Det ble en svært følelsesladd affære da kongeparet inviterte til gallamiddag i forbindelse med prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag.

Kong Harald var blant talerne som kom med gode råd til tronarvingen.

– Det er viktig at du tar deg god tid til skole og utdannelse. Ikke glem å leke, det har i hvert fall jeg god erfaring med, uttalte kong Harald i sin tale til barnebarnet.

Kongen minnet flere ganger om at det riktignok er lenge til prinsesse Ingrid Alexandra skal bli landets dronning.

– Kjære Ingrid, takk for at vi får følge deg, jeg er glad i deg, avsluttet kongen før han utbringet en skål.

Prinsesse Ingrid Alexandra takket sine gjester på engelsk før hun henvendte seg til foreldrene:

– Mamma, vi kan snakke sammen om alt. Takk for at vi kan ligge på sofaen sammen og se på serier som Sex and the City, sa prinsessen til latter fra salen.

Med tårer i øynene fortsatte hun å takke kronprinsen, mens det også kom bilder av kongelige i salen som måtte tørke tårene av prinsessens tale.

– Takk for at dere er sikkerhetsnettet mitt, sa hun til brødrene Marius Borg Høiby og prins Sverre Magnus.

Så henvendte hun seg til kongeparet, og skapte latter da hun takket bestefar kong Harald.

– Takk for at vi ser sport og cowboy-filmer sammen.

Kong Haralds følelsesladde og latterfylte tale til barnebarnet, prinsesse Ingrid Alexandra på gallamiddagen 17. juni i anledning hennes myndighetsdag.

Stolte foreldre holdt tale

For å avrunde kvelden er det kronprinsparet som holder sin tale til datteren, og det skulle bli en svært personlig og følelsesladd tale fra to meget stolte foreldre.

– Nå når du har blitt atten år, fire måneder, 26 dager og 16 timer er vi veldig glade for å endelig kunne feire deg, startet kronprins Haakon.

– Jeg møter en atten år gammel versjon av meg selv i døra, spøkte kronprinsen videre.

Kronprinsen forteller at de har forberedt seg til myndighetsdagen ved å se hans intervju med NRK i forbindelse med sin myndighetsdag, noe som hadde fått prinsessen til å le godt av sin alvorlige, tenkende og sakte-snakkende far.

Kronprinsessen beskriver en klok og sterk ung dame, som de er svært stolt av.

– Du har alltid hatt en enorm rettferdighetssans i deg. Du har beskyttet brødrene dine med nebb og klør og stor kraft hvis det er nødvendig. Jeg er så takknemlig for at jeg får lov til å kjenne deg og gjengen din så godt og alt det dere står i. Mest av alt er jeg så takknemlig for det du lærer meg om din verden. Det blir jeg et klokere menneske av, sier kronprinsessen tårefylt.

– Du må ikke være redd for at vi skal bekymre oss for mye, det er vår jobb det, sa kronprinsen.

Unik tale

Det ble også en tale fra bestemor Marit Tjessem, kronprinsesse Mette-Marits mor og fadder til prinsesse Ingrid Alexandra.

Hun ga et innblikk i hvordan det gikk for seg da hun passet barnebarna på dager hvor kronprinsparet var bortreist på jobb i flere dager av gangen.

– Det gikk i raskeste laget noen ganger når dere om vinteren akte ned alléen på Skaugum og jeg løp etter, minnet Marit Tjessem om i sin tale.

Tjessem fortalte også at hun hadde stekt utallige pannekaker til barnebarna opp gjennom årene, men at det nå er prinsesse Ingrid Alexandra som lager pannekaker til familien.

Bestemor Marit Tjessem mente at barnebarnet måtte bevare sin nysgjerrighet og omsorg for alle i sin nye rolle.

– Jeg håper du i årene som kommer vil klare å ta gode valg for deg selv og den store oppgaven du skal gå mer og mer inn i, og at du vil føle det meningsfylt og riktig å være en del av denne gjerningen, sa en stolt bestemor.

Prinsessen så tydelig beveget ut og skyndte seg over til sin bestemor for å gi henne en lang klem og takk for de fine ordene etter talen.

Gjør klar for «ungdomsgalla»

Kongeparet fikk med denne gallamiddagen endelig mulighet til å markere prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag.

Som kjent fylte hun 18 år i januar, men på grunn av koronapandemien har feiringen måtte vente på seg.

Derfor har verdenspressen nå sett til Norge, for arrangementet på Slottet er den største samlingen av europeiske kongelige siden koronarestriksjonene ble løftet på.

Ikke bare det, men dette ble en av de første anledningene for mange av Europas unge kongelige til å mingle, og det er flere enn prinsessen som har vært spent i forkant av gallamiddagen.

Blant annet er det første gang prinsesse Elisabeth av Belgia (20) og prinsesse Amalia av Nederland (18) får bære tiara, en stor anledning i en kongelig ungdoms liv.

For ikke å glemme lille prins Oscar (6) fra Sverige - dette er hans første opptreden på kongelig gallamiddag.

I dag er også kusinene Emma Tallulah, Leah Isadora og Maud Angelica tilstede for å feire prinsessen.

Dette blir litt av en merkedag for prinsessefamilien, som kommer rett fra Maud Angelicas siste dag som elev på kunstlinjen til Oslo by steinerskole.

Dessuten var mange av kameraene fokusert mot det nyforlovede paret prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett, som har stjålet mang en overskrift i norsk og utenlandsk presse den siste tiden.

En «uerfaren» taler

Etter tjue minutters forsinkelse startet gallamiddagen. Da hadde et kor på 60 fra garden sunget gjestene velkommen mens de gikk inn i slottets ballsal i prosesjonen.

Så var det prinsessens bestemor, dronning Sonja, som ønsket velkommen, også hun med gråten i halsen.

– Takk for alt vi har opplevet sammen så langt, fortalte en svært rørt dronning Sonja som ønsket alle en minnerik aften.

Deretter var det kongens tur til å holde tale til tronarvingen, før stortingspresident Masud Gharahkhani tok mikrofonen.

Etter gårsdagens vellykkede tale under regjeringens feiring på Deichmanske hovedbibliotek, stilte hovedpersonen også med en svært personlig tale, før det var klart for middag.

Se gårsdagens tale her:

Prinsesse Ingrid Alexandra holdt tale for festgjestene på Deichman 16. juni 2022. Der rettet hun en spesiell takk.

Variert gjesteliste

I tillegg til de mange kongelige gjestene og representanter for det offisielle Norge var det en rekke ulike gjester på Slottet for å feire myndighetsdagen.

Blant annet er det en rekke ledere og representanter for organisasjoner og et bredt utvalg er representert; Miljøagentene, Brettforbundet, Skeiv Ungdom, DNT ung, feministtidskriftet FETT, Elevorganisasjonen og Skiforbundet er bare blant noen av de som deltar i gallaantrekk i kveld.

Kanskje mest spennende for hovedpersonen selv var det at hun fikk be sine venner til arrangementet, noe som utvilsomt skriver seg inn som en uforglemmelig kveld i tenåringenes liv, og kanskje den første slottsgallaen av mange.