Natt til torsdag slapp elbilprodusenten Tesla detaljene om den nye generasjonen Supercharger. De første laderne ble åpnet i USA, og Europa og Asia skal følge etter.

Supercharger V3 gjør det mulig å lade med en effekt på 250 kW. Med teknologien i den nye elbilen Model 3 betyr det at ladehastigheten kan være så høy som 1600 km/t.

Eller om lag 120 km ekstra rekkevidde på fem minutter.

Med Supercharger V2 fungerer det slik at du må dele kapasiteten på laderen med sidemannen, og dermed få betraktelig lavere effekt enn dagens makskapasitet på 120 kW. Med Supercharger V3 er dette historie. Laderne skal gi deg hele den tilgjengelige effekten.

Tesla anslår at det vil halvere tiden folk bruker på ladestasjonene.

Klargjør batteriet på vei til laderen

Å lade et batteri er en noe mer innviklet prosess en bare å fylle tanken. Blant annet må batteriet ha nådd en ideell temperatur for å lade mest effektivt.

Tesla annonserer nå en funksjon kalt «On-Route Battery Warmup». Den fungerer slik at når du gir bilen beskjed om å navigere til en Supercharger, vil bilen klargjøre batteriet så det har optimal temperatur når du kommer fram.

Denne funksjonen skal kutte ladetiden med 25 prosent, ifølge Tesla.

Hva med Model S og Model X?

Tesla annonserer at de i de kommende ukene også vil låse opp begrensningen i de eksisterende Supercharger V2-laderne, slik at effekten øker til 145 kW i disse.

Supercharger V3 er i første omgang beregnet på den nye elbilen Tesla Model 3.

Det er registrert om lag 30.000 Tesla Model S og Tesla Model X i Norge. Nyheten fra Tesla påvirker også disse bilene.

«Vi vil også øke ladehastigheten til Model S og Model X via en programvareoppdatering i løpet av de kommende månedene», skriver Tesla på sin offisielle blogg.

Det er imidlertid ikke klart med hvilken effekt allerede produserte Model S og Model X kan lades. Tesla har uttalt at de kommer til å kommunisere ladehastigheten på et senere tidspunkt.

De første Supercharger V3-laderne skal komme til Europa fra oktober 2019.