Obs, denne saken inneholder spoilere på enkelte hendelser i tirsdagens episode av «Farmen».

I tirsdagens episode av «Farmen» på TV 2 blir det et aldri så lite oppvaskmøte rundt bordet på Li gård.

Deltaker Benjamin Lien (32) reagerer nemlig kraftig på hvordan enkelte snakker til dyrene på gården, noe han lufter for flere av de andre deltakerne. Det er spesielt de yngre deltakerne på TV 2s realitygård han mener bør endre adferd.

Les også: «Farmen»-Benjamin fikk klar beskjed fra mannen før realitydeltakelsen: – Ikke kom hjem før dette

– De unge «byasene» er kanskje ikke helt vant med dyr. Og jeg ser de har en dårlig tendens til å behandle dyrene stygt når de ikke gjør som de vil. Hvis kuen ikke oppfører seg 100 prosent som de ønsker, sier de jævla ku, sier han i episoden.

– Må slutte å banne til dyrene

Videre sier Lien at det ikke er banningen som er problemet, men at det handler om energien man sprer. Dårlig språk bygger ifølge ham opp til negative følelser, noe dyrene føler.

– Jeg tenker mye på dyrevelferden. Det et par stykker som kunne trengt litt mer trening. Jeg har sett at noen dyr blir kjeftet på unødvendig – og hvis vi behandler dyrene ufint så går det utover melkeproduksjonen, forklarer Lien i episoden.

Les også: Dette er de nye deltakerne i «Farmen» på TV 2

Liens påstander blir i første omgang møtt med latter hos enkelte av de andre deltakerne, før samtlige til slutt samler seg rundt bordet for å diskutere temaet og hva de kan gjøre.

Der får han støtte av blant andre Dan-Håvard Johnsen (54) og Erlend Indergaard (53), og får til slutt gjennomslag.

– Vi må slutte å banne til dyrene. Jeg vil anta at hva vi sier ikke har så mye å si – men krassheten i ordbruken har noe å si. Spesielt for kyrene, for de gir oss mat, påpeker Johnsen.

– Positive ord skaper positive ting, og ord har kraft. Vi har alle godt av å utvide ordforrådet vårt, supplerer Indergaard.

– Skulle bare mangle

Kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen, Kaja Ringnes Efskind, er positiv til Liens oppfordring:

– Vi lærer barna å være snille mot dyr, og et voksent menneske bør virkelig ha såpass folkeskikk. Å snakke stygt til dyr er ikke bare usmakelig, det er heller ikke særlig lurt.

– Det sier seg selv at å få redde og sinte dyr er upraktisk, legger hun til.

Efskind mener imidlertid at det bare skulle mangle at dyrene blir snakket pent til på realitygården.

Det er bra at de ble enige om å snakke respektfullt og godt til dyrene. og det skulle bare mangle, sier hun til Nettavisen.

Støttet av forskning

Liens påstander om at dyrevelferden blir bedre dersom man snakker positivt til kuene, har også rot i forskning.

I 2020 skrev Forskning.no om en studie fra Østerrike som påpekte viktigheten av god kommunikasjon mellom ku og menneske, der forskningen viste at rolig og varsom prat med kuene gjør dem mer avslappet og dermed lettere å håndtere.

Førsteamanuensis Camilla Kielland ved Veterinærhøgskolen sa seg enig, og bruker dette aktivt i undervisningen.

– Jeg ber dem snakke rolig til pasientene (kuene). Da ser jeg at kuene roer seg ned og studentene, sa hun til Forskning.no.

Kiellands kollega ved Veterinærinstituttet, Kristian Ellingsen-Dalskau, har selv forsket på dyrevelferd, og merket seg sammenhengen mellom lykkelige kuer og mennesker.

– Det finnes mye forskning som viser at storfe skiller mellom mennesker og at de foretrekker gode røktere over dårlige. De blir også rolige av at vi prater rolig med dem, sa han i 2020.