Det gode

 • Lar deg kombinere hifi-høyttalere og trådløse bakhøyttalere
 • Tilstrekkelig med futt til å drive ganske tunge høyttalere
 • Full integrering med TV
 • Lett å sette opp
 • Nøytralt lydbilde med stereohøyttalere
 • Overraskende god synkronisering med trådløse bakhøyttalere
 • Integreringen med Spotify og Apple Air Play
 • Kompakt og stilrent design
 • Analog lydinngang
 • Høy brukervennlighet hvis du ikke støter på problemer
 • En del av Sonos' helintegrerte økosystem

Det dårlige

 • Ikke støtte for senterhøyttaler (5.1 surround)
 • Kan ikke justere EQ uavhengig foran og bak
 • EQ-innstillingene er litt overfladiske
 • Kun én HDMI-inngang
 • Optisk inngang krever adapter
 • Ikke egen fysisk fjernkontroll med hurtigtilgang til nøkkelfunksjoner
 • Forholdsvis kostbar
 • Sonos har fortsatt ikke åpnet for stemmestyring i Norge

Det grusomme

 • Appen er ikke god nok

Den nye Sonos Amp er det første store produktet fra Sonos etter at de gikk på børs, og markerer et lite vendepunkt for den populære lydprodusenten.

Les også: Sonos' nye Amp kan være en revolusjon i stua

Amp er en betydelig oppgradert utgave av forsterkerproduktet Amp:Connect, men skiller seg ut på flere vesentlige punkter:

 • For første gang kan du kombinere Sonos-høyttalere og dine egne hifi-produkter
 • Amp er ikke bare en stereoforsterker, slik forgjengeren var, men også en surround-reciever med full TV-støtte
 • Effekten på forsterkeren er mer enn doblet til 125 watt ved 8 ohm, slik at du faktisk kan drive store høyttalere med litt pondus. Sonos oppgir riktignook ikke målemetode for sine watt, men sier at nye Amp kan sende ut tre ganger så mye strøm som forgjengeren - og at du derfor kan koble på to par høyttalere.


Store forventninger

Vi skal ikke legge skjul på at vi hadde veldig høye forventninger til Amp før vi gikk igang med testingen. Løftene om hva den kan tilby er ganske enkelt ganske forlokkende:

Mange har et godt, gammel hifi-anlegg stående og støve med en utdatert stereoforsterker. Med Amp skal man kunne ny nytt liv til høyttalerne. Ikke bare får du en ny og kraftig forsterker, men tapsfri lydoverføring (HDMI ARC eller optisk) fra TV-en.

Selv om Amp bare har én analog og én digital inngang, får tilgang til lyden fra en stue-PC, en spillkonsoll, en Blu-ray-spiller eller hva det måtte være gjennom TV-en.

Så kan du ta et par trådløse Sonos-høyttalere og sette dem bak sofaen. Dermed er Amp plutselig blitt en surround-forsterker.

Eller mer korrekt: Med to høyttalere bak blir Sonos et 4.0-system - og 4.1 hvis du legger på en subwoofer. Av årsaker vi ikke helt forstår har ikke Sonos lagt med støtte for en senterhøyttaler - noe som kan være en fordel for tale i film.

Legg så til at dette er et fullverdig Sonos-system, med støtte for mange rom - og selvsagt at du kan spille musikk rett fra mobilen og alt det andre trofaste Sonos-brukere har blitt vant til.

Enkelt å sette opp

Det å installere Sonos Amp er veldig enkelt - spesielt hvis du har et Sonos-anlegg fra før. Du plugger i HDMI-kabel fra TV-ens HDMI ARC-kontakt, fester høyttalerkablene til boksen og setter i strøm.

Deretter følger du instruksjonene på mobilen for å gjøre oppsettet, inkludert å legge til eventuelle bakhøyttalere. Det eneste du må ta stilling til er hvor langt unna høyttalerne er plassert der du sitter.

Bakhøyttalerne blir forøvrig en integrert del av surround-systemet, de blir ikke lenger tilgjenglig som et eget par høyttalere du senere kan sende lyd til, eller justere lyden på separat. I stedet blir de en integrert del av et «rom» i Sonos-systemet ditt.

Du kan riktignok velge å kjøre bakhøyttalere som et eget rom, men da mister du surround-effekten. Vår erfaring er også at høyttalerne ikke blir hundre prosent synkronisert.

Vi endte opp med et system som besto av:

 • En 2018-modell Samsung TV
 • 2 x Sonos Play:5 som trådløse bakhøyttalere
 • 2 x Dali 8008 fronthøyttalere (en trofast, eldre høyttalerløsning med 2 x 8" basselementer, 5" mellomtone og 1" diskant)

Fungerer

Etter oppsettet var det bare å sette igang å spille musikk. Vi startet med musikk rett fra Spotify, og med rett innstilling i surround-oppsettet kan lyden pumpes ut på alle fire høyttalere med bra trøkk.

Så lenge du spiller musikk fra en Sonos-støttet tjeneste kan du selv velge om bakhøyttalerne skaljobbe så hardt de kan, eller bare gi litt hjelp

Lydutfordringer

Vi var på forhånd av testen advart om at flate EQ-innstillinger ikke nødvendigvis var det beste på Amp. Flere forhåndsomtaler av produktet har påpekt at Sonos Amp som standard spiller med tydelig overvekt på diskanten.

På våre Dali 8008-høyttalere var det også til en viss grad sant, men diskanten på våre testhøyttalere er ikke så skarp som på en del nyere modeller.

Vi endte opp med å justere diskanten marginalt ned, samt en marginal oppjustering av bass. Resultatet ble ganske bra når vi bare kjørte lyd i stereo, selv om vi kanskje vil kalle resultatet litt sjelløst og smalt.

Den store utfordringen kom derimot når vi igjen aktiverte bakhøyttalerne, og vi ender opp med et lydbilde vi overhodet ikke er fornøyd med:

For mens Sonos Amp i seg selv spiller litt skarpt, er Play:5-høyttalerne vi brukte som bakhøyttalere bak sofaen noe som spiller med tung bass.Det ble et ullent samspill.

Vi gikk inn på mobilen, bladde frem frem til EQ-innstillingene - og så slo det oss: Vi har forsatt bare mulighet til å justere bass og diskant for hele anlegget som helter. Vi kan ikke justere EQ på bakhøyttalere og fronthøyttalere uavhengig av hverandre.

For mens vi ønsket en liten boost på bass foran, ønsket vi mye mindre bak. Det lar seg ikke løse.

Ikke velg Sonos beste høyttalere som bakhøyttalere

Mistanken vår var at Sonos Play:5-høyttalere ikke var spesielt godt egnet som bakhøyttalere. De er gode til å fylle forholdsvis store rom med lyd, men det er ikke jobben til en bakhøyttaler.

Vi kontaktet derfor Sonos og forklarte situasjonen, og vi ba om å få låne Sonos' minste høyttalere i stedet.

Forskjellen kunne knapt nok vært større: Byttet til Sonos One sørget for at lydbildet åpner seg, grumset ble borte vi fikk et mye mer presist og skarpt lydbilde. Høyttalerne har tilstrekkelig med trøkk til å smelle til i action-filmer, samtidig som de resten av tiden hjelper til med hjelpe- og surroundlyd.

Med å bytte ut to bakhøyttalere med to andre som koster godt under halvparten, gikk vi fra et nær ubrukelig lydbilde - til at vi opplever at Sonos Amp lever opp til forventningene.

Appen er en hemsko

Det er veldig mye pent å si om ideen bak Sonos Amp og brukervennligheten. Den sømløse integreringen med TV, mobil, Sportify, fjernkontrollen til TV-en - ja til og med Apple Watch er imponerende. Lyden kan enkelt justeres opp og ned bare ved å vri på krona på smartklokka.

Utfordringen for Sonos er derimot fortsatt deres egen app ikke er særlig god, og den blir man avhengig av med Amp. Den er ikke oversiktlig. Den er for omstendig bygget opp. Vi savner et skikkelig kontrollsenter - og vi savner mer fleksibilitet.

Vi telte 8 trykk på mobilen for å å skru av bakhøyttalerne. Omtrent like mange trykk er det for å justere EQ-innstillinger. Og de er ikke på det samme stedet.

Det at den mangler mulighet til å justere EQ-innstillinger fritt for bak- og forhøyttalere kan fullstendig krise om du har høyttalere med forskjellig lydprofil.

Vi savner også muligheten til å lagre forskjellige EQ-profiler. Vi ønsker å se Christopher Nolan-filmer med helt andre innstillinger enn når vi hører på Radka Toneffs beste innspillinger.

Begge deler lar seg løse hvis Sonos vil.

Prisen er en hake

Forutsatt at du har de riktige høyttalerne, er Sonos Amp et system som lever opp til våre forventninger. Lyden er ikke perfekt, men brukervennligheten og design er et godt argument når alt er på sitt beste.

Det som taler mot Sonos, utover den ikke optimale appen, er prisen. Listeprisen er 6500 kroner, rundt 500 kroner mer enn enn Denons mer funksjonsrike trådløse Heos AVR-forsterker.

Denons alternativ er fysisk større, og men har støtte for ekte 5.1-surround, både med og uten kabler, den har flere inn- og utganger, samt mer avanserte lydinnstillinger.

Baksiden er at selv de som selger Denon vedgår at appen ikke er er et lavterskeltilbud. På papiret er effekten også vesentlig lavere.

Les også: Førsteinntrykk: Tesla Model 3 Performance