Forskere har funnet ut hva som gjør at du sover aller best, og det viser seg at det kan lønne seg å kaste klærne og droppe pyjamasen.

Det er nemlig mange helsefremmede fordeler ved å sove naken. Vi har samlet syv av dem:

1. Du sover bedre

Forskning viser at de som sover nakne har bedre søvnkvalitet.

The American Academy of Sleep Medicine fant ut at kroppstemperaturen faller når du kommer inn i den dype søvnen. Lav kroppstemperatur gjør at du får en god natts søvn, blant annet fordi nivået av kortisol, også kjent som «stresshormonet», også senkes, ifølge nettstedet Snorementor.

2. Mindre sopp og bedre sæd

Sover du med trusen på, vil det tette og fuktige miljøet gjøre kjønnsorganene dine mer utsatt for bakterielle infeksjoner som for eksempel soppinfeksjoner, ifølge Daily Mail og Snorementor.

Både kvinner og menn anbefales derfor å sovne naken, men spesielt menn kan dra stor nytt av det.

Nettstedet Snorementor har sett nærmere på helsefordeler ved å sove naken:

«Å sove naken øker sjansene dine til suksess. Ifølge en studie publisert mai-utgaven av Journal of Andrology i 2016, viste det seg at menn som sover naken og bruker bokser på dagtid, har høyere sædtall og sunnere sædceller».

3. Reduserer stress

En god natts søvn er viktig for å fungere optimalt, og sover du naken kan du få bedre helse og en mindre stressende hverdag.

Ifølge Huffington Post øker nemlig produksjonen av veksthormoner når du sover, samt at kortisolnivået synker. Å sove naken holder kroppstemperaturen og kortisolnivået ditt stabilt, ifølge research gjort av Snorementor.

4. Styrker immunforsvaret ditt

Vil du holde deg mer frisk, vil det hjelpe å sove naken fordi kortisolnivået reduseres og du får økt produksjon av hormonet oxytocin - også kjent som kjærlighetshormonet. Økt nivå av oxytocin gjør oss mer kjærlige og avslappet. Dette gjør at immunsystemet ditt kan fungere optimalt.

5. Kan unngå vektoppgang

Mange strever med å gå ned i vekt, men visste du at det kan bli lettere å gå ned i vekt og holde seg slank ved å sove naken? Når du sover tungt, faller som nevnt nivået av stresshormonet kortisol. For mye kortisol er forbundet med en lang rekke bivirkninger – bl.a. større appetitt og en høyere vekt.

Kroppen din produserer brunt fett for å holde deg varm, og derfor vil det hjelpe å sove naken, fordi ved å eksponere kroppen for lavere temperaturer hjelper det deg å gå ned i vekt.

6. Holder deg ung

Hvis du unngår å bli for varm når du sover, øker du nivået av veksthormoner, som reparerer skader på muskler og bein, ifølge en studie fra 2012, Samtidig vil kroppen din slippe fri mer melatonin, som minimerer aldringstegn. Hvis du sover med klær på, risikerer du at produksjonen av vekshormoner og melatonin blir hemmet.

7. Mer fornøyd med kjærlighetslivet

Hvis du har kjæreste, vil det å sove naken kunne føre dere nærmere hverandre. Det skyldes at hud til hud-kontakt kan senke blodtrykket ditt, redusere stressnivået og dermed gjøre deg lykkeligere, ifølge Huffington Post.

Huffington Post viser også til en studie fra 2014, hvor en undersøkelse av 1000 gifte britiske par viste at 57 prosent av dem som sov naken var lykkelig i forholdet. Kun 48 prosent av dem som sov med pyjamas svarte det samme.

Ved å ligge nakne tett inntil hverandre vil nemlig utslippet av hormonet kjærlighetshormonet oxytocin øke. Dette vil kunne føre deg og partneren din nærmere hverandre, og styrke forholdet.