Test av smør og margarin: - De sunneste smaker desidert verst

TESTKANDIDATER: Både smør, blandingsprodukter og margarin ble testet når det gjaldt smak og ernæring.

TESTKANDIDATER: Både smør, blandingsprodukter og margarin ble testet når det gjaldt smak og ernæring. Foto: Mastiff

Vil du være fryktelig sunn på brødskiva, smaker det ikke så veldig godt,

02.03.17 09:24

- Det er sikkert kjempesunt, men godt er det ikke! Sier kjøkkensjef på Vaaghals, Eirik Lillebø til Matkontrollen. Han er ikke imponert over de sunne lett-margarinene i smakstesten.

- Litt småkvalm

I torsdagens program har Matkontrollen sett på nærmere på tretten typer margarin og smør.

De sunneste får slakt av Matkontrollens smakspanel.

- Jeg ble litt småkvalm nå, sier Tonje Torvanger, kokk på det norske juniorlandslaget.

«Alle» vet at kokker i stor grad bruker ekte vare når de lager mat. Men at det skulle være omvendt proposjonalt med smak og sunnhet overrasker.

SMAKSPANELET: Bloggeren bak Fru Timian, Marit Røttingsnes Westlie, kokk på juniorlandslaget Tonje Torvanger og kjøkkensjef på Vaaghals, Eirik Lillebø, foretok en smakstest i blinde. Foto: Mastiff

Lett-versjonene smaker verst

De sunne margarinene Soft Flora Lett, Vita hjertego’ lett og Soft Flora får alle topp karakter i testen hos ernæringsfysiologen. Det er de desidert sunneste lettmargarinene, sier klinisk ernæringsfysiolog Mette Svendsen, ved Ullevål sykehus.

Det er de samme lettmargarinene som får bunnkarakter i smakstesten. Matekspertene visste ikke hvilke typer smør eller margarin de smakte på – eller hvilke som var plukket ut til testen.

Smakstestpanelet bestod av kokk og kjøkkensjef på Vaaghals, Eirik Lillebø, kokk på juniorlandslaget Tonje Torvanger og Marit Røttingsnes Westlie, som står bak bloggen «Fru Timian». De synes ikke det er verdt å velge de sunne alternativene på bekostning av smaken.

- Dette er bare feil. Her er det ett eller annet hakkende galt, og en skikkelig emmen ettersmak sier Lillebø om Soft Flora Lett.

Matkontrollen ser du på TV 2 torsdager klokken 20.00

Setersmør best på smak

Smakspanelet var ikke i tvil om hvilken type som stakk av med seieren. Ikke overraskende var det Tine Setersmør som fikk terningkast seks – men som også er den desidert minst sunne.

Klinisk ernæringsfysiolog ved Ullevål Sykehus, Mette Svendsen, har vurdert alle de tretten typene opp mot hverandre.

-Høyt innhold av mettet fett og salt trekker ned. Vi nordmenn har altfor mye av dette i den daglige kosten vår, forteller Svendsen.

SMAKSOPPLEVELSE: Setersmør smaker aller best, mener Matkontrollens testpanel. Foto: Mastiff

Hun gir bunnkarakter til Tine Setersmør, nettopp fordi den har høyest innhold av både salt og mettet fett. Tine Meierismør havner også langt ned, og får terningkast to.

Sammenlagt vinner

Det er de minst sunne som smaker aller best, men alt håp er ikke ute. Det helt nye plantemargarinet Olivero fra Mills fikk terningkast fire – både av smakspanelet og ernæringsfysiologen.

– Nå ble jeg litt glad! Jeg lover på tro og ære og bytte ut den jeg har, for den der var god altså, utbryter Eirik Lillebø etter å ha fått resultatet av testen. Resten av panelet er også samstemte.

– Absolutt et bra hverdagssmør, konkluderer Tonje Torvanger.

HER ER DU TESTRESULTATET:

TESTEN VISER AT smaken ikke helt samsvarer med sunnheten av smør- og margarinproduktet i Matkontrollens test. Foto: Mastiff

Matkontrollen ser du på TV 2 torsdager klokken 20.00

SE VÅR TEST AV NY, SUKKERFRI BRUS FRA COCA-COLA

KAN DU SMAKE FORSKJELL PÅ COCA-COLA OG PEPSI?

UNNGÅ SØLING VED FROKOSTBORDET

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Puls

Annonsebilag