Lervig Akteibryggeri holder til i Stavanger og har etter en del år med røde tall funnet en formel som fungerer både bryggemessig og regnskapsmessig. De er nå tilgjengelig over det meste av kongeriket og i en god del andre land på kloden.

Klokk & Co har foretningsadresse i Oslo, men brygger (etter det jeg vet) alle sine øl på Arendals Bryggeri. Siden dette er ett av landets beste bryggerier på alkoholfritt kan dette bli spennende, og det er ikke tvil om at denne flighten er hardere enn de fleste jeg har vært gjennom til nå.

Som tidligere er det ikke gitt karakter, men ølene er sortert fra den jeg var minst begeistret for til den jeg likte best.

Les også: Ny rapport: Norge er dyrest i Europa på mat, drikke og transport

Klokk & Co, NADA

Alkoholfri American Pale Ale

Fin, litt matt, gulfarge og skum som er litt såpeaktig. Noe som ikke er en feil, men et jevnere skum er mer fristende.
Lite duft. Får egentlig bare litt malt.
Smaken er også av det enkle slaget. Malt og litt bitterhet mot slutten. Blir totalt sett for lite og for lett for meg.
Tett på ingenting (NADA), så den lever i alle fall opp til navnet.

Tar tørsten, men tilfører lite utover det.

Klokk & Co, OK!

(eller: En over snittet OK! Norsk alkoholfri øl, Original Pilsner)

Lys gul med tett og fint skum. Små sedimenter er synlige i ølet, men for meg virker dette bare fristende. Filtrering fjerner for mye smak og i alkoholfritt er det ikke all verden å ta av.
Søtlig duft, med korn og gress.
Lys brødskorpe, korn, malt og gress i smaken. Ikke veldig mye, men nok til at dette er en helt lett og god alkoholfri pilsner. Her er også brukt tilstrekkelig med humle til å dekke over maltsødmen, som ofte skjemmer alkoholfrie øl, og til å gi en behagelig tørr ettersmak.

Grei å ha i kjøleskapet til varme dager.

Lervig, No Worries

Alkoholfri IPA

Matt guloransje farge. Ikke gjennomsiktig. Noe som tyder på at mye humle er tilsatt sent i prosessen. Pent hvitt skum. Fargen var nok friskere da ølet var helt ferskt.
Duften er mer syrlig enn forventet, men absolutt ikke sur. Jeg får sitrus, pæreskall og en uklar miks av tropiske frukter.
Den fruktskall-aktige syrligheten er også hjertelig tilstede i smaken og forstyrrer, for meg, opplevelsen av en IPA. Misforstå meg rett. Ølet er både friskt og godt, men er det IPA?

Passer for noen, men ikke alle.

Lervig, No Worries Grape Fruit

Fin matt guloransje farge, som nok var litt gulere da ølet var ferskt, men det er tross alt slik som dette vi finner det i hyllene når vi handler. At den er «hazy» vitner om mye humle sent i prosessen. Helt ok skum.
Kraftig duft av grapefrukt. Ingenting annet slipper gjennom her.
Grapefrukten spiller solo også i smaken. Jeg liker dette, men så liker jeg også grapefrukt.

For dem som liker grapefrukt.


Klokk & Co, FRIPA

(Tørrhumlet som nymotens IPA, men uten alkohol)

Fin, litt matt, gulfarge og helt ok skum.
Frisk og fruktig duft, med innslag av mango, sitron, epler og barnåler.
Rund og behagelig smak, der lett ubestemmelige frukttoner danser på tunge og i gane, men jeg finner igjen det jeg beskrev i duften.

Et meget trivelig bekjentskap, som passer glimrende i godt lag. Bare pass på å ta med mange nok.