Test deg selv: Er det frukt eller grønnsak?

Er dette frukt, grønnsaker, bær eller nøtter? Svaret er: Litt av hvert.

Er dette frukt, grønnsaker, bær eller nøtter? Svaret er: Litt av hvert. Foto: (Colourbox)

Dette er vanskeligere enn du tror ...

02.07.17 20:44

Hva er forskjellen på grønnsaker, frukt, bær og nøtter? I dagligtalen omtaler vi gjerne mat vi ville puttet i en salat eller servert som middagstilbehør som grønnsaker og frukt og bær som søte saker vi ville servert til dessert.

Men så enkel er ikke biologien.

Har du oversikt over hva som er hva? Vi har laget en test basert på den botaniske beskrivelsen av ulike plantesorter.

Men først en kjapp innføring:

Forskning.no skriver at vi kan skille frukt og grønnsaker ut fra varighet: Frukt er flerårig (og kommer dermed tilbake hvert år), mens grønnsaker som regel er ettårige (og høstes samme år som de er sådd).

Grønnsaker var opprinnelig navnet på de grønne delene (derav navnet) av urteaktige planter. I dag brukes navnet også om spiselige røtter. Som oftest kan grønnsaker plukkes direkte opp av jorden.

Fruktens oppgave er å beskytte plantefrøene og sørge for at frøene blir spredd. Derfor har alle planter med såkalt kjønnet formering frukter. De fleste frukter vokser på busker eller trær.

Ifølge Store norske leksikon deler vi frukt i fire grupper: Kapselfrukt, nøtter, bær og steinfrukt.

Kapselfrukter er tørr frukt som har flere frø og åpner seg for spredning. Nøtter har hardt skall og ett frø (med noen unntak). Bær har mange små frø som ofte ligger i fruktkjøttet. Steinfrukt har en indre stein med kjøttfull frukt rundt. I tillegg har vi uekte frukt, hvor det ikke er selve fruktknuten, men oftest blomsterbunnen, som spises.

Her kan du teste din egen kunnskap om frukt og grønt:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Test deg selv

Mest lest på Puls

Annonsebilag