Realityprogrammet «Paradise Hotel» har gjennom tolv år bydd på store overskrifter og en god dose intriger og romanse. I fjor havnet skandaleserien i to store stormer, noe som førte til at både den norske og svenske versjonen av programmet måtte ta drastiske grep.

Som resultat av dette har produksjonen gjort store endringer, og snart returnerer programmet på skjermen i et helt nytt format. Programsjef i Nent, Christian Meinseth, mener de har gjort de nødvendige moderniseringene for å unngå samme smell.

Vanskelig å forsikre seg

Historien om fjorårets vinner gikk mildt sagt ikke ubemerket hen, og Nettavisen har tidligere omtalt at Markus Nikolai Grønberg (23) ble dømt til fire år og fem måneder i fengsel for voldtekt. Grønberg unngikk å opplyse produksjonen om at han var siktet i en straffesak da serien ble spilt inn.

Les også: «Paradise Hotel»-vinneren tiltalt for voldtekt: Løy til produksjonen

Vi lager en gjensidig avtale som baserer seg på at man ikke lyver til hverandre, og det var det som skjedde sist. Vedkommende har sagt at han bevisst løy til oss, og det er vanskelig å forsikre seg 100 prosent mot, forteller Meinseth til Nettavisen.

For å unngå at en slik skandale skal gjenta seg forteller programsjefen at de tar grundige forhåndsregler, så langt det lar seg gjøre.

På grunn av Kringkastningsloven § 2-18 kan ikke produksjonsselskaper kreve at deltakere viser frem vandelsattest. Derfor er castingprosessene avhengige av tillit og ærlighet.

Som følge av fjorårets hendelse har Nent tatt grep og blitt mer nøye i søket etter nye realitydeltakere.

– Vi mener vår castingprosess er veldig grundig. Vi prøver å gjøre alt som er innenfor lovverket, med bakgrunnssjekker og dybdeintervjuer med psykologer og fagpersonell, sier Meinseth.

De har ikke tilgang til verken politiattest eller rulleblad og aktører innenfor reality ønsker en endring i lovverket.

Viktig å skape trygghet

Det nye konseptet, «Paradise», har en hel del nye spilleregler. De viktigste innebærer at man ikke trenger å være singel for å delta i programmet, og det er fri paring. I tillegg til det kjønnsnøytrale spillet er den mest synlige detaljen at dobbeltsenger er erstattet med enkeltsenger.

Årsaken bak de nye og brede enkeltsengene som blir å se i den nye sesongen er enkel: Å minske sexfokuset i programmet.

– Det er viktig for oss at det skal være et trygt sted å være. Vi er voksne folk som skal lage TV-program, og det må kunne være trygt å være der for alle, forklarer Meinseth.

Les også: Ville ikke lede nytt «Paradise»-konsept. La igjen en helt spesiell gave til TIX

Produksjonen har også innført en rekke samtykkeregler, og de vil forhindre at deltakerne skal føle seg tvunget til å sove ved siden av folk de ikke ønsker.

Det er naturlig at det kan oppstå god kjemi mellom deltakerne, og ifølge programsjefen skal ikke produksjonen nødvendigvis blande seg, men de ønsker heller å tilby fritt valg når det gjelder sengeplasser.

I likhet med den norske versjonen, styrer også Nent den svenske og danske produksjonen. Derfor vil de nye «Paradise»-reglene også gjelde for nabolandene våre.

Men det er Norge som er først ute med de oppsiktsvekkende endringene, og Meinseth legger ikke skjul på at den norske produksjonen føler de leder an og løfter fanen når det gjelder tiltaket med enkeltsengene og vektleggelsen på samtykke.

– Vi går litt i bresjen for det her. Det er viktig med samtykke, og at vi har de samme reglene innenfor et realityprogram som gjelder ellers i samfunnet, sier programsjefen.

Måtte tas vekk fra skjermen

Også vår «söta bror», Sverige har erfart en skandale i programmet. I fjor vår ble produksjonen nødt til å fjerne programmet fra skjermen etter at en mannlig deltaker ble anklaget for overgrep av flere av de kvinnelige deltakerne.

I tillegg ble hele produksjonen satt på vent, og sesongen for 2021 ble dermed droppet. Men i år vil derimot den nye svenske versjonen bli vist på TV igjen.

Forrige uke meldte Aftonbladet at etterforskningen av de seksuelle overgrepene er avsluttet og blitt henlagt. Avisen skriver at aktor slår fast at det ikke er mulig å bevise at det ble begått noe lovbrudd, noe de involverte kvinnene ble dypt skuffet over.

I lys av den svenske hendelsen understreker Meinseth at Nent tillater ikke at det skjer kriminelle handlinger under innspilling, og prosessen om den viktige senge-endringen skal ha startet før april 2021.

Ikke lenger et datingprogram

Det som startet som et datingprogram i 2009 har sakte, men sikkert utviklet seg til et konkurranseprogram.

Programsjefen gjennom fire år, Meinseth, mener det er på høy tide at programmet får en make-over. Før endringene ble iverksatt beskriver han det forrige formatet som gammeldags og utdatert.

Det var naturlig at vi måtte gjøre noen endringer, og ganske store endringer. Og å ha med folk som tilfører litt mer enn det man har sett på repeat i 15 sesonger.

Derfor har produksjonen reformert realitykonseptet til å handle mer om taktisk spill og allianser. Dette er også for å være et levedyktig program i realitybransjen.

Det har vært blandet mottakelse til den nye varianten av realityserien, men med nytt navn, ny programleder og nye spilleregler er ikke nødvendigvis Nent veldig bekymret for kritikk.

Les også: TIX tar over etter Triana Iglesias – blir ny «Paradise»-programleder

For å holde seg relevant og mener programsjefen at de har gjort de nødvendige endringene,

Programsjefen mener de har gjort de nødvendige endringene, i tillegg til at de følger samfunnets strømninger og holder seg relevant.

– Jeg tror de trofaste seerne vil kjenne seg igjen og like det, og vår teori og det vi håper er at vi kan tiltrekke en del nye seere fordi Andreas gir en mer bredde, vi har en bredere cast som treffer flere.