Microsoft-gründeren Bill Gates (65) skapte i fjor store overskrifter da han i et intervju med Wired slaktet en potensiell avtale mellom Microsoft og TikTok. Han omtalte det blant annet som «et giftig samarbeid», og mente at det å involvere seg i sosiale medier ikke er et enkelt spill.

Det er derfor svært ironisk at det er nettopp Bill Gates som nå trender på det populære sosiale medier-nettstedet.

...men imidlertid av helt andre grunner.

Les også: Gates-ekteparets uvanlige avtale: Fikk dra på helgetur med ekskjæresten hvert år

Vil finne en ny kone til Bill Gates

Etter at sjokkbeskjeden om at Bill Gates og kona Melinda skal skilles slo ned som en bombe tidligere denne måneden, har det gått sport i å finne den rette maken for milliardæren.

På Tiktok trender emneknaggen #billgatesdivorce, der flere forsøker å selge inn både familiemedlemmer, kjærester og seg selv til den nyskilte forretningsmannen. Selvsagt med en stor klype humor.

@jaynagy

Did you hear bill gates is single now? I call dibs #billgatesdivorce

♬ original sound - JAY JAMES NAGY

– Hei, Bill Gates. Dette er mamma. Jeg hørte om skilsmissen og jeg vil gjerne tilby deg min mor, åpner blant annet en ved navn Jay, og selger inn morens ferdigheter når det kommer til vasking av klær, oppvask og matlaging.

- Jeg lover å omtale deg som pappa, og jeg skal høre på deg, avsluttes Tiktok-videoen som hittil har over 60.000 seere.

Andre har derimot tatt saken i egne hender. En ved navn Ellena har blant annet skrevet et personlig brev til Microsoft-gründeren der hun argumenterer for hvorfor de hadde vært en god match, mens andre har stilt seg opp foran kamera og legger frem gode grunner til hvorfor Gate skal date dem.

- Føles litt farlig

I skrivende stund er emneknaggen blitt brukt over 10 millioner ganger, der enkelte av videoene har over 100.000 likerklikk og seere.

Om kjærlighetsbrevene og innsalgene har nådd frem til Bill Gates er uvisst, men verken Bill eller Melinda har kommentert den økende trenden av memes og humoristiske innslag som har spredt seg de siste dagene.

Selv om det meste er preget av humor, er det imidlertid ikke alle som liker den økende trenden med å gjøre narr av offentlige personer på den måten.

– For det første, la oss gjøre én ting klart. Memes skal ikke være komfortable eller hyggelige. Forhåpentligvis trigger de latter, gjerne på andres bekostning. Jeg skjønner alt det. Men likevel må jeg si at alle disse memene om Bill og Melindas skilsmisse freaker meg litt ut, skriver journalist Angela Watercutter i en kommentar hos Wired.

Les også: Wall Street Journal: – Ekteskapet mellom Bill og Melinda Gates ble «ødelagt» av forbindelse til sex-forbryter

Watercutter mener at en slik type humor, så tidlig etter en trist nyhet, er forkastelig overfor de involverte. Hun mener også at enkelte av de humoristiske innslagene som blant annet drar inn ulovligheter og konspirasjonsteorier, kan være skadelig selv om det blir presentert som humor.

– Det føles også litt farlig. En av de mest populære memene som har dukket opp siden paret annonserte at de går hver til sitt på mandag, viser Bill Gates ved en PC med bilder av flere kvinner som tar seg på skulderen etter en vaksine. I bildeteksten står det at Gates «søker etter vaksinerte, single kvinner i området». Det ville vært morsomt hvis ikke det var et spill på konspirasjonsteorien om at Gates' arbeid med Covid 19-vaksinene var en dekkhistorie for å mikrochippe folk, skriver Watercutter, som mener at gjentakende satire på rykter også har en effekt på hva folk sitter igjen med av inntrykk.

Angela Watercutter er ikke alene om å være skeptisk til trenden i sosiale medier.

TikTok-profilen @bobbyforprofit la også ut en video der han tok opp ufølsomheten ved å lage humoristiske innslag så tidlig etter en trist nyhet – men avslutter det hele med en aldri så liten humortwist: