– Et av de første bildene tatt av meg og min yngste datter. Jeg var så lykkelig , men tom. Mange har spurt om hvorfor vi delte så lite bilder av henne i begynnelsen. Det er flere grunner til det, skrev influenser og TV-profil Sebastian Solberg (31) på Instagram tidligere denne uken til et bilde av ham og den nå ett år gamle datteren.

I det lengre Instagram-innlegget åpner den 31 år gamle trebarnsfaren opp om fødselsdepresjonen han gjennomgikk etter at han hadde blitt pappa for tredje gang.

– Jeg gikk ganske kort tid etter fødsel inn i en ganske så kraftig fødselsdepresjon. De første dagene var fine, men så krasjet det som et helvete, skriver Solberg.

Takker CLMD-Martin for åpenheten

Til Nettavisen sier Solberg at de nedstemte følelsene meldte seg allerede to uker etter fødselen.

– Det var veldig, veldig vondt. Jeg dro til en psykolog, og det var der jeg fant ut at det var fødselsdepresjon jeg led av. Det er jo forventet at man skal få følelser for barna sine med en gang. Jeg visste ikke at det var så tungt og heavy som da jeg stod i det selv. Det var kanontøft å oppleve, sier Solberg til Nettavisen.

Les også: Reaksjonene haglet etter åpenheten om fødselsdepresjonen: – Det er lov å snakke om følelser

Solberg beskriver tiden som svært sår, og mener at depresjonen er noe av det vondeste han har vært gjennom. Følelsen av å ikke være bra nok var noe av det vanskeligste for 31-åringen, spesielt fordi det ikke var noen andre menn han kunne relatere til.

– Det snakkes for lite om fødselsdepresjon og spesielt at menn kan havne der, men dessverre så er det ikke så uvanlig, skriver Solberg.

Han takker artisten Martin «Danielle» Bjercke (34) for at han delte sin erfaring med fødselsdepresjon, som gjorde at Solberg ikke følte seg så alene.

Nylig åpnet nemlig CLMD-artisten opp om fødselsdepresjonen han gikk gjennom da han ble pappa for første gang, og hvordan hjelpen han mottok fikk hele familien gjennom den tøffe tiden.

– Den lille episoden Martin hadde med Iselin i podkasten «G-punktet» hjalp meg veldig. Det ga meg en trygghet. Jeg tror følelsene kanskje forsterkes hvis man går alene gjennom vanskelige ting i livet. Hvis jeg kan gi den tryggheten til noen andre, som Martin ga meg, da er det verdt det, sier Solberg om hvorfor han ønsker å dele sin historie.

Vil dele for mer åpenhet

I likhet med CLMD-Bjerke er også Solberg positivt overrasket over hjelpen han ble tilbudt, da han først oppsøkte hjelp.

Ifølge 31-åringen kviet han seg aldri for å oppsøke hjelp, og mener at det er en selvfølgelighet å gjøre som far overfor barna sine.

Les også: Slik håper forskerne tarmbakterier kan gjøre oss friskere fra depresjon, kreft og overvekt (+)

– Nå er ikke jeg en person som vanligvis kvier meg til slike ting, men jeg vet at veldig mange gjør det. Men for å få hjelp, må man ville ha hjelp selv. Man har et ansvar for å si fra, og få den hjelpen man trenger så raskt som mulig. Jeg vet ikke hvordan det hadde gått uten den hjelpen jeg fikk, sier Solberg.

Sebastian Solberg er ikke den eneste som satte pris på åpenheten til CLMD-artisten.

Siden podkastepisoden ble sluppet har ikke tilbakemeldingene latt vente på seg. I kommentarfeltet på Instagram er det flere som klapper i hendene over at artisten velger å dele noe som i utgangspunktet kanskje blir ansett som litt tabu.

Vidar Kristiansen, psykologen bak Instagram-kontoen @psykolog.pappa, kan ikke fastslå om det er mer eller mindre vanlig for menn å få fødselsdepresjon enn for kvinner. Mye på grunn av mørketallene rundt diagnosen. I et tidligere intervju med Nettavisen kunne han derimot fastslå at det er vanligere for kvinner enn menn å gå til psykolog, noe som gjør at det ikke snakkes like ofte om tilstanden blant menn enn den gjør hos kvinner.

– Vi vet at menn er litt dårligere på å søke hjelp for psykisk helse enn det kvinner er. Kvinner går oftere til psykolog mens mennene går med vondt i magen til fastlegen sin, uttalte Kristiansen og hyllet artisten for at han våger å snakke høyt om egne psykiske problemer.

– Det er utrolig verdifullt at sånne som ham, som er forbilde for mange menn, snakker åpent om dette. Jeg tenker at det sender noen signaler om hva det er greit å snakke om, og at det er med på å bryte noen tabuer og skape et rom til å snakke om psykisk helse blant menn, fortsatte han.