(Melk & Honning): 17. mai nærmer seg med stormskritt, og selv om nasjonaldagen også i år blir annerledes enn vanlig er det mange som likevel vil finne frem bunaden.

Det store spørsmålet er om bunaden – som mange får til konfirmasjonen – passer eller ikke.

Det tradisjonsrike plagget blir for mange sydd året før man konfirmeres. Heldigvis lages de fleste bunader med sømmonn slik at man enkelt kan sy den både inn og ut. Har man arvet en bunad er det ikke sikkert det er tilfelle.

Les også: Kritisk til ny trend: – Har ikke noe med bunad å gjøre

Men er det egentlig realistisk å forvente at en bunad skal passe hele livet?

- Nei, mener Nathalie Fosso Lilletvedt.

- Mange som sulter seg inn i bunaden

Lilletvedt la nylig ut en Reels-video på Instagram hvor hun prøver på et plagg fra tenårene hun ikke lenger passer i – og en bunad.

«Det er en urealistisk forventning at et plagg man fikk som tenåring skal passe hele livet. Bunaden kan sys inn, ut eller selges. Ikke la et plagg styre deg. Du er f*****g amazing og ikke la et brodert belte eller et dustete bunadspolitiet få deg til å tro noe annet. Hvorfor forventer man at bunaden skal passe hele livet?» skriver hun under videoen.

Innlegget har engasjert mange, og har i skrivende stund har videoen generert over 280 kommentarer.

– Jeg har flere ganger fått meldinger av følgere om at de er lei seg, triste eller føler seg dritt fordi bunaden ikke passer etter koronaåret. I tillegg har jeg selv kjent på skuffelsen, og kjenner mange som har sultet seg inn i bunaden til konfirmasjoner eller 17. mai, sier Lilletvedt til Melk & Honning.

– Jeg får vondt av å tenke på at mange går rundt og hater kroppen sin fordi den ikke er lik som da de var tenåringer, selv om de kanskje er 30 år pluss, har fått barn, opplevd sykdom eller bare har forandret seg naturlig, fortsetter hun.

- Helt urealistisk

Derfor ønsker Lilletvedt å snakke høyt om at det er helt urealistisk å skulle passe inn i et plagg man har hatt siden tenårene.

– Ingen andre plagg forventes å passe i 15, 20 eller kanskje enda flere år. Jeg tenker det er helt urealistisk og direkte skadelig for enkelte at bunaden er «forventet» å passe «for alltid».

– Glem «sommerkroppen». «Bunadskroppen» er enda verre for folkehelsen!

Les også: Maria (22) føler seg lurt av bunadsfirma: – Bestilte sølje som aldri dukket opp (+)

Hun påpeker at de fleste 13-14-åringer ikke har fått formene sine enda når bunaden blir skreddersydd til dem. De dukker gjerne opp et par år senere.

Hun erfarte selv at bunaden var for stram og liten bare måneder etter konfirmasjonen.

– Mange tenker gjerne ikke over dette når de får bunaden sydd til sine tenåringer. Men det er med på å ødelegge vårt syn på kroppen. Jeg er i hvert fall glad jeg ikke er helt lik i kroppen nå, som da jeg var 14 år.

Enorm respons

Lilletvedt sier til Melk og Honning at det er flere som har sendt henne meldinger og kommentert at de har endret syn på bunaden og ikke lenger skal tenke negativt om kroppen, men heller få bunaden sydd inn eller ut.

– Vi blir jo fortalt at bunaden skal man ha for alltid, at man skal bruke den ved visse anledninger, og det er nesten tabu å sy den inn eller ut. Det er også veldig dyrt, sier hun og legger til at gutta gjerne slipper bunadspresset.

– For ikke å snakke om å selge den – det er nesten en dødssynd. Men hvorfor skal man ha en bunad hengende som man ikke kan bruke, og som bare gjør at man ikke har det godt med egen kropp? Jeg er motstander!

Kroppsaktivist Carina Elisabeth Carlsen applauderer Lilletvedt for å sette fokus på «bunadskroppen». Hun tror definitivt at det er et press å om å passe inn i bunaden sin hele livet.

– Jeg tror at folk av den grunn har et elsk/hat-forhold til den, og med det kroppen sin, sier Carlsen.

Gikk med korsett for å passe inn

Mens andre fikk bunad til konfirmasjon, fikk hun selv en nydelig festdrakt.

– Og fordi dette er et dyrt plagg vil man jo gjerne kunne bruke det, pluss at det er jo normen. Vi «skal» ha bunad på 17. mai, sier hun og fortsetter:

– Det er mange som jobber hardt for å passe inn i bunaden sin, går på slankekurer, unngår å spise også videre. Jeg gikk selv med korsett et år, og har aldri hatt det så vondt som det året. Det var definitivt ikke verdt det. Fordi jeg hadde så vondt, orket jeg knapt å spise en eneste is.

Etter det har hun heller flottet seg med en fin kjole eller en stilig buksedress. Festdrakten henger nå i skapet som et hyggelig minne.

– Jeg har sluttet å la klær gi meg dårlig samvittighet. Hvis plagget ikke jobber for meg, nei – da var vi ingen god match, da.

Hun tror mange oppfatter det som tabu å skulle sy ut en bunad.

– Da har du liksom «innrømmet» at du er «for stor».

Hun synes det er «helt latterlig» at vi tror vi skal ha den samme kroppen hele livet.

– Min kropp har vært gjennom mange reiser siden jeg var 14. Det er helt normalt. Jeg husker hun i butikken la inn litt ekstra i vesten så jeg kunne sy den ut, men det har jeg jo vokst fra for lenge siden. Det er faktisk helt greit!

Enkelt å sy om

Ifølge styreleder i Norges Husflidslag, Barbro Tronhuus Storlien, bør alle bunader sys slik at den kan vokse med konfirmanten.

– Det er trist å se en liten og sped konfirmant i en altfor stor bunad som er sydd til å vokse i, sier Storlien og mener at det også gjelder andre veien:

– Ja, noen vil jo helst være åleslanke og smekre hele livet, men da hender det jeg spør «hvor mange andre klær de har fra konfirmasjonsalder?». Dessuten ser du ikke tynnere ut om du har presset deg inn i en for liten bunad. Det er som med andre plagg, sier Storlien.

Les også: Bunad og hijab: Møtt med komplimenter, applaus og slengkyss

Ifølge bunadseksperten skal det ofte ikke så mye til å justere en bunad både opp og ned i størrelse. Ettersom bunader er så forskjellige er det derimot umulig å si en pris.

– Noen ganger holder det å flytte to hekter, andre ganger skal stakk og liv fra hverandre, det skal rynkes, faldes og foldes. Vi snakker om en time til en arbeidsdag, pluss prøving, sier Storlien og legger til:

– Men, det koster enda mer å ha en helt fin bunad hengende ubrukt i skapet. Ta den med til fagfolk og få en pris. Livet er for kort til å gå i en bunad du ikke liker.