Test: Apple iPad Mini (2019)

Ved første øyekast er det ikke lett å se, men iPad Mini i 5. generasjon har blitt en vesentlig forbedring.

Ved første øyekast er det ikke lett å se, men iPad Mini i 5. generasjon har blitt en vesentlig forbedring.

Det å ikke finne opp hjulet på nytt er ofte en god idé.


Det gode

 • Markedets beste mini-nettbrett er blitt mye bedre
 • Oppleves lynraskt
 • Har fått støtte for penn, som gir nye bruksområder
 • Veldig god skjerm
 • Batterikapasiteten oppleves ikke som et tema
 • Fingeravtrykkleser oppleves i de fleste tilfeller som et stort pluss
 • Føyer seg inn i det sømløse økosystemet til Apple
 • Kan fås med 4G-støtte

Det dårlige

 • Bare 1. generasjon Apple Pencil
 • Apple Pencil må kjøpes i tillegg
 • Ikke nyeste fingeravtrykkleser
 • Ikke trådløs lading

Det grusomme

 • Topputgaven med mye minne og 4G-støtte er priset veldig høyt

iPad Mini er produktet som mange trodde var gjort nærmest irrelevant av stadig større mobiltelefoner. Legger du en iPhone Xs Max ved siden av, vil man se at skjermene er nesten like høye.

Det kom derfor som en liten overraskelse at Apple i mars avduket en ny generasjon Mini - fire år etter at forrige generasjon ble avduket.

Kongen er død, leve kongen

Den 5. generasjon iPad mini ser nær identisk ut som forrige generasjon, som igjen så nærmest identisk ut som 2. generasjon. Dette er med andre ord ikke noen revolusjon, men en evolusjon.

iPad Mini - her sammen med iPhone Xs Max og iPad Pro 12,9".

Det er lett å anta at Apple har tenkt følgende:

«Vi har jo utviklet nye prosessorer, nye kameraer, nye minnebrikker og nye nettverksenheter - hvorfor bruker vi ikke de i iPad Mini, fremfor å fortsette å produsere 4-5 år gamle komponenter? Det må da være mye mer kostnadseffektivt?»

Så det er nettopp det de har gjort. De beholdt designet, batteriet og skjermen - men benyttet mye av den samme innmaten som i den nye iPad Air. Det betyr en kraftig oppgradert prosessor fra A8 til A12, oppgraderte RAM-teknologi og mengde fra 2 til 3 GB. Og noen noen nye kameraer fra ikke-øverste-hylle.

Skjermen er forøvrig allerede den med høyeste pikseltetthet på markedet.

Nytt nettbrett - gamle løsninger

Viktigere er det kanskje at de også har lagt til støtte for Apple Pencil.

Av årsaker Apple ikke forklarer, valgte de kun å støtte den første generasjonen Pencil. Den fungerer helt greit å tegne med den, men har den store ulempen at du kommer til å miste den fordi den ikke har noen festemekanisme. Andre generasjon fester og lader du magnetisk til nettbrettet.

Pennen følger forøvrig ikke med i esken, men koster en knapp tusenlapp ekstra.

Det er liten tvil om hvilken av disse to løsningene vi foretrekker.

Skal vi gjette er den årsaken ganske enkelt at de ikke ønsket å redesigne hele nettbrettet for å få til denne magnetiske festemetoden.

Og alle de tingene man ikke har gjort er litt påfallende. Nye iPad Mini har i motsetning til nye iPhone og iPad Pro ikke ansiktsgjenkjenning. Den fysiske fingeravtrykkleseren er derimot på plass - men ikke den nye typen med haptisk motor fra blant annet iPhone 7 og 8, men den mekaniske som ble byttet ut fordi den ble slitt ut.

De har ikke valgt å ta skrittet over i USB-C-verdenen, slik de har gjort på iPad Pro og MacBook, men holder seg til Lightning-kontakten.

Forklaringen på dette er at Apple ser på USB-C er en «pro-funksjonalitet», og at Lightning er «godt nok» til iPad Mini. Det første er bare tullball, det er noe stort sett alle Android-enheter nå har - men vi tror på at Lightning er godt nok.

iPad Mini beholder Lightning-kontakten, mens USB-C er standard på iPad Pro. Og MacBook.

Spørsmålet er bare hvorfor Apple ikke bare kan standardisere på én ting, fremfor at du nå må ha én kabel for iPhone og vanlige iPad (fortrinnsvis med forskjellig lader), en annen kabel for iPad Pro og MacBook - og en tredje for Apple Watch.

Apples kabel-situasjon er bare et kaos for tiden, og de ser ikke ut til å ville rydde opp.

Gjør absolutt ingenting

Alt dette kunne bety at konklusjonen ble: «Gamle løsninger, styr unna.»

Men realiteten er en ganske annen. Det at Apple ikke har forsøkt å finne opp iPad Mini på nytt, er den største stryken med den nye generasjonen.

La oss begynne med den tykke rammen:

Rammen på langsidene av skjermen er praktisk talt like bred som på nye iPad Pro, mens kortsidene er tykkere. Og her liker vi faktisk at de er tykke. Når du sitter med nettbrettet på fanget på flyet, toget eller hvor det nå enn måtte være, er denne kanten et helt naturlig sted å legge tomlene.

Vi opplever at den tykke kanten gjør nettbrettet bedre å holde. Med smale kanter må du finne en mindre naturlig måte å holde nettbrettet på for å ikke legge fingrene på skjermen.

Det føles helt naturlig å holde et nettbrett på denne måten - og da er tykke kanter en fordel.

Og når man da først har tomlene der, er hjem-knappen en langt mer brukervennlig løsning enn å sveipe opp fra bunnen av skjermen.

FaceID og sveip har sine fordeler, men de har definitivt også sine ulemper. Særlig vil de av oss med små barn ha opplevd at bortfallet av hjem-knappen gjorde mobil- og nettbrett mindre intuitivt å bruke for de minste.

Flott størrelse på farten

iPad Mini har vist seg som en favoritt i en del situasjoner man ikke tenker så nøye over. Blant annet brukes den i del butikker, både som kassaapparat og for registrering i kundeklubber.

For vanlige forbrukere er det egentlig bare én god grunn til å velge en Mini fremfor en større iPad: Mobilitet.

iPad Mini er et nettbrett du kjøper for å bruke på farten.

En Mini går ned i lomma på mange bukser, og i alle fall på mange jakker - og er dermed veldig enkel å ta med seg på farten. Selv om nye mobiler har blitt veldig gode, gjør en større skjerm alt bedre - enten det er å se på film, spille spill, surfe på nett, scrolle på Instagram.

Både baklummer og vanlige bukselummer er i mange tilfeller store nok for iPad Mini.

De fleste fordelene over fikk du også med forrige generasjon iPad Mini, men det har skjedd mye på fire år. Det at du nå får vesentlig raskere innmat, gjør i grunn alt bedre. Mer sømløs nettsurfing. Mer flyt i spill. Nok kraft til AR.

Og med den nye Mini har du også muligheten til å tegne.

Så vil noen si: «Ja, men... på min Phone Max har nesten like høy skjerm som Mini, og ser du på film i bredformat får man ikke utnyttet hele skjermen på nettbrettet!»

Det er helt riktig, men det store hakket i en mobilskjerm - i kombinasjon med at filmen må beskjæres hvis du skal strekke den helt ut i kantene - gjør uansett at det utnyttbare arealet på en Mini er vesentlig større. Også for film.

iPad Mini er ikke så veldig mye større en enn iPhone Max, men selv på film blir den praktiske forskjellen ganske stor.

Genial - hvis det passer din bruk

Nye iPad Mini kommer ikke til å vinne noen innovasjonspris, og den bærer preg av å være et produkt som er laget fordi man uansett hadde noen deler liggende.

Men samtidig er det greit å få det hele i perspektiv: iPad er helt uten tvil markedsledende på nettbrett, og det finnes knapt noen reelle konkurrenter i Android-verdenen til minstemann.

Apple har nå tatt det som har vært det beste valget på markedet, og gjort det bedre. Det er ingen av endringene som gjør iPad Mini dårligere.

Kunne de designet det med mindre ramme? Ja, men vi er ikke sikker på at det ville vært noe udelt positivt.

Kunne de lagt med mye bedre kameraer? Ja, men hvorfor det?

Kunne de byttet ut hjem-knappen med ansiktsgjenkjenning? Ja, men ville det virkelig vært en forbedring?

Kunne de byttet ut Lighntning-pluggen med USB-C? Ja, men så lenge iPhone fortsatt er på Lightning ville det neppe utgjort noen forskjell.

Kunne de byttet ut til en skjerm i bredformat? Ja, men det ville bare vært en fordel for video, ikke de andre tingene en bruker et nettbrett til.

Vi skulle gjerne sett at de hadde tilpasset Mini for bruk av 2. generasjon Apple Pencil, og at de byttet ut fingeravtrykkleseren med den haptiske løsningen i de siste iPhone-modellene med fingeravtrykkleser. Ja, og stereohøyttalerne fra iPad Pro kunne gjerne også blitt kopiert.

Men ellers har Apple laget et helt strålende, lite nettbrett.

Revolusjonerende? Nei. Men perfekt for de som har behovet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.