Test: Sony KD-55XF8505

I skyggen av storebror

Sony KD-55XF8505 har et stilrent design og leverer skarpe bilder, men har en heller laber kontrast. Les testen.

04.02.19 11:47

Sony KD-55XF8505 er en noe enklere og rimeligere variant av XF9005.

Den har en stilren design i svart utførelse, med to v-formede metallføtter i sølvfarge. Byggekvaliteten virker grei, og Sony har sørget for at strøm- og signalkablene kan trekkes skjult ned gjennom foten.

Brukervennlighet og finesser

Sony har oppdatert enkelte av sine modeller til Android 8.0, men da vi testet XF8505-modellen (november 2018) kom den fortsatt lastet med 7.0 versjonen. Den gamle Android-plattformen føles litt utdatert, og vi har tidligere kritisert den for å være mindre brukervennlig enn konkurrentene.

Sonys fjernkontroll fremstår heller ikke spesielt moderne: Dette er en infrarød kontroll som må siktes direkte mot skjermen for at den skal reagere. Sony-skjermen har til gjengjeld bra utvalg av apper, deriblant Netflix og Amazon Prime, som er godt nytt for seriefanatikerne.

Bildekvalitet

Etter at XF9005 fikk skryt for sin kruttsterke bildekvalitet, var vi naturligvis spente på hva den rimeligere 55XF8505 kunne varte opp med.

Dessverre er inntrykket at denne modellen har ganske ordinær bildekvalitet. Den kan ikke måle seg med storebrors råsterke kontrast, og når heller ikke opp til de beste konkurrentene i testen.

Problemet ligger i valg av bildeteknikk. KD-55XF8505 kommer riktignok med Sonys utmerkede X1 videoprosessor, men ofrer det direkte LED-baklyset til fordel for et enklere, kantmontert lys uten lokal dimming.

I tillegg er bildepanelet av typen IPS, som er kjent for å gi bredere innsynsvinkel, men ikke spesielt god kontrast.

Sony-skjermen har flere positive egenskaper, deriblant en super skarphet, og nøytrale, balanserte farger. Den gir også svært glatte og sømløse bevegelser, som gjør den godt egnet til å se sport med.

Kontrasten er imidlertid ganske blass, og gir ikke den samme dybdefølelsen som Panasonic, Samsung eller TCL. Dette er spesielt merkbart på mørke HDR-serier som «Stranger Things», hvor mørke scener oppleves temmelig grå i forhold til konkurrentene.

Lydkvalitet

Sony-skjermen har ikke noe spesielt påkostet lydsystem, men lykkes med å gi god klarhet og taleforståelse.

Dialogene kommer sterkt og tydelig ut, og både diskanten og mellomtonen er god.

Klangbalansen er imidlertid ganske slank, uten særlig fylde i bassen. Både Samsung og Panasonic kan skilte med kraftigere lyd.

Fakta

Sony KD-55XF8505: Pris og spesifikasjoner

PLUSS: Sony-skjermen har god bildebehandling, med god skarphet, glatte bevegelser og fin fargebalanse.

MINUS: Kontrasten er temmelig laber, og gjør at Sony-skjermen fungerer dårlig på moderne HDR-video. Smart-plattformen (Android 7.0) føles dessuten utdatert.

PRIS: 10.990 kr

KARAKTER: 4

Les hele testen på Lyd & Bilde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Puls

Annonsebilag