Gå til sidens hovedinnhold

Telenor endrer sine mobilabonnement - satser nå på «ubegrenset» data

Om det høres for godt ut til å være sant, har du nesten rett.

Etter at tale og meldinger har blitt en inkludert tjeneste i nesten alle mobilabonnement, har det de siste årene nesten utelukkende handlet om hvor mye data du bruker når mobilabonnement velges.

Dessverre er det nær umulig å vite hvor mye data du bruker. Apper bruker data i bakgrunnen og du har liten kontroll på hvor mye data som overføres når du ser på video og besøker nettsider.

Det betyr i praksis at det er vanskelig å ha kontroll på den ene tinge som faktisk avgjør hvor høy mobilregningen din blir.

Les også: Ingen ansatte i Telenor behøver å møte på jobben

- Folk synes det er styrete

- En gjenganger er at folk synes det er styrere å holde styr på hvor mye data man har brukt, og ikke er så interessert i å stoppe midt i en Netflix-episode for å toppe opp med data. De fleste som bruker mobil, vil bare bruke den som de vil, og det gjør vi nå noe med, sier markedsdirektør June Solbekk i Telenor på en liten pressekonferanse torsdag formiddag.

Selskapet følger nå det som er normalen i Finland, der man ikke trenger å forholde seg til hvor mye data man benytter seg av. I den nye abonnementstypen Next, betaler du bare etter hvor raskt nett du vil ha - ikke datamengden.

- Det er ubegrenset data, du velger selv hastigheten, sier Solbekk.

Ubegrenset er selvsagt ikke ubegrenset

Prisen for de nye abonnementene er 450-800 kroner i måneden, avhengig av hvilke hastighet du vil ha.

  • 10 Mbps: 549 kroner
  • 100 Mbps: 599 kroner
  • 300 Mbps (ubegrenset hastighet på 5G): 799 kroner

Telenor har ikke valgt å legge noen begrensninger på bruk av abonnementet på PC, og du kan både bruke mobilen som et trådløst nettverk (tethering) som andre kan koble seg på, og du kan bruke data-SIM.

Men når Telenor sier at det er ubegrenset data, så er det med en solid hake: Etter 100 gigabyte settes farten på abonnementet automatisk ned til 3 Mbps ut måneden. Du kan fortsatt bruke så mye data du klarer, men da vil det være med betydelig begrenset hastighet.

100 GB er langt mer enn de fleste bruker, og ikke lett å bruke opp hvis du ikke kobler mobilen til PC, men det er ganske langt unna ubegrenset.

Mener det er godt nok for 99 prosent av kundene

- Både kundene og vi kunne ønske å tilby reelt ubegrenset bruk, men en kan ikke tilby ubegrenset kapasitet i et trådløst nett med begrenset kapasitet. Vi gjør dette for å beskytte nettet vårt, slik at folk ikke setter SIM-kortet i routeren hjemme og bruker dette som bredbånd. Dette vil være nok til over 99 prosent av kundene, og medianbruken hos kundene våre er under 10 GB i måneden. Vi har sett nøye på problemstillingen. Vi kunne gjort som i andre land, at man la ned forbud mot «tethering» eller data-SIM, men vi tror det ville opplevdes mer begrensende, sier mobildirektør Ric Brown.

- Når 5G blir mer utbredt, kan vi gjøre nye vurderinger, påpeker han.

En kan selvsagt også kjøpe seg ut av disse begrensningene, der man kan "resette" telleverket ut måneden, men det koster 500 kroner og varer bare ut måneden.

Det skal nevnes at 3 mbps er en hastighet som vil være god nok til det meste av normal mobilbruk, inkludert lett streaming. Med den hastigheten vil det ta 3 sekunder å laste ned én megabyte.

Test: Apple iPhone SE 2020

Fortsetter med vanlige abonnement

Prisen på de nye abonnementene er vesentlig høyere enn det som er gjennomsnittsprisen som Telenors kunder i dag betaler, som er rundt 300 kroner i måneden.

Ifølge Telenor vil de fortsette med abonnement på 1-12 GB databegrensning.

Utfordrer Telia

Telenor omtaler abonnementet som noe helt nytt i det norske markedet, men abonnementet er reelt en forbedret utgave av det konkurrenten Telia kaller for Telia X til 579 kroner i måneden.

Telia markedsfører også abonnementet sitt som et abonnement som gjør at du kan surfe uten å tenke på databegrensninger, men etter 40 GB setter også de ned hastigheten til 3 Mbps.

PS! Nettavisen har forsøkt å få klarhet i om de også gjør noe med sine mobilabonnement for bedriftsmarkedet, som er en betydelig del av Telenors kundebase. Det gjør de ikke.

Les også: Apple vant i Høyesterett mot mobilreparatør fra Ski

Kommentarer til denne saken