med toalettpapir. Tidligere kalte man dette vestibulitt, men det heter vulvodyni og vestibulodyni.

- Mange som går til legen for disse plagene får ofte beskjed om at det er sopp eller at det sitter i hodet. Derfor er det viktig at du kommer deg til noen som har hatt slike pasienter før og kjenner til plagene, sier Aarvold.

I februar/mars blir nettsiden vulva.no lansert, hvor du blant annet kan få informasjon om hvem i ditt område du kan få hjelp av til disse plagene.

- Det er ulike årsaker til vulvodyni, og derfor vil ikke samme behandling hjelpe alle, forklarer Aarvold.

Når du utredes for vulvodyni prøver legen å finne ut om det er andre faktorer som gjør at du har plager, og samtidig finne ut av hva som kan påvirke sykdommen.

- Nedsatt lyst og mange vonde samleier kan gi vulvodyni. Det er mye fokus på å yte og ikke nyte, men hvis det gjør vondt blir sex noe negativt. Det er veldig viktig at du ikke har smertefulle samleier, sier hun.

Andre ting som kan påvirke plagene må også unngås, som for eksempel intimsåpe, soppkrem og G-streng. Men selv om du kutter ut ting som irriterer underlivet, kan det ta tid å bli bra.

- Det er viktig å finne årsaker man kan jobbe med for å bli bra, akkurat som stive skuldre gjerne kommer av stress og gir hodepine, forklarer hun.

LES OGSÅ: Derfor kan du få vond lukt i underlivet av intimoljer

Vaginisme

Mens pasienter med vulvodyni har økt antall nervefibre i skjedeinngangen, som gir smerter, skyldes vaginisme at muskler i bekkenbunnen er for stram.

- Det kan være vanskelig å få inn tampong eller penis. Du føler deg for trang, og det vil gi smerter. Om det er trangt og stramt er det stor sjanse for at det blir mye friksjon som kan gi sår og smerter, og det kan gjør deg disponert for vulvodyni, sier Aarvold.

Når du har smerter i underlivet vil musklene ofte trekke seg sammen, og med en gang noe skal inn i skjeden blir det veldig stramt for noen. Du kan ikke kontrollere det. Enkelte har også opplevd at det er stramt et par ganger, og blitt bekymret for at de er trange. Da kan de få angst når noe skal inn i skjeden.

- For å kunne bli bedre er det viktig å få kontroll over bekkenbunnsmuskulaturen. Fysioterapeuter som har spesialisert seg på disse typer underlivsplager, samt noen osteopater, kan hjelpe deg på veien, forklarer legen.

Stress og vanskelige ting i livet kan gi muskelspenninger også i bekkenet ditt, og det kan bidra til at du får vaginisme.

- Dette kan gjøre det vanskeligere å bli bedre, sier Aarvold.

LES OGSÅ: Dette skjer i kroppen din etter et «one night stand»

Endometriose

Noen jenter og kvinner merker knapt at de har menstruasjon, mens andre ikke klarer å gå på skole eller jobb to dager i måneden. Har du så sterke smerter at du må være hjemme et par dager når du får mensen, og har liten effekt av smertestillende, bør du oppsøke lege.

- Mange går ofte syv til åtte år før de får diagnosen, fordi det kan være vanskelig å skille mellom vanlige menssmerter og endometriose, sier Aarvold, som legger til at sykdommen er arvelig.

I starten av sykdomsforløpet kommer smertene under menstruasjon. Mange får også smerter av samleie og blir ofte veldig slitne. Det kommer an på hvor endometriosen vokser, men noen kan få vondt når de både tisser og når det kommer avføring. Hvis du får sammenvoksninger vil du kunne få kroniske smerter.

- Arrvev, som kommer av at celler prøver å reparere irritasjonen av blødning utenfor livmoren, kan føre til sammenvoksning av for eksempel tarmen og livmoren, forklarer Aarvold.

Det er viktig å finne noen som tar deg seriøst, og dem som har alvorlige plager kan få henvisning til endometriosepoliklinikker som du finner på de største sykehusene i landet.

- Både hormonell prevensjon, operasjon og graviditet kan gjøre deg bedre av sykdommen, men ikke helt bra, og mange får det tilbake. Når du kommer i overgangsalderen kan du også bli kvitt det, men du vil fortsatt ha smerter hvis du har sammenvoksninger, sier hun.

Det kan for øvrig være vanskelig å bli gravid når du har endometriose, fordi betennelsesreaksjoner i buken kan gjøre deg mindre fruktbar, eller at sammenvoksninger gjør at egget ikke finner veien.

Tørrhet i skjeden

Når du kommer i overgangsalderen kan du oppleve en tørrere skjede, men det kan også skje før.

- Medisiner, prevensjon, eksem og psoriasis, sopp eller at du ikke er seksuelt opphisset ved samleie kan også gi tørrhet i skjeden, forteller lege Aarvold.

Hun påpeker at det er like viktig for kvinner som for menn å bli seksuelt opphisset, for det gir økt blodtilstrømning som gir væske i skjeden. Klitoris svulmer opp. Det må til for å ikke bli tørr og deretter sår, og for at samleiet skal føles godt.

- Er du tørr i skjeden kan du få kløe, små sprekker i huden, svie, og det kan være ubehagelig å sette inn tamponger, forklarer hun.

For å bli bra, er det viktig å finne årsaken til plagene.

- Hygiene er viktig. Mange vasker seg med såpe, og det er ikke nødvendig. Men sliter du med tørrhet kan du smøre på litt olivenolje eller parfymefri babyolje og intimolje før du går i dusjen, sier hun.

Soppinfeksjon

Ikke bare tørrhet i skjeden er veldig vanlig blant jenter og kvinner, men også soppinfeksjon i underlivet er helt normalt.

- Det kjennetegnes ved at du kan ha kløe, svie, hvit og klumpete utflod, og slimhinnene kan være mer røde, sier Aarvold.

Mange blir kvitt soppinfeksjonen uten behandling, mens andre trenger en runde med lokalbehandling med krem og stikkpiller til skjeden.

- Fungerer ikke egenbehandlingen, må du ta kontakt med legen. Ikke ta for mange lokalbehandlinger uten å ha sjekket at du har sopp. Det kan hende du trenger en lengre tablettkur for å bli bra, sier hun.

Sopp finnes naturlig på hud, i endetarmen, munnen og i magen, men også i skjeden hos mange kvinner. Overdreven vasking, bruk av såpe, intimsåpe, og antibiotika (for eksempel mot urinveisinfeksjon) fjerner bakterier som gir ubalanse i den naturlige floraen i underlivet. Dette øker risikoen for plager av sopp.

Bakteriell vaginose

I likhet med soppinfeksjon regnes heller ikke bakteriell vaginose, også kalt skjedekatarr, som en seksuelt overførbar infeksjon, og du kan ikke smitte partner.

- Men plagene kan komme når du har samleie, spesielt med ny partner, eller ved menstruasjon fordi både sæd og blod endrer miljøet i skjeden, forklarer Aarvold.

Bakteriell vaginose kjennetegnes med vond lukt, og noen beskriver lukten som råtten fisk. Samtidig får du økt mengde utflod som kan ha en grålig farge.

Mistenker du at du har bakteriell vaginose, må du oppsøke lege som gjør en gynekologisk undersøkelse av deg. Han tar prøver av utfloden for å være sikker på diagnosen.

- Behandlingen er enten stikkpiller, tabletter eller krem til skjeden, eller tabletter som du svelger på vanlig måte. Lokalbehandling i skjeden gir vanligvis minst ubehagelige bivirkninger. Du må ha resept av lege, da det du får kjøpt på apoteket ikke er dokumentert god behandling, sier Aarvold.

Urinveisinfeksjon

Svie i underlivet kan komme av andre ting enn soppinfeksjon, bakteriell vaginose, vulvodyni og vaginisme. Urinveisinfeksjon, eller blærekatarr som det også kalles, gir deg ofte svie når du tisser, er veldig vanlig. Har du hatt sex med ny partner uten kondom, bør du teste deg for kjønnssykdommer.

- Du vil oppleve svie, må ofte på do og tisse, og det kan lukte annerledes av urinen og være blod i urinen, forklarer Aarvold.

Urinveisinfeksjon er en infeksjon i urinblæra, og skyldes som regel bakterier som kommer inn i urinblæra. Det er nesten alltid bakterier fra tarmen som fører til infeksjonen.

Bakteriene kan komme i urinblære fra huden gjennom det korte urinrøret og inn til blæren.

- Det er vanlig at jenter får urinveisinfeksjon etter samleie da det lett kan komme bakterier i kontakt med urinrøret. Det er derfor et viktig tips å alltid tisse etter samleie, sier hun.

Aarvold legger til at du ikke trenger å oppsøke lege med en gang om du kun har lett svie. Blir du ikke bra i løpet av noen dager eller får feber, bør du imidlertid dra til legen.

Er du kommet i overgangsalderen kan blærekatarr skyldes at du har en økende mangel på østrogen, og da blir slimhinnene i skjeden og urinveiene tørre, tynne og tåler bakterier dårligere. Du kan få hjelp av lege med østrogen, som kan påføres lokalt i skjeden.

Har du mye plager i underlivet? Ta kontakt med lege, og få hjelp.