I fjor i november fikk skuespiller Chris Hemsworth (39) den alvorlige beskjeden om at han er i risikogruppen for å bli rammet av Alzheimers sykdom.

Den gang åpnet Thor-stjernen opp i et intervju med Vanity Fair, men fortalte den gang at han ikke ønsket å sette skuespillerkarrieren på pause.

Nå ser det imidlertid ut som at 39-åringen ønsker å trappe ned.

Les også: Forskere: – Starten på slutten for Alzheimers

Ingen liker å snakke om døden

Hemsworth har flere prosjekter i nærmeste framtid, blant annet er han å se som Thor i den kommende «Avengers»-oppfølgeren, i tillegg til en biografi om Hulk Hogan.

Men ifølge kilder til nyhetsnettstedet Page Six, skal Hemsworth ha fortalt i et intervju med magasinet The Glossy at han ønsker å trappe ned.

Realiteten skal ha begynt å synke inn for skuespilleren.

– De fleste av oss liker ikke å snakke om døden. Og plutselig blir man fortalt at risikoen for at dette faktisk kan skje er høy, da synker realiteten inn. Din egen dødelighet, fortalte Hemsworth åpenhjertig i intervjuet med magasinet.

Videre skal han ha sagt at da han fikk beskjeden, var det noe i han som gjorde at han ønsket å ta fri.

– Jeg har fullført de tingene jeg allerede hadde kontrakt på å gjøre, så nå planlegger jeg å dra hjem, ha en god del fri og bare tilbringe tid med barna og kona mi.

Les også: Chris Hemsworth måtte droppe én ting før det hete filmkysset

Hemsworth er gift med modell og skuespiller Elsa Pataky (46) og sammen har de barna India Rose Hemsworth (10), Sasha Hemsworth (9) og Tristan Hemsworth (9).

– Et stort sjokk

Det var i dokummentarserien «Limitless» på Disney+ at Hemsworth fikk sjokkbeskjeden. I en av episodene, som tar for seg temaer rundt alderdom og forlengelse av livet, tar 39-åringen flere blodprøver.

Les også: Slik holder du hukommelsen ung – og demensrisikoen nede

Og da viser resultatet at han har to kopier av ApoE4-genet, en fra hver side av familien. Å være bærer av genet er i seg selv ikke er en endelig diagnose, men en indikasjon på at han er i høyererisikogruppe for å få sykdommen.

I intervjuet med Vanity Fair forteller han at han fikk sjokk da han fikk beskjeden.

Videre innrømmer Hemsworth at testene bekreftet hans største frykt, og sa den gang at han vil prøve sitt beste for å forebygge sykdommen.

En voldsom reaksjon

Alzheimer-ekspert og forskningssjef i Alder og helse, Geir Selbæk, forteller til Nettavisen at han har fått med seg at skuespilleren har en høyere risiko til å få sykdommen, men da han leste saken synes han det var en voldsom reaksjon.

– Det var en voldsom reaksjon ut fra hvor stor sjanse det egentlig er. Det er to ting som kan påvirke en person som får en slik beskjed; den ene er at man ønsker å gjøre ting som man egentlig har utsatt, for man tenker at det er sannsynlig å bli rammet, sier han og fortsetter:

– Det andre er at man tenker at man kan gjøre noe med de andre risikofaktorene for å minske sjansen.

– Er det noe han kan gjøre for å forebygge?

– Det er forsåvidt det samme som gjelder alle andre sykdommer når det kommer til forebygging. Det handler først og fremst om å være fysisk, mentalt og sosialt aktiv, unngå røyking og bruke lite alkohol, sier han til Nettavisen og legger til:

– Samt forebygge eller behandle hørselstap og sykdommer som diabetes eller depresjon. Man kan utsette sykdommen, men man vet ikke helt sikkert, forklarer Selbæk.

Les også: Jan Runar fra «Demenskoret» får tilsendt gaver fra hele landet: – Overveldende

Eksperten påpeker at man heller ikke vet om man blir rammet av sykdommen i en alder av 70 år eller 90 år.

– Er det vanlig at man får den sykdommen?

Nei, det er relativt sjeldent tidlig i alderdommen, mens det er vanlig blant de fleste over 90 år.. Det er tre varianter av den genetiske risikoen; ApoE2, ApoE3, ApoE4, hvor to er beskyttende, tre er nøytral og fire øker risikoen. Effekten er sterkere dersom du har denne genvarianten fra begge foreldre enn om du har den fra én av dem.

Spiser til han blir kvalm

Som nevnt har Hemsworth rollen som «Thor» i «Avengers», og det kommer ikke uten forberedelser.

I en video på Instagram delte skuespilleren en video der han viste forberedelsene til «Thor»-rollen. Der røper 39-åringen at han spiste hele ti måltider hver dag for å få i seg 4500 kalorier før innspilling.

Selv fortalte Hemsworth i videoen at han «spiser til han blir kvalm» for å få i seg nok mat.

Det er imidlertid ikke eneste gangen han måtte gå gjennom en forvandling kroppslig. I 2013 gikk skuespilleren fra rollen som «Thor» og til «Rush», der han måtte gå kraftig ned i vekt for å passe inn i en Formel 1-bil. Og rett etter «Rush» var det rett tilbake til innspilling av «Thor: The Dark World», hvor vekten igjen måtte opp.