Det er ikke til å komme unna at mobilmarkedet har vært ganske kjedelig de siste årene. Det er lenge siden en ny modell har fremstått som et solid fremskritt.

Det har ganske enkelt vært lite forbedring å spore. Det meste har skjedd på kamerafronten. «Peak smartphone» har fremstått som et høyst relevant begrep. For hvorfor i alle dager skal man oppgradere når man ikke får en merkbar forbedring?

Så stille har det stått at en av markedets billigste mobiler ikke lenger fremstår som noe dårlig valg.

Nytt og nytt

Det var derfor en befrielse å plukke den nye Samsung Galaxy S10+ ut av pakken. For denne gangen har Samsung tatt seg bryet med å gjøre endringer på både utsiden og innsiden.

Og begge endringene fremstår som et skritt i riktig retning. Særlig er endringene innvendig noe av det beste Samsung har gjort på mange år.

En fantastisk skjerm uten det irriterende hakket - med fingeravtrykkleser

I sin iver etter å dekke en stadig større del av mobilens overflate av en skjerm, har det gått litt over stokk og stein de siste årene. Apple droppet fingeravtrykkleseren sin - mens stort sett alle produsenter har innført skjermer med et betydelig hakk i varierende bredde i toppen av skjermen.

Dermed har man endt opp med to felt på hver side av toppen av skjermen som har vist seg nærmest umulig å utnytte. Aller verst har det vært hos Apple, som har implementert så mange sensorer at hakket øverst i praksis har vært to små ører som stikker opp.

Med S10+ har Samsung tenkt annerledes. Selve høyttaleren har de klart å plassere i en veldig tynn luke helt øverst på telefonen, slik at den ikke trenger å spise av skjermen.

Telefonens to frontkameraer (vanlig kamera + dybdesensor) har de derimot måttet plassere et sted. Men fremfor å plassere de midt på, så er de nå plassert oppe i høyre hjørne - fullstendig omsluttet av skjerm. Dette spiser i likhet med hakket på midte en del skjermplass, men fordi all plassen er i hjørnet, oppleves det i praksis som mye mindre påtrengende.

Spesielt merker man dette hvis man ser på film: At det er en liten inngripen i hjørnet gjør ikke så mye, det er her du uansett her vannmerker pleier å plasseres.

Skjermen i seg selv en OLED-skjerm på 6,4 tommer med en oppløsning på 3040x1440 punkter, med HDR-sertifisering. Det er ikke mye annet å si om den enn at den er særdeles god.

Bak skjermen er det nå også plassert en ultrasonisk fingeravtrykkleser, som gjør at fingeravtrykkleseren igjen er tilbake der du er vant til å ha den fra gamle dager.

Den er ikke like lynrask som dedikerte fingeravtrykksensorer, men i kombinasjon med optisk ansiktsgjenkjenning oppleves Galaxy S10+ som rask å låse opp.

Kamera-bonanza

Rett før nyttår slapp Samsung sin mellomsegment-mobil A9, som var ganske oppsiktsvekkende med totalt fem kameraer. Den faktiske kvaliteten etterlot vi ikke mye ære, og vi tror fortsatt dette mest var en offentlig testplattform for Samsung før de skulle slippe nye Galaxy S10.

For når S10+ nå har kommet, er det fortsatt fem kameraer - men det ene kameraet er forflyttet fra baksiden (der det ikke gjorde mye fornuftig) til fremsiden. S10+ har altså tre kameraer på baksiden og to på forsiden.

Med hendene litt i været kan vi nå konstatere at på forsiden gjør dette kameraet faktisk jobben sin! Et dybdekamera har som jobb å finne ut hvor mobilen skal legge på uskarphet i bakgrunn for å få portrettbilder som ser bedre ut.

På S10+ kaller Samsung dette for «direktefokus», og i selfie-modus fungerer det etter hensikten. Mobilen klarer å legge på nær perfekt maskert bakgrunnsuskarphet - også rundt ting som hårstrå.

Kameraene på baksiden er ikke noen voldsomt stor endring fra forrige års utgave, med unntak av tillegget av et ultravidvinkel-kamera som får med seg en synsvinkel på 123 grader. Dette tilsvarer omtrent et 10 mm-objektiv i fullformat-verdenen.

Eksempelbilder

Oppsiktsvekkende god bildestabilisering

Utover at du kan ta ultravidvinkel-bilder, er kanskje det viktigste med dette kameraet at det brukes til digital bildestabilisering når du filmer.

Tradisjonelt har digital bildestabilisering vært litt så-som-så, men med S10 har Samsung gjort noe riktig. Resultatet er oppsiktsvekkende bra, der det nesten ser ut som om man benytter en eller annen form for gyrostabilisering. Dette fungerer godt enten man skal holde det helt stille - eller forsøker å skape jevne bevegelser.

Det fungerer også brukbart om man løper med kameraet, men da fremtvinges det noen forvrengninger. Det er uansett vesentlig bedre enn å løpe uten stabilisering.

TouchWiz er død - hallelujah!

Samsung har lenge hatt et litt anspent forhold til Google, og har derfor nektet å omfavne alt det selskapet gjør - selv om det er nettopp Google som lager Android.

Samsung fortsetter derfor å lage helt unødvendige, delvis ubrukelige alternativer til tjenester som allerede finnes i Android. Taleassistenten Bixby er fortsatt meningsløs, du har en dårligere app-butikk og en del dårligere standardprogramvare. Heldigvis har du fortsatt tilgang til alt som er Androids standardprodukter.

Det som derimot er nesten nytt er at Samsung nå helt har droppet det til dels utskjelte TouchWiz-brukergrensesnittet, og erstattet det med en mye mer fleksibel, mye raskere variant som har fått OneUI. Har du oppdatert en nyere Samsung-mobil den siste tiden har du kanskje allerede litt erfaring med endringen.

I likhet med TouchWiz er OneUI en tilpasning av Android-systemet. Ting snus ikke på hodet, men det er gjort mange små tilpasninger som for en gangs skyld fremstår som en forbedring.

Noe av det viktigste er at veldig mange knapper og valg er flyttet fra toppen av skjermen, til områder som er naturlig innenfor tommelfingeren. Går du for eksempel inn i klokke-appen, så er de viktigste valgene nederst og på høyre side - fremfor på toppen.

Det nye brukergrensesnittet er også veldig mye mer fleksibelt enn tidligere. Du kan i stor grad tilpasse hvor mange ikoner du vil ha plass til på skjermen. Du kan bestemme om tilbake-knappen skal være på venstre eller høyre side. Du kan til og med bestemme om du ønsker knapperekken nederst til å være knapper - eller «sveip opp»-områder som på en iPhone.

Oppleves veldig bra

Etter å ha brukt Samsung Galaxy S10+ noen dager, sitter vi igjen med en følelse av tilfredshet. Mobilen er ikke noen revolusjon, men kombinasjonen av at Samsung har gjort en ryddejobb, implementert lynrask maskinvare og tilbyr en kameraløsning som dekker de fleste behov, gjør at vi føler at det igjen blir tatt noen viktige steg fremover.

Den nye fingeravtrykkleseren er «nice to have», selv den ikke er like rask som forgjengeren på baksiden. Ytelsen på selve telefonen kan man derimot ikke klage på, og skjermen er fantastisk å se på.

Nei, Samsung har ikke tatt steget opp til 4K for å tilfredsstille de få brukerne av mobil som VR. Det er ikke et tap.

Legg så til at Samsung har kommet et stykke på vei med å tilby sømløs integrasjon mellom sine produkter, spesielt for deg som har en nyere Samsung TV hjemme, så er det liten tvil om at totalpakken er svært attraktiv.

Så er det store spørsmålet: Er telefonen bedre enn Huawei Mate 20 Pro? Spesifikasjonene er stort sett påfallende like, mens prisforskjellen er på et par tusenlapper i favør kinerserne etter at de har gjennomført en markant prisreduskjon den siste måneden. Timingen fremstår ikke tilfeldig. Det ender opp som et preferansevalg.

Spesifikasjoner:

 • Skjerm: 6,4" Dynamic Amoled, 3040x1440 punkter
 • Størrelse: 157,6 x 74,1 x 7,8 mm
 • Vekt: 175 gram
 • Kamera bak: 12mp tele + 12mp normalobjektiv + 16 mp ultravidvinkel
 • Kamera foran: 10 mp f1.9 + 8mp dybdekamera
 • Prosessor: Exynos 9820 Octa
 • Ram: 8 GB
 • Lagring: 128 GB (512 på keramisk modell) + MicroSD opp til 512 GB
 • Vanntett: IP68
 • Batteristørrelse: 4100 mAh
 • Sikkerhet: Ultrasonisk fingeravtrykkleser + optisk ansiktsgjenkjening